Brystkreft

Godkjenner nytt legemiddel til brystkreftpasienter

Seks nye legemidler, deriblant en etterlengtet medisin til brystkreftpasienter, er nå godkjent for bruk i norske sykehus.

TRODELVY: Nå blir bruken av Trodelvy tillatt for disse brystkreftpasientene. Foto: NTB
TRODELVY: Nå blir bruken av Trodelvy tillatt for disse brystkreftpasientene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Seks nye legemidler tas i bruk i norske sykehus, melder NTB, deriblant Trodelvy til brystkreftpasienter. Det er Beslutningsforum, som vurderer nye behandlingsformer på vegne av staten, som har besluttet at denne og seks andre legemidler nå skal tas i bruk i norske sykehus.

Takknemlig

– Denne dagen har vært fylt av tårer og smil, sier styreleder i Brystkreftforeningen Ellen Harris Utne på foreningens nettsider.

Hun håpet inderlig at Trodelvy skulle godkjennes mandag 19.6, og forteller at dagen har vært preget av mange tårer etter at hun fikk vite nyheten.

– Jeg har grått gledestårer, men også grått noen tårer over alle som ikke fikk tilbud om denne behandlingen, sier en preget styreleder.

Behandling for prostatakreft med spredning og personer med Crohns sykdom – tillegg til forebygging av hivsmitte – ble også innført, skriver Beslutningsforumet.

Lang prosess for Trodelvy

Trodelvy er en type cellegift som skal forhindre at svulsten vokser, deler og sprer seg, ifølge Brystkreftforeningen.

At medisinen omsider blir innført er gode nyheter for Kreftforeningen.

– I dag jubler vi med brystkreftpasientene som har ventet i halvannet år på medisinen Trodelvy! Etter to skuffelser i Beslutningsforum er det endelig avgjort at den innføres fra 15. juli, skriver foreningen på sin Facebook-side, ifølge NRK.

Brystkreftmedisinen Trodelvy var oppe til behandling i Beslutningsforum for tredje gang og blir godkjent for pasienter med uhelbredelig trippel-negativ brystkreft. Behandlingen kan tas i bruk fra 15.07.2023, fordi ny pris gjelder fra denne datoen, skriver Dagens Medisin. Saken har vært utredet i ett og et halvt år og medisinen tilgjengelig i 15 europeiske land, deriblant Sverige, Finland, Skottland og England.

– Det er helt utrolig at det skal ta så lang tid å saksbehandle livsviktige legemidler. Dessverre finnes det mange eksempler på legemidler som blir stående fast i systemet på grunn av lang tidsbruk eller blir ansett som for lite effektive i forhold til pris, sier Utne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.