Korona hos fullvaksinerte

Gir vaksinen falsk trygghet?

Fem måneder etter at hun fikk sin andre vaksinedose ble Bente Grønnevik sengeliggende med Covid-19, og smittet også andre vaksinerte. Nå ønsker hun tydeligere kommunikasjon fra helsemyndighetene.

KORONASMITTET: - Jeg tenkte på alle jeg ustatte for fare, sier Bente Grønnevik, som savner tydeligere kommunikasjon om smittefaren som fullvaksinert. Foto: Yvonne Wilhelmsen
KORONASMITTET: - Jeg tenkte på alle jeg ustatte for fare, sier Bente Grønnevik, som savner tydeligere kommunikasjon om smittefaren som fullvaksinert. Foto: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Oslo 25 september 2021, kl. 16.00: Champagnekorkene smeller, etterfulgt av et lenge fortrengt festbrøl fra folkehavet. Konfettien virvler i høstsola. Det minner nærmest om frigjøringsdagen der folk henger ut av vinduene sine, ekstatisk veivende med norske flagg. I et hjørne av byen gliser byrådsleder Raymond Johansen fra øre til øre, mens han legger ut om hvor fint det skal bli å kunne gå i bryllup og ta seg en svingom igjen. I et annet hjørne annonserer hotellkonge Petter Stordalen en «ordentlig sjalabais av en fest» og tidenes gruppeklem.

For nå er det lov, slo myndighetene fast dagen før. Etter halvannet år med avstand og tristesse, som til manges overraskelse fikk en brå tjuvavslutning på politikernes egne valgvaker, skal vi endelig tilbake til normalen. Utover natta går det som det må: Ølkranene fosser og Oslo sentrum har ikke vært mer tettpakket og svetteutvekslende siden Norge slo Brasil i fotball-VM.

Et annet sted i byen hygger Allers-redaktør Bente Grønnevik seg i et 60-årslag med sju andre. Som dobbeltvaksinert føler hun seg trygg på at hun slipper å bli syk og å spre viruset.

- Jeg fulgte tidlig alle retningslinjene myndighetene ga, var redd for smitte og opptatt av at vi måtte ta et kollektivt ansvar. Den andre vaksinedosen fikk jeg i mai, forteller Bente til Vi.no.

Vaksinen er veien ut av pandemien, det har myndighetene stadig gjentatt, og det har hun trodd på. Dermed kan glassene heves og klemmene deles raust denne høstkvelden. Nå er vi der, ute av tunnelen.

Tester positivt

Tre uker senere, en mandag morgen: Bente nyser og tenker at hun har blitt lett forkjøla. Ikke uvanlig på denne tiden av året. Hun holder seg hjemme, slik retningslinjene på kontoret tilsier. Utover dagen fryser hun imidlertid mer og mer.

- Jeg la meg med to dyner den kvelden. Dagen etter våknet jeg med hodepine, var slapp og manglet matlyst.

I totiden prøver hun likevel å få i seg litt mat. Det er da hun merker det: Smakssansen er borte, luktesansen også.

- Korona, tenkte jeg da. Tilfeldigvis hadde jeg en hjemmetest liggende, den var positiv. Kroppen verket, jeg frøs, det kjentes som en kraftig influensa. Jeg måtte likevel komme meg ut av huset for å få tatt en laboriatorietest.

- Ble du redd?

- Det ble jeg nok. Jeg var tungpustet før testresultatet var klart, men da det varslet positiv, ble jeg dobbelt så tungpustet. Så bilder på netthinnen av meg selv i respirator. «Tenk om det blir verre, tenk om jeg slutter å puste mens jeg sover?» Den typen katastrofetanker hadde jeg. Jeg skjønte at forverringen av pusterytmen var psykisk betinget da jeg la meg ned og klarte å roe den bevisst.

Med det samme hun fikk testresultatet ble Bente oppringt fra helseteamet i bydelen, som kartla situasjonen hennes.

- Jeg tok pulsen på meg selv og en pusteprøve mens jeg hadde dem på tråden. Begge testene var fine. De spurte meg ellers om jeg hadde det jeg trengte av medisinsk hjelp, om jeg var alene, og informerte om at en sykepleier ville ringe meg. Videre fikk jeg beskjed om at jeg måtte isolere meg i fem dager.

- Ble det nevnt at du var dobbeltvaksinert?

- Nei, de var selvfølgelig informert om det, men det ble ikke tatt opp.

Smittet andre

Tre dager før symptomene gjorde seg gjeldende, hadde Bente stått på en smekkfull T-bane, på vei til en teaterforestilling. Hun vet ikke sikkert, men tror hun kan ha blitt smittet i den forbindelse.

- Munnbindpåbudet var over, men akkurat den dagen sto jeg på T-banen og tenkte at jeg kanskje burde hatt munnbind likevel, med tanke på trengselen. Jeg tror ikke det var under selskapet på gjenåpningsdagen jeg ble smittet, i hvert fall var verken vertskapet eller noen av gjestene smittet.

Det som plaget Bente mest, var tanken på at hun kunne ha smittet andre. Etter at testen kom tilbake positiv, satte hun umiddelbart i gang ringerunden til alle hun hadde vært i nærkontakt med i uken før antatt smittetidspunkt.

- Jeg tenkte på alle jeg utsatte for fare, ikke minst moren min på 82 år som jeg var sammen med i teateret og dagen etter T-baneturen, og som jeg selvfølgelig klemte – vi var jo begge dobbeltvaksinerte. Det gikk heldigvis bra, pussig nok ble verken mamma, barna mine eller kjæresten min, som jeg har mest og nær(m)est kontakt med, smittet. Derimot klarte jeg å smitte venninnen og niesen min, det er i hvert fall mest sannsynlig jeg som smittet dem. Det var faktisk verre enn at jeg selv ble smittet.

- Var de også vaksinerte?

- Ja, den ene var dobbeltvaksinert, den andre hadde fått første dose.

Mange spørsmål, få svar

Det har gått bra med Bente, som er 59 år og ellers uten kjente risikofaktorer, og de hun antakelig smittet. Ingen har trengt sykehusinnleggelse. Bente sitter likevel igjen med flere spørsmål.

– Morgenen etter ringte fastlegen min, han var informert om smitten av bydelen. Jeg stilte mange spørsmål rundt det at jeg ble syk på tross av å være dobbeltvaksinert. Jeg visste jo at Pfizer-vaksinen hadde en beskyttelse opp mot cirka 92 prosent, og at det var en liten risiko for smitte. Men hvorfor ble jeg smittet og ikke de andre som var vaksinert samtidig?

Bentes lege kunne ikke svare konkret på alle spørsmålene hennes, men viste til at det er mye forskning på gang.

- Vi snakket også om de nye rapportene som antydet at virkningen av vaksinen ville avta raskere enn antatt. I sommer viste en amerikansk undersøkelse at vaksinen kunne gi livslang beskyttelse. En fersk rapport fra Universitetet i Umeå viser på sin side at effekten for Pfizer falt fra 92 prosent til 47 prosent mellom fire-seks måneder etter vaksinasjon. Man kan bli forvirret av sånt!

Bente reagerte også på en annen regelendring:

- Det var bare tre uker siden isolasjonstiden var satt ned fra ti til fem døgn. Legen mente jeg likevel burde være forsiktig etter disse fem døgnene og ikke ha nærkontakt med eldre og andre utsatte i noen dager. Hvorfor var det brått bare fem døgn som gjaldt, hvorfor ikke sju eller åtte?

Dagen etter at isolasjonsperioden var over, skulle Bente delta i organisering av den lokale tv-aksjonen. Hun hadde hørt at man kunne gå ut hvis man hadde vært feberfri i 24 timer, og antok derfor at det var greit.

- «Jeg tror ikke du skal på noen tv-aksjon, i så tilfelle må du ha munnbind og visir og holde avstand til de andre», sa legen min. «Da tror folk jeg er gal som i det hele tatt beveger meg ut av hjemmet», sa jeg. Det ble ingen tv-aksjon på meg. I stedet gikk jeg i selvpålagt isolasjon i tre dager til, livredd for å smitte andre.

Bentes poeng er at det legges mye ansvar på den enkelte når man i realiteten ikke vet hvor smittsom man er og retningslinjene har vært utydelige.

- Jeg spurte også om det var greit å gå ut som normalt så lenge hjemmetesten var negativ, men fikk beskjed om at man ikke skulle la den være retningsgivende, fordi testen kunne være positiv selv om den slår ut som negativ.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Dagbladet/Lars Eivind Bones Vis mer

Større usikkerhet

- Blir du sint av å tenke på at dobbel vaksinedose ikke ga deg den beskyttelsen du ble forespeilet?

- Ikke sint, men veldig overrasket over at jeg så lett kunne bli smittet og dermed smitte andre. Jeg synes det er rart at vi, på det tidspunktet, ikke var tydeligere informert om at virkningen avtar så raskt, de to vaksinedosene ble en grad av falsk trygghet. Dette er informasjon som først har kommet tydeligere frem senere. Selv om jeg som dobbeltvaksinert følte meg trygg, var jeg jo i realiteten ikke fullvaksinert, kanskje var jeg nede i 47 prosent eller helt ned i 20-30 prosent beskyttelse da jeg ble syk. Det er mange som meg som har gått, og går rundt, med lavere beskyttelse enn det vi har trodd.

- «Mange har nok overvurdert vaksinens effekt mot smitte», sa assisterende helsedirektør Espen nakstad til Aftenposten 14.11.21. Hva mener du burde vært gjort annerledes fra helsemyndighetenes side?

- Kommunikasjonen burde vært tydeligere, og det er dette jeg etterlyser framover. Det vi først og fremst hørte var at nå var det greit å klemme hverandre igjen. Jeg er en klemmer, så det var hyggelig. Hvis vi samtidig ble fortalt at det fortsatt forskes på effekten av vaksinene, kunne hver og en av oss tatt forholdsregler og vært mer forsiktige, spesielt i møte med gamle og syke. I stedet har vi levd på en falsk trygghet.

Selv om Bente nå har høy immunitet etter både vaksine og gjennomgått sykdom, har erfaringen gjort noe med trygghetsfølelsen hennes:

- Nå er jeg veldig trygg, har jeg skjønt. Likevel blir jeg usikker: Hvor beskyttet er jeg egentlig? Hvis jeg klemmer en person som er dobbeltvaksinert, men som likevel er smittsom uten å være klar over det, kan jeg da få viruset igjen og overføre det til et annet menneske?Det er dette som er kjernen i min historie: at jeg som dobbeltvaksinert og smittet har hatt mange spørsmål, uten at jeg opplever å få tydelige svar.

Bente er klar over at det forskes, og at det tidvis kan være vanskelig å gi entydige svar.

- Men jeg tror nok mange med meg hadde ønsket noen tydeligere råd basert på sannsynligheten for å bli smittet og smitte andre. Med tanke på at jeg ble sengeliggende som om jeg hadde en kraftig influensa, er jeg glad for at jeg er vaksinert og unngikk tøffere sykdomsforløp som noen opplever. Nå ser det også ut til at smak og lukt langsomt vender tilbake også, det er jeg takknemlig for.

Bente Grønnevik er redaktør for ukebladet Allers, som har samme eier som Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.