Problemer med å tisse

Godt voksne er særlig utsatt for tabu-tilstanden

- Å ikke få tømt blæra er forferdelig vondt og kan ikke behandles før man finner årsaken, sier urolog.

TABU: Akutt vannlatningsstopp kan oppleves som svært smertefullt, og for mange føles det tabubelagt å snakke om. Foto: Scanpix.
TABU: Akutt vannlatningsstopp kan oppleves som svært smertefullt, og for mange føles det tabubelagt å snakke om. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Man kan utsettes for dette i ung alder, men dette er et veldig vanlig problem for mange godt voksne, særlig for dem over 60.

Urolog Per Espen Låhne snakker om å ikke få tømt blæra.

På fagspråket kalles det urinretensjon, eller akutt vannlatningsstopp. Enkelt forklart: plutselig klarer man ikke lenger å tisse.

- Forferdelig vondt

Den hyppigste årsaken til akutt vannlatingsstopp er et hinder i urinrøret. Tilstanden er mest vanlig hos eldre menn. En mann i 70-årene har ti prosent sjanse, og en mann i 80-årene har 30 prosent sjanse for å oppleve en episode med akutt stans i vannlatingen.

Urin tømmer seg fra urinblæren gjennom urinrøret. Mens kvinnens urinrør er tre-fire centimeter, er mannens urinrør cirka 15 centimeter. I overgangen mellom urinblæren og urinrøret er det en lukkemuskel som åpner og lukker seg viljestyrt ved vannlating. Når urinrøret er trangt, skal det lite til for at urinrøret lukker seg helt, for eksempel som følge av hevelse i urinrørets slimhinne i forbindelse med en infeksjon i nedre urinveier.

Også kvinner rammes. Og felles for begge grupper:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.