Neglesopp

- Gjør du ingenting med problemet blir det ofte verre

Lar du være å behandle neglesoppen kan fotplagen både bli verre og gi deg følgeskader, ifølge fotterapeuten.

NEGLESOPP KAN SPRE SEG: Neglesopp kan spres til hud og til flere tær på foten. Foto: NTB/Shutterstock
NEGLESOPP KAN SPRE SEG: Neglesopp kan spres til hud og til flere tær på foten. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Misfargede og tykke negler ser ikke pent ut, men neglesopp er mer enn kosmetiske skjemmende. Lar du være å behandle neglesoppen kan fotplagen både bli verre og gi deg følgeskader.

- De klager over smerter når de har på seg sko fordi skoen trykker neglen ned i huden til nervetråder og blodårer under neglen. De klager også over lukt fra neglene når de gjør fotstell på seg selv, sier fotterapeut Mette Kverme til Vi.no.

Hun snakker om vanlige plager pasienter med neglesopp opplever. Ifølge Kverme er fotsopp en av menneskets vanligste infeksjonssykdommer. Rundt 10 prosent av befolkningen i den vestlige delen av verden får neglesopp. Hud og negler som er fuktige eller skadet vil lettere bli angrepet av soppartene som forårsaker fot- og neglesopp.

- Det første symptomet på soppinfeksjon i neglene er fargeendring og fortykkelse av neglen. Fortykkelse av neglen kan forårsake at neglen løsner fra neglesengen, sier Kverme.

Såret gikk tvers gjennom tåa

Ifølge Kverme er det viktig å starte behandling så tidlig som mulig.

- Gjør du ingenting med problemet, blir det ofte verre. Det alvorligste jeg har sett når det gjelder soppnegler var en pasient som hadde et lite sår på undersiden av stortåa. Neglen var fortykket og soppinfisert og det viste seg at det var et sår som gikk tvers gjennom tåa og ut på undersiden. Jeg snakket med pasientens fastlege samme dag og pasienten fikk time på sårpoliklinikken, sier hun.

Spesielt er diabetespasienter anbefalt behandling for sopp i negl og sopp i hud. Personer med diabetes har svekket immunsystem og økt fare for sår på føttene.

- Jeg ser at det er liten kunnskap hos personer med diabetes som har større risiko for sopp i huden som igjen kan smitte over på neglene. Diabetikere kan få nevropati som følgetilstand, sier Kverme.

Ved nevropati kan foten endre form og stilling. Fot og negler får økt trykkbelastning. Personer med diabetes har også økt sjanse for arteriesklerose som fører til nedsatt blodsirkulasjon - som igjen øker sjansen for fotsår.

Tidkrevende og kostbart

Ifølge Helsenorge brukes først og fremst amorolfin neglelakk som lokalbehandling mot neglesopp. Denne behandlingen må gjennomføres hver dag i flere måneder. En annen lokalbehandling heter ciclopiroks. Også denne må gjennomføres hver dag i flere måneder.

Reseptbelagte tabletter behandler neglsopp mest effektivt. I Norge brukes oftest terbinafintabletter. Ofte må pasienten behandles i flere måneder. Ved alvorlige infeksjoner kan det ta ett år.

Seks av ti blir kvitt neglesoppen etter tre måneders behandling. Ni av ti blir soppfrie etter behandling i seks måneder til. Etter hvert vil neglen gro normalt ut igjen, men: Terbinafintabletter kan gi bivirkninger som alvorlig leverskade og i verste fall føre til død. Spesielt er risikoen høy hos personer med høyt blodtrykk, depresjon og schizofreni. Tablettene gir også en svært liten risiko for hjertesvikt.

Kverme understreker at lege må ta sporprøve av neglen før pasienten starter behandling for neglesopp.

- Behandlinger for neglesopp er både tidkrevende og kan bli kostbart da behandlingen gjerne må gå over flere måneder, sier hun.

Fotterapeuten kan slipe vekk det infiserte området mens pasienten får behandling for neglesopp. Fotterapeuten kan også behandle eventuelle skjevstilte tær og hjelpe til med øvelser for å øke mobilitet i fot og tær slik at riktig belastning gjenskapes.

Viktig å stelle føttene

Vi kan selv ta flere grep selv for å forebygge neglesopp.

- Det er viktig å holde huden myk og neglene skadefri. Bruk sko som ikke går på kompromiss med fotens anatomi. Det er viktig at skoene har høy nok tåboks hvor neglene ikke ligger i klem, råder Kverme.

Foten er nemlig så tilpasningsdyktig at tærne legger seg der det er plass inne i skoen uten at det gir smerte.

- Vask, tørk og smør føttene hver dag, men ikke mellom tærne. Bruk sokker av ull eller bomull og ikke bruk trange sokker. Dra alltid litt i sokken når du har tatt den på foten, råder Kverme.

Og er du i tvil om hvordan du skal klippe neglene så oppsøk en fotterapeut som kan veilede deg. Ikke minst anbefaler Kverme godt fotstell før du skal ut på en aktivitet som innebærer å bruke føttene.

- Ordentlig fotstell i forkant bør være en selvfølge før fjell og skiturer, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.