Hvorfor faste før påske?

Gjennom faste skulle kroppen leve evig

Hvorfor var kjøtt og sex forbudt under den lange fasten før påske?

HELSE OG FRELSE: Faste har gjennom tiden vært brukt både mot sykdom og som en vei til evig liv. Foto: NTB
HELSE OG FRELSE: Faste har gjennom tiden vært brukt både mot sykdom og som en vei til evig liv. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å faste, altså å avstå fra all eller noen typer mat i perioder, har vært en del av alle kulturer i uminnelige tider. I jeger- og sankersamfunnet - der tilgangen på mat varierte med sesongene, kornlagring var ukjent og få råvarer holdt seg ferske lenge - var menneskekroppen innstilt på veksling mellom inntak av føde og lengre perioder med sult. Å faste var med andre ord en naturlig del av livet lenge før religion, vitenskap og moderne helseguruer kom inn i bildet.

De siste årene har forskere kommet frem til at det å avstå fra mat i perioder er gunstig for kroppen også i vår tid, men å faste for helsa er på ingen måte et nytt konsept. Hippokrates, ansett som legekunstens far, anbefalte faste mot visse symptomer på sykdom. «Å spise når man er syk er å mate sykdommen», hevdet han.

«Den indre legen»

De gamle grekerne mente at behandling av sykdom kunne læres ved å observere naturen. Der så man at dyr, i likhet med mennesker, naturlig unngår mat når de er syke. Dette ble tolket som at kroppen instinktivt tyr til faste for å bli frisk. Faste ble i tillegg ansett å skjerpe mentale og kognitive evner, og dermed evnen til problemløsning. Greske filosofer som Platon, Sokrates og Aristoteles var sterke tilhengere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.