Grått hår? Ifølge forskning kan fargen komme tilbake

Stress har betydning for om håret blir grått. Men visste du at perioder med lite stress og avslapning kan gi hårstråene sin naturlige farge tilbake?

EN PAUSE?: Har det dukket opp noen grå hår kan det være at du trenger å ta det litt med ro. Foto: NTB
EN PAUSE?: Har det dukket opp noen grå hår kan det være at du trenger å ta det litt med ro. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

At stress påvirker oss såpass mye at håret vårt også kan miste fargen er ofte blitt sagt på folkemunne. I 2020 ble det også slått fast av stammcelleforskere ved Harvard at dette faktisk også stemmer.

Men, er det sånn at det ikke er noen vei tilbake etter at håret først er blitt grått?

Ifølge Illustrert Vitenskap har forskere ved Columbia University funnet ut at de fargeløse hårene kan gjenvinne fargen hvis vi endrer livsstil og er mindre stresset en periode.

Forskerne studerte 397 hårstrå fra 14 forsøkspersoner. For å undersøke hårets aldring lette de etter hårstrå som var farget i spissen og fargeløse ved ved røttene. Det skulle vise seg at en stor mengde av hårstråene var farget ved hårrøttene og fargeløse lenger ute i strået - altså at håret etter hvert vokste ut med sin naturlige farge igjen.

De grå hårdelene inneholdt mitokondrielle proteiner som skilles ut når kroppen er under stress. Og det skulle vise seg at de fargeløse områdene på hårstrået passet med perioder da forsøkspersonene hadde opplevd perioder med stress og press. For eksempel hadde en 30-år gammel kvinne et fargeløst område på to centimeter i hårprøvene sine. Det passet sammen med en tomånedersperiode da hun var separert fra mannen sin. En annen forsøksdeltaker hadde gjenvunnet fargen i flere hårstrå under en to ukers ferie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.