Mistet tilbud under corona-pandemien:

Gir 400 millioner til ensomme eldre

Målet er å få på plass mer aktivitet raskt.

Omsorgsboligene i Grevlingstien i Vestfossen i Øvre Eiker ble i mars stengt for besøkende og pårørende.
Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
Omsorgsboligene i Grevlingstien i Vestfossen i Øvre Eiker ble i mars stengt for besøkende og pårørende. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Mange eldre har blitt hardt rammet under coronapandemien og den siste tiden har vært en ensom tid med begrensninger på sosialt fellesskap, aktiviteter og stengte møteplasser, konstaterer Helga Katharina Haug, avdelingsdirektør for Kommunale helse-og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

Tiltakspakken på 400 millioner kroner ble bevilget i revidert nasjonalbudsjett, og Helsedirektoratet har etablert tilskuddsordninger som engangsbevilgninger. Pengene er fordelt på 183 millioner kroner til aktivitetstilbud og besøksverter og 149 millioner kroner til aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet. I tillegg er det satt av 25 millioner kroner til å styrke eldres digitale kompetanse, og 50 millioner kroner til besøksvenner og aktiviteter gjennom DAM-stiftelsen.

Frivillige kan søke om midler

Haug påpeker at mange tilbud for eldre falt bort under pandemien. Det ble besøksstopp og restriksjoner på sykehjem, mange fikk redusert praktisk bistand og dagsentere ble stengt.

- Mange kommuner har hatt problemer med å få åpnet opp igjen, både fordi de mangler lokaler som ivaretar smitteverntiltak og fordi personell er omdisponert til for eksempel smittetesting og -sporing. I enkelte kommuner ble det åpnet noen dagsentre for de som trengte det aller mest, men erfaringen var at mange valgte å bli hjemme, forteller Haug.

Norsk coronamonitor, en undersøkelse Opinion har utført for Røde Kors under pandemien, avdekket at 31 prosent av de spurte over 80 år føler seg mer ensomme på grunn av coronapandemien.

– Denne pandemien har synliggjort behovet for frivillige. Det har vist samfunnet at ensomhet kan være vanskelig, sier Einar Grøndalen i Røde Kors i et intervju med Dagsavisen.

Det er kommunene som har ansvar for de eldre som har blitt stående uten sosiale tilbud. Nå er kommunene blant aktørene som kan søke ekstra bevilgninger for å få tilbudene i gang igjen. Målet er å få på plass møteplasser for sosialt fellesskap, aktivitet og deltagelse så fort som mulig.

- Tiltakspakken er fordelt med midler til teknologi mot ensomhet, til aktivitetstilbud til beboere i omsorgsbolig og langtidshjem, til besøksverter og til aktivitetstiltak til seniorer og eldre som bor i eget hjem eller omsorgsbolig, forklarer avdelingsdirektøren.

  • To av tiltaksordningene, aktivitetstiltak til langtidsboende og eldre som bor i eget hjem, forvaltes av fylkesmannsembetene. Begge ordningene kan søkes på av kommuner og fylkeskommuner.
  • Tiltaksordningen til seniorer og eldre som bor i eget hjem eller omsorgsbolig, samt ordningen til besøksverter, kan i tillegg frivillige og ideelle organisasjoner søke i samarbeid med private tjenesteytere.

Ordningen teknologi til ensomhet forvaltes av Helsedirektoratet, mens besøksverter forvaltes av DAM-stiftelsen.

Smittevernhensyn i aktiviteter

Tre av tilskuddene er annonsert i løpet av sommeren og har søknadsfrist 1. september. DAM-stiftelsen som forvalter tilskuddet til besøksverter åpner for søknader 30. august.

I møter mellom Helsedirektoratet og fylkesmennene er det nevnt ulike planer for bruk av midlene:

- Noen tenker at de vil gjøre enkle tiltak i hverdagen som middagsgrupper og gode restaurantmåltider, noen ønsker å engasjere midlertidige besøksverter som kan gjøre enkelte aktiviteter. Transport til å reise på turer, besøke museum eller lignende er også aktuelt. Noen vil også kjøpe alt fra Ipad, spill og sykler tilpasset til å ta med eldre for å dra på sykkeltur, forteller Haug.

Hun understreker at alle aktiviteter for målgruppa, som er definert som risikogruppe for coronaviruset, skal ha gode rutiner for å ivareta smittevernhensyn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.