Korona i Norge

Gjenåpning - til hvilken pris?

KOMMENTAR: Antall innleggelser som skyldes korona øker, også blant fullvaksinerte. Var det egentlig en god idé å slutte med tiltake fra én dag til en annen?

KORONA-INNLEGGELSER ØKER: Mange av de som nå blir innlag på grunn av korona, er fullvaksinerte eldre. Her fra Diakomhjemmet under pandemien. Foto: NTB
KORONA-INNLEGGELSER ØKER: Mange av de som nå blir innlag på grunn av korona, er fullvaksinerte eldre. Her fra Diakomhjemmet under pandemien. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I begynnelsen av september spurte Vi.no FHI om det var grunn for fullvaksinerte eldre å frykte covid-smitte. På dette tidspunktet var 20 prosent av de som var blitt sykehusinnlagte de siste fire ukene, fullvaksinerte, altså hver femte pasient.

Svaret den gang var nei, og at friske eldre verken trengte å frykte for smitte eller å få en tredje dose av koronavaksinen. Det til tross for at det var forventet en økning i antall smittede også blant de fullvaksinerte i tiden fremover:

«Antall vaksinerte smittede forventes å øke etter hvert som antall vaksinerte øker», skrev FHI i sin ukesrapport for uke 34.

Etter dette er det også bestemt at eldre over 65 år skal få en tredje dose, men per i dag skal denne være gitt til bare 60 000 nordmenn over 65 år, skriver VG.

Nå skjer det en smitteøkning nettopp blant fullvaksinerte - og FHI innrømmer overfor VG at økningen er raskere enn forventet.

– Den økningen vi har sett var forventet, men kanskje en raskere økning i antall innlagte av fullvaksinerte eldre enn man trodde, spesielt den siste uken, sier vaksinesjef Geir Bukholm i FHI til VG.

Spørsmålet er om den for mange mye etterlengtede gjenåpningen kom for tidlig - og var for brå - med tanke på en fortsatt smittefare, også blant fullvaksinerte:

Personlig har jeg selv reagert på å gå fra strenge regler om en meters avstand på arbeidsplassen, karanteneregler og «klemmeforbud» - til at «alt» ble lov mer eller mindre over natten.

Dersom FHI, som de skriver i egen rapport, forventet smitteøkning også blant de fullvaksinerte, burde ikke gjenåpningen skjedd gradvis - med mulighet for å se an smittesituasjonen og åpne samfunnet deretter - litt etter litt?

De fleste av oss har forholdt oss til strenge lokale tiltak i kortere eller lengre perioder av pandemien, og de nasjonale, godt innarbeidede tiltakene har vedvart over lengre tid.

Over natta skulle vi ifølge daværende statsminister Erna Solberg, kunne leve så og si som vi gjorde før pandemien rammet oss.

Dermed forsvant blant annet meterskravet og restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster.

Dette kritiseres av smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen, som i Db.no 3. november hevder at en idiotisk klokkertro på vaksineeffekt førte til at høyreregjeringen ryddet bort alle gode smitteverntiltak i samfunnet, som hun mener har resultert i en rekke utbrudd over hele landet.

«Forsøk på å ufarliggjøre pandemien ved å fjerne generelle og spesielle smitteverntiltak i samfunnet, gjør at pandemien kan utvikle seg i en enda farligere retning enn det som registreres i dag», skriver Andersen i sin kommentar. Hun mener både forrige og nåværende regjering har en kynisk og uetisk politisk holdning til liv og død og at Covid-19-tiltak vurderes etter «hva landet tåler» ut fra «hva sengekapasitet i helsevesenet tåler».

I FHIs ukesrapport for uke 43 skriver de om innleggelser forårsaket av korona, at det har vært en økende trend i aldersgruppen over 65 år de siste fire ukene, med 59 nye pasienter innlagt i uke 43 sammenlignet med 28 i uke 40 - det er altså snakk om mer enn en dobling. 61 prosent av de som ble innlagt med covid-19 som hovedårsak for innleggelsen, var fullvaksinerte.

FHI skriver videre at fra begynnelsen av vaksinasjonsprogrammet frem til uke 43 har det vært 89 covid-19 assosierte dødsfall blant fullvaksinerte og 16 dødsfall vært blant delvis vaksinerte.

Da gjenåpningen av samfunnet var et faktum i slutten av september var det jubel å spore over hele landet. Utesteder ble møtt av milelange køer og endelig kunne man leve som før. Den påfølgende innsettingen av nye ministre ved regjeringsskiftet var preget av omfattende håndhilsing med samtlige departementsansatte - litt over to uker etter at dette var strengt forbudt, og vi nordmenn fortsatt lurte på om vi ikke var enige om å slutte med håndhilsing på grunn av smittefare.

Kunne vi ikke ventet litt mer med det håndtrykket - med klemmingen og festingen, og tatt det ett steg om gangen?

Etter 561 dager med tiltak hadde vi tålt noen dager til med begrensinger i form av en gradvis gjenåpning.

Vi leker tross alt ikke pandemi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.