Hvordan behandle grått hår

Grått hår er et godt tegn

Du bør faktisk være veldig glad for at håret ditt begynner å bli grått!

GRÅTT HÅR: De fleste av oss får grått hår i løpet av livet, men det behøver slett ikke å være negativt. Foto: Scanpix.
GRÅTT HÅR: De fleste av oss får grått hår i løpet av livet, men det behøver slett ikke å være negativt. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er arvelig i henhold til når i livet det skjer, men det er også flere forskere som hevder at stress og psykiske påkjenninger kan fremskynde prosessen.

Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen, snakker om det å få grått hår.

Og grått hår er noe de aller fleste av oss neppe slipper unna i løpet av livet. Dette er kanskje det mest synlige tegnet på at kroppen blir eldre, og det er ikke alltid like lett å akseptere.

Men faktisk burde du ta i mot forandringen med åpne armer og et smil om munnen!

Her får du vite hvorfor - og hva du kan gjøre hvis du ønsker å skjule de grå hårene.

FRISØR: Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen. Foto: Privat.
FRISØR: Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole i Bergen. Foto: Privat. Vis mer

Grått hår betyr god helse hos villsvin

- Noe forskning knytter grått hår opp mot god helse. Det at du får grått hår har med at kroppen kvitter seg med avfallstoffer av et slag, som gjør at de med grått hår er mer motstandsdyktig for flere typer sykdommer, sier Bjørnevoll.

Forskningen hun viser til er denne studien gjennomført av forskere ved Museo Nacional de Ciencias Naturales i Spania.

Over en lang tidsperiode studerte forskerne villsvin, og fant at grått hår, eller et gråsprengt utseende, faktisk kan være et tegn på at du har et langt og godt liv foran deg.

Studien ble publisert i juli/august-utgaven av tidsskriftet Journal of Physiological and Biochemical Zoology i 2012.

Denne studien er tidligere blitt omtalt på DN.no.

Akkurat som med menneskehår gråner også villsvinpelsen. Forskerne fant ut at dette er et resultat av fravær av melanin, altså fargestoffet i hår og hud, som er et godt tegn på god helse hos villsvin.

- Villsvin med grått hår var i topp stand, og hadde de laveste nivåene av oksidativ skade, uttalte forsker Ismael Galván i en pressemelding.

Derfor blir håret grått

Som Bjørnevoll nevner er det flere årsaker til at de grå hårene vokser frem, det vet man fordi det stadig forskes på fenomenet.

Stamceller i hårsekken lager nytt hår. Melanocytter lager farge til håret. Og ved New York University Langone Medical Center har forskere funnet at hvis disse cellene ikke sender kjemiske signaler til hverandre, så stanser fargeproduksjonen. Håret blir grått. Les mer om studien her.

Oppsummert foregår prosessen slik:

  • Stamceller i øvre hudlag utvikler seg til melaninproduserende celler kalt melanocytter. De forflytter seg ned til bunnen av hårsekken.
  • Melanocyttene danner pigment som gir håret den karakteristiske fargen. Melanocyttene transporterer pigmentet inn i hårstrået.
  • Med alderen begynner stamcellene å dø. Det dannes ikke lenger melanocytter som farger håret, og håret blir grått.
  • Hver hårsekk og hårtype har sin egen syklus – ett hårstrå kan derfor gråne flere år før et annet.
  • Nesehåret mister ofte fargen først – så følger hodehåret, skjegget, hårene på kroppen og til slutt øyebrynene.

Behandling av grått hår

Hvis du ikke føler deg komfortabel med en grå manke, er det selvsagt mye som kan gjøres for å skjule det.

- Grått hår mangler pigmenter og kan derfor være litt vanskeligere å farge. Vi bruker ofte farger med bedre dekkevne når vi jobber med grå hår. Du kan farge det mørkere eller lysere, eller dempe det med transparente farger slik at det vil se naturlig ut, forklarer Bjørnevoll.

Det finnes altså flere typer hårfarger. Egne “herrefarger” til han som ikke ønsker å bruke mer tid enn høyst nødvendig i frisørsalongen, en farge til den som ønsker et naturlig utseende, og en farge til den som ønsker fullt dekke, ifølge frisøren.

- Er du mørk i lengdene og har grå ettervekst, kan det være fint å gå litt lysere for at ikke ettervekst skal bli så tydelig. Det er også fint med litt striper i håret, det gir håret liv og det ser fyldigere ut. Vi velger ofte farger i forhold til din naturlige hudtone og øyefarge, forteller Bjørnevoll.

Men vit at en permanent farge fester seg inne ved margen i håret og dekker hundre prosent, dermed vil du få en tydelig ettervekst.

Frisk opp gråfargen

Hvis du ikke orker tanken på grå ettervekst og regelmessige behandlinger hos frisøren, finnes det mange andre alternativer som vil gjøre gråfargen superflott, tipser Bjørnevoll.

For eksempel:

  • En minicolor fester seg innenfor skjellaget i håret og dekker 70 prosent. Denne er superfin på grå hår fordi den ser naturlig ut og ikke gir noen ettervekst. Denne vaskes ut litt etter litt. Minicolor bør kjøpes hos en frisør.
  • Glansvask, eller farget sjampo, gir en transparent farge. Den holder i noen vask.
  • Grått hår kan lett bli litt gult. Dette kan du nøytralisere ved å bruke lilla-eller blåsjampo som passer til grå hår. Det gir en fantastisk, klar farge som blir litt kaldere. Ikke vær redd for lillasjampo, bruk den jevnlig i håret når du vil ha en oppfriskning, men med noe opphold innimellom slik at den kalde fargen i håret ikke blir altfor blå.
  • Gå innom en salong og hør med dem hva de anbefaler ditt hår. Kanskje du kan få en prøvevask og føn med det nye produktet du ønsker å kjøpe?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.