De tibetanske ritene:

Gjør du dette hver morgen, kan du få det bedre både fysisk og mentalt

Kan et kvarter med fem eldgamle øvelser hver morgen gi deg et bedre liv? Ja, mener overlege Audun Myskja, etter å ha dokumentert 30 pasienters erfaringer over 20-25 år.

ENKLE ØVELSER: Overlege og spesialist i allmennmedisin Audun Myskja er aktuell med boka «De tibetanske ritene - 15 minutter som forandrer livet ditt». Han forteller at de enkle øvelsene bidrar til bedre helse hvis de gjennomføres hver dag. Foto: Tove Breistein/Kagge Forlag
ENKLE ØVELSER: Overlege og spesialist i allmennmedisin Audun Myskja er aktuell med boka «De tibetanske ritene - 15 minutter som forandrer livet ditt». Han forteller at de enkle øvelsene bidrar til bedre helse hvis de gjennomføres hver dag. Foto: Tove Breistein/Kagge Forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Da jeg var i begynnelsen av 40-åra merket jeg at kroppen forfalt fordi legejobb fra morgen til kveld og tre små barn førte til at det alltid var andre oppgaver som måtte prioriteres før trening, forteller Audun Myskja, overlege og spesialist i allmennmedisin og aktuell med boka «De tibetanske ritene - 15 minutter som forandrer livet ditt».

Myskja var på jakt etter et kompakt treningsopplegg som forente fysisk, mental og åndelig trening. Ikke minst var målet å finne en treningsform som ikke krevde mer enn 15 minutter daglig.

- Jeg kom over en bok om de tibetanske ritene. Da jeg startet med ritene, opplevde jeg at det påvirket min egen helse. Jeg fikk bedre styrke, smidighet og utholdenhet, samt sterkere psyke, sier Myskja.

De tibetanske ritene er kort fortalt fem ulike øvelser (riter) som skal ha spesifikk virkning på kropp og sinn. Til sammen skal øvelsene gi trening til kroppens sentrale muskler og du trenger ikke mer enn 15 minutter. De kan gjennomføres av alle, uavhengig av formnivå og helse – i boka blir ritene tilpasset ulike funksjonsnivåer.

Se en kort forklaring på hvordan ritene utføres nederst i saken.

Aktiverer hele kroppen

- Hvis du koker det ned, så er det god, kompakt trening som aktiverer sener, muskulatur og bindevev i hele kroppen. Jeg kjenner folk som trener to til tre timer hver dag, men hvor stor del av befolkningen har tid til det? spør Myskja. Etter å ha merket effekten ritene hadde på ham selv, begynte han å lære dem bort til pasienter tidlig på 90-tallet.

Pasientene slet med ulike plager, negative tanker, vanskelige følelser og med å få gjennomført trening. Den ene etter den andre fortalte at de enkle øvelsene hadde god effekt både psykisk og fysisk. Tilbakemeldingene var at de klarte å gjennomføre dem hver dag.

- Alle som gjort ritene over tid, har kommet med tilbakemeldinger på at det har hjulpet på helsa, på ulike måter. Ritene kurerer ikke kroniske sykdommer, men har ført til mer energi og subjektivt bedre helse, sier Myskja.

De gode tilbakemeldingene fra pasientene ble så mange at Myskja begynte å systematisere dem. I mellom 20 og 25 år har han fulgt en gruppe på 30 pasienter og dokumentert deres erfaringer med å gjennomføre ritene hver dag og hvordan de opplever at de fungerer.

- Ritene er lite kjent og har ikke vært gjenstand for medisinsk forskning. Det jeg gjør er induktiv forskning der jeg møysommelig og langsomt samler erfaringsvitenskap. Jeg har gjort egne funn på hvordan ritene virker på psyke og kropp, sier legen.

Ikke medisinsk forskning

Kan virkelig 15 minutter endre livet? Det høres jo for godt ut til å være sant?

- Det er vanskelig å si at ett tiltak har så markert virkning. Den opprinnelige boka som presenterte ritene, hevder at de gjør mennesker tidløse, i den forstand at de bevarer ungdommens vitalitet, uansett om de blir rammet av alder og sykdom. Det svarer godt til mine erfaringer, sier han.

Ifølge Myskja vil ikke ritene gi deg mer enn det du får etter halvannen time på et treningssenter eller en lengre yogaøkt. Poenget er at ritene er så enkle og tar så kort tid at folk klarer å gjennomføre dem hver dag.

Han er også tydelig på at ritene ikke fører til endringer over natta.

- Det er snakk om langtidseffekt og et helhetlig bilde. Jeg kjenner en som har gjort ritene i 25 år. Han hadde et stort problem med alkohol. Han sluttet å drikke rett før han begynte med ritene, og har klart å holde seg unna alkohol. Jeg kan ikke si at det skyldes ritene, det skyldes at han har tatt tak i flere ting.

Fungerer for alle

Myskja understreker at de tibetanske ritene fungerer for alle, både for folk som sliter med å opprettholde fysisk aktivitet, personer som er topptrente og personer med nedsatt funksjonsevne.

- Vi blir eldre enn før og får flere helseproblemer, derfor er det viktig å kunne gjøre enkel fysisk aktivitet som alle kan gjennomføre. Vi må holde musklene i gang, sier han.

Myskja anbefaler å la øvelsene starte dagen. Får du det ikke til om morgenen, kan du finne et annet tidspunkt på døgnet. Alt er bedre enn ingenting.

- De fleste gjør det for fort når de begynner. Det er viktig å gjøre øvelsene langsomt og nøye i begynnelsen slik at de gjøres riktig. Det handler om å finne konsentrasjonen, være fokusert og å finne en ro mens vi er aktive, sier han.

- Hvordan skiller dette seg fra vanlig morgentrim?

- Jeg har utforsket mange treningsformer. Det som er spesielt med ritene er at komposisjonen av øvelsene er perfekt laget for utholdenhet og at du får brukt muskulaturen i hele kroppen. Hver muskel er skapt for daglig bruk, men en negativ side ved aldring er at vi bruker stadig færre muskler. Ritene er bygd opp for en helhetlig aktivering av kropp og sinn.

Effekt på balanse og beintetthet

Det har som sagt vært lite forsket på helseeffekten tibetanske riter har, men Myskja mener studier på Tai Chi, qi gong og yoga er overførbart til ritene fordi bevegelser i ritene aktiverer kroppen på samme måte.

- Forskning på tai chi har vist positive effekter på balanse, at det virker forebyggende mot fall og har positiv effekt på beintetthet og psykisk helse. Yoga har vist seg å ha effekt på hjerte- og karsykdommer, blodtrykk, muskelstyrke og psykisk helse, sier han.

Oversikt over de tibetanske ritene:
(Kilde: De tibetanske ritene - 15 minutter som forandrer livet ditt av Audun Myskja).

Øvelsene gjøres daglig. Start med tre repetisjoner av hver øvelse og øk med to hver uke til du er oppe i 21 repetisjoner.

RITE 1: Stå oppreist og avslappet, med armene løftet rett ut til sidene og strukket ut i skulderhøyde. La kroppen dreie mot høyre, så raskt som det føles naturlig. Hold høyre hæl i bakken under dreiebevegelsen, mens venstre fot styrer bevegelsen rundt med små skritt.
RITE 1: Stå oppreist og avslappet, med armene løftet rett ut til sidene og strukket ut i skulderhøyde. La kroppen dreie mot høyre, så raskt som det føles naturlig. Hold høyre hæl i bakken under dreiebevegelsen, mens venstre fot styrer bevegelsen rundt med små skritt. Vis mer
RITE 2: Ligg på ryggen, avslappet i utstrakt stilling, med hendene langs sidene. På innpust løfter du hodet mot brystet, samtidig som du løfter beina opp i loddrett stilling. På utpust senker du beina og hodet langsomt tilbake i utgangsstilling. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom nese og munn.
RITE 2: Ligg på ryggen, avslappet i utstrakt stilling, med hendene langs sidene. På innpust løfter du hodet mot brystet, samtidig som du løfter beina opp i loddrett stilling. På utpust senker du beina og hodet langsomt tilbake i utgangsstilling. Pust inn gjennom nesen og ut gjennom nese og munn. Vis mer
RITE 3: Sitt på knærne med tærne i bakken og rank kropp fra knærne og opp. Hold hendene øverst på baksiden av lårene. Hold lår og hofter stabile under bevegelsen, som skal foregå fra hoftene og opp, ved å fokusere på nakke, skuldre og bryst. På innpust lar du hodet, nakken og skuldrene strekke seg så langt bakover som mulig. På utpust beveger du deg motsatt vei, slik at både nakke og skuldre uanstrengt bøyer seg framover så langt du rekker.
RITE 3: Sitt på knærne med tærne i bakken og rank kropp fra knærne og opp. Hold hendene øverst på baksiden av lårene. Hold lår og hofter stabile under bevegelsen, som skal foregå fra hoftene og opp, ved å fokusere på nakke, skuldre og bryst. På innpust lar du hodet, nakken og skuldrene strekke seg så langt bakover som mulig. På utpust beveger du deg motsatt vei, slik at både nakke og skuldre uanstrengt bøyer seg framover så langt du rekker. Vis mer
RITE 4: Sitt med rak overkropp, hendene i bakken og med beina strake. Ha bekkenet og beina lett løftet, hvis du klarer det. På innpust løfter du bekken, overkropp og knær opp, slik at overkroppen fra hofter til skuldre forblir i horisontal posisjon. Armene skal være strake, med håndflatene i bakken, som ved utgangspunktet. Gå tilbake til utgangsstillingen på utpust.
RITE 4: Sitt med rak overkropp, hendene i bakken og med beina strake. Ha bekkenet og beina lett løftet, hvis du klarer det. På innpust løfter du bekken, overkropp og knær opp, slik at overkroppen fra hofter til skuldre forblir i horisontal posisjon. Armene skal være strake, med håndflatene i bakken, som ved utgangspunktet. Gå tilbake til utgangsstillingen på utpust. Vis mer
RITE 5: Vend deg rundt og vipp bekkenet ned mot gulvet, mens overkropp og hode holdes opp og bakover. Ha bøyde tær og håndflatene i gulvet. La det være ca. en skulderbreddes avstand både mellom føttene og mellom hendene. Vipp rumpe og bekken opp på innpust. Hodet skal peke ned, og beina skal være strake. På utpust går du tilbake til utgangsstillingen.
RITE 5: Vend deg rundt og vipp bekkenet ned mot gulvet, mens overkropp og hode holdes opp og bakover. Ha bøyde tær og håndflatene i gulvet. La det være ca. en skulderbreddes avstand både mellom føttene og mellom hendene. Vipp rumpe og bekken opp på innpust. Hodet skal peke ned, og beina skal være strake. På utpust går du tilbake til utgangsstillingen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.