Problemer med å tisse

Godt voksne er særlig utsatt for tabu-tilstanden

- Å ikke få tømt blæra er forferdelig vondt og kan ikke behandles før man finner årsaken, sier urolog.

TABU: Akutt vannlatningsstopp kan oppleves som svært smertefullt, og for mange føles det tabubelagt å snakke om. Foto: Scanpix.
TABU: Akutt vannlatningsstopp kan oppleves som svært smertefullt, og for mange føles det tabubelagt å snakke om. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

- Man kan utsettes for dette i ung alder, men dette er et veldig vanlig problem for mange godt voksne, særlig for dem over 60.

Urolog Per Espen Låhne snakker om å ikke få tømt blæra.

På fagspråket kalles det urinretensjon, eller akutt vannlatningsstopp. Enkelt forklart: plutselig klarer man ikke lenger å tisse.

- Forferdelig vondt

UROLOG: Per Espen Låhne ved Osebergklinikken. Foto: Osebergklinikken.
UROLOG: Per Espen Låhne ved Osebergklinikken. Foto: Osebergklinikken. Vis mer

Den hyppigste årsaken til akutt vannlatingsstopp er et hinder i urinrøret. Tilstanden er mest vanlig hos eldre menn. En mann i 70-årene har ti prosent sjanse, og en mann i 80-årene har 30 prosent sjanse for å oppleve en episode med akutt stans i vannlatingen.

Urin tømmer seg fra urinblæren gjennom urinrøret. Mens kvinnens urinrør er tre-fire centimeter, er mannens urinrør cirka 15 centimeter. I overgangen mellom urinblæren og urinrøret er det en lukkemuskel som åpner og lukker seg viljestyrt ved vannlating. Når urinrøret er trangt, skal det lite til for at urinrøret lukker seg helt, for eksempel som følge av hevelse i urinrørets slimhinne i forbindelse med en infeksjon i nedre urinveier.

Også kvinner rammes. Og felles for begge grupper:

- Når man ikke får tømt blæra er det forferdelig vondt, sier Låhne.

Slik kan det oppstå

- Hvis du ikke har noen kraft i blæremuskelen, kommer det ikke noen foss ut når du tisser. Da er det en stilleflytende elv, sier urologen.

Det kan være mange årsaker til akutt vannlatningsstopp. Enkelte legemidler kan ha dette som en bivirkning, og det kan også oppstå som følge av en nevrologisk sykdom, for eksempel MS, ifølge Låhne.

- Det kan i tillegg skyldes du har fått prolaps som trykker på de nervene som går på blæren. Ryggmargsskadde som har falt og fått skade nederst langs korsbenet, kan også få disse lammelsene av blæren, forklarer urologen.

Årsaker hos menn

Men den vanligste situasjonen der dette opptrer, er hos menn med forstørret prostatakjertel der kjertelen klemmer rundt urinrøret, ifølge Norsk Helseinformatikk.

- Prostata ligger rett under blæren med urinrøret i midten, og vokser hele livet så lenge menn produserer testosteron. Den vokser utover og innover slik at tunnelen hvor urinrøret går blir trangere og trangere, forklarer Låhne.

Hos enkelte menn kan problemet også være genetisk, ifølge urologen.

- Hvis far ble operert tidlig for det, kan dette ofte skje med sønnen når han kommer i samme alder. Derfor er noen som er mer utsatte for å få dette, sier han.

Årsaker hos kvinner

En del kvinner har også tømningsvansker.

- Det kan skyldes at det er trangt i tunnelen ut urinrøret, gjerne på grunn av en skade i forbindelse med fødsel, sier Låhne.

Omkring 16 ukers graviditet kan noen kvinner få stans i vannlatingen fordi en bakoverbøyd, gravid livmor kiler seg fast i bekkenet og stiger ikke opp i bukhulen, ifølge NHI. Etter fødselen opplever to til 18 prosent dette problemet. Risikofaktorer er førstegangsfødsel, forløsning med tang, langvarig fødsel og keisersnitt.

- Hos kvinner kan tømningsvansker også skyldes at man har falt og slått seg eller fått en infeksjon. Noen kvinner har også vaginisme hvor bekkenbunn er spent slik at de strammer når de tisser, forklarer urologen videre.

Behandling

Det finnes ikke én type behandling for vannlatningsstopp siden det kommer an på hva årsaken er, understreker Låhne.

- Så det viktigste er å gå til legen og få utredet hva årsaken til problemet er, og deretter finne ut av hvordan problemet kan behandles. Jo lenger man går med problemet jo vanskeligere er det å bli frisk, sier han.

Dersom man er genetisk utsatt for vannlatningsstopp, kan man ikke forebygge problemet annet enn med medisiner.

- Men for menn finnes det medisiner som kan redusere prostatastørrelse med 30 prosent, og som gjør at de slapper av i lukkemuskelen, og reduserer størrelsen på prostata, forteller urologen.

Hos kvinner hvor problemet skyldes infeksjon, kan man behandle problemet med riktig antibiotika.

Er det tett i urinrøret, må det åpnes, enten ved å kuttes opp eller noen ganger lages nytt urinrør der det er tett, opplyser han.

Livskvaliteten for dem som opplever akutt vannlatningsstopp kan reduseres kraftig. Men det er mulig å leve tilnærmet normalt, forsikrer Låhne:

- Veldig mange som har lammelse av blæra får engangs sterile kateter som de setter på seg selv. Da går de på toalettet og tømmer i toalettet. Da får de et helt annet liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.