Lite søvn

Gir vektdyner bedre søvn?

Svenske forskere testet nivået av søvnhormonet melatonin hos folk som sov med vektdyne. Hva tror du de fant?

TUNG SØVN: Sover du bedre dersom du bruker en vektdyne? En ny studie fra Sverige har undersøkt om vektdyner faktisk får oss til å sove godt. Foto: NTB
TUNG SØVN: Sover du bedre dersom du bruker en vektdyne? En ny studie fra Sverige har undersøkt om vektdyner faktisk får oss til å sove godt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

God søvn henger sammen med kroppens produksjon av hormonet melatonin.

Melatonin i sin naturlige form er et lysfølsomt hormon som dannes i hjernen hos oss mennesker når dagslyset forsvinner, og som bidrar til å gjøre oss trøtte og regulere døgnrytmen vår.

Melatonin-nivået når et maksimum midt på natten, mens nivået på dagtid er så lavt at det nesten ikke er målbart. Produksjonen av melatonin avtar med alderen, noe enkelte mener kan bidra til å forklare hvorfor mange eldre har søvnvansker - selv om forskningen her er mangelfull.

Melatonin kan også tilføres kroppen i form av legemidler eller kosttilskudd, og bruken har de siste årene eksplodert. Melatonin som kosttilskudd kan nå kjøpes på apoteker, helsekostbutikker og i daglivarebutikker, og mange mener de får god hjelp av det.

Vektdyner og melatonin

Men kan det være at en tung dyne kan ha den samme effekten og gi bedre søvn uten at man trenger å tilføre kroppen noe?

En vektdyne er en tung dyne som kan veie alt fra fem til 12 kilo, og som skal hjelpe deg med å sove bedre hele natten. Tanken er at dynen hjelper deg til å kjenne deg trygg, omfavnet og gir deg økt ro.

Vektdyner har vært på markedet en stund, og brukes blant annet av Oslo universitetssykehus som en del av behandlingen til urolige pasienter med blant annet adhd og autisme.

Nå har svenske forskere undersøkt om vektdynene faktisk gir deg bedre søvn, skriver Forskning.no, ved å teste hvordan vektdynene påvirker produksjonen av stresshormoner som kortisol og søvnhormonet melatonin.

Bedre søvn?

26 menn og kvinner ble bedt om å gi gjentatte spyttprøver mens de sov eller hvilte under en vanlig dyne eller en vektdyne. Vektdynene veide 12 prosent av testpersonens kroppsvekt.

Konklusjonen? Forskerne så ingen forskjell i nivået av stresshormoner - der hadde vanlige dyner og vektdyner akkurat samme effekt.

Men når det gjaldt produksjonen av melatonin, var svaret tydelig: Hos de som brukte vektdyne, økte melatoninnivået i spyttet med hele 30 prosent.

Dette samsvarer med tidligere studier som også har funnet at vektdyner kan gi bedre søvn, skriver Forskning.no.

Om du sliter med søvnen, er det dermed ikke sikkert at du trenger å tilføre kroppen din hormoner i dråpeform hver kveld. I stedet kan du pakke deg tett inn i en tung dyne, og kanskje oppnå mye av den samme effekten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.