Brystkreft blant eldre

Godt voksne er mest utsatt for brystkreft

- Halvparten av brystkreftdiagnoser inntreffer fra 65 års alder.

SJEKK: Brystkreft øker med alderen, derfor er det viktig å jevnlig sjekke brystene dine. Foto: Scanpix.
SJEKK: Brystkreft øker med alderen, derfor er det viktig å jevnlig sjekke brystene dine. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 presenterte forsker Fanny Pélissier sin doktorgradavhandling om brystkreft hos eldre kvinner. Ved å se på tusenvis av prøver fra brystene til 44 kreftfrie kvinner, klarte de å identifisere noen kjennetegn ved forandringer i cellevevet.

Ifølge forskeren viser det seg at alder er den viktigste risikofaktoren for utviklingen av brystkreft.

Gjør brystvevet mottakelig for kreft

Derimot er den underliggende koblingen mellom alder og kreft fortsatt uklar.

FORSKER: Fanny Pélissier. Foto: UIB.
FORSKER: Fanny Pélissier. Foto: UIB. Vis mer

Når kvinnen eldes forandres brystvevets oppbygning, noe som igjen påvirker adferden til stamcellene i de melkeproduserende kanalene i brystet:

- Det er uvisst hvorfor og hvordan disse cellene forandrer seg med alderen, men nyere forskning indikerer at cellenes lokalmiljø spiller en avgjørende rolle, og at forandringer i cellenes lokalmiljø gjør brystvevet mer mottakelig for kreftutvikling ved økende alder, opplyser Pélissier videre.

Utsatt fra 60 års alder

Det er velkjent at alder er en risikofaktor for kreftutvikling generelt, ifølge Guro F. Giskeødegård, forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU.

FORSKER: Guro F. Giskeødegård ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU. Foto: NTNU.
FORSKER: Guro F. Giskeødegård ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU. Foto: NTNU. Vis mer

Fra hvilken alder kvinner er særlig utsatt for å utvikle brystkreft, er vanskelig å si spesifikt, mener hun. Men risikoen for brystkreft kan sies å være svært lav for kvinner under 30 år, hevder forskeren.

- Risikoen øker deretter gradvis fra 30-35 års alder og blir høyere jo eldre man er. Omtrent halvparten av brystkreftdiagnoser inntreffer i kvinner som er 65 år eller eldre, sier Giskeødegård til viover60.no.

Dårligere immunforsvar

Hun syns at Pelissiers studie beskriver spennende funn som kan være med å forklare hvorfor alder er en risikofaktor for utvikling av brystkreft spesifikt.

- Kreft skyldes feil i de genene som kontrollerer at alt går riktig for seg når cellene våre deler seg, og genfeil som dette kan resultere i ukontrollert cellevekst og kreft, sier Giskeødegård.

Ifølge forskeren hoper slike genfeil seg opp i løpet av livet, noe som delvis kan forklarer hvorfor risikoen for kreftutvikling øker med alderen.

- I tillegg er det foreslått at alderdom medfører et svakere immunforsvar som er mindre egnet til å oppdage og drepe kreftceller, sier hun videre.

Kan redusere risiko for brystkreft

Det finnes noen få arvelige brystkreftgener som ved genfeil gir en høy risiko for brystkreft. Men over 90 prosent av brystkrefttilfellene skyldes ikke arv, ifølge Giskeødegård.

- Livsstilsfaktorer som overvekt og høyt alkoholforbruk i tillegg til et høyt antall reproduktive år, tidlig menstruasjon og/eller sen overgangsalder, er vist å øke risikoen for brystkreft, sier hun.

Samtidig kan forskeren fortelle at ung alder ved første graviditet, flere graviditeter og amming reduserer risikoen for brystkreft.

- Men generelt så vil en sunn livsstil redusere risikoen for en rekke krefttyper, inkludert brystkreft, avslutter Giskeødegård.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.