Derfor får du gåsehud, frysninger og hikke

Gåsehud skal egentlig skal få deg til å se skumlere ut

Og visste du at temperaturendringer kan få deg til å hikke?

HVORFOR FÅR VI GÅSEHUD?: Egentlig er det urinstinktet i oss som dukker opp når gåsehuden kommer til syne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
HVORFOR FÅR VI GÅSEHUD?: Egentlig er det urinstinktet i oss som dukker opp når gåsehuden kommer til syne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Kroppen vår har noen snåle funksjoner: Hvis noe føles frustrerende, skummelt, stressende, herlig eller fantastisk, vil hjernen pøse på med det ene og det andre hormonet som ofte gir synlige reaksjoner som gåsehud, frysninger og hikke.

Men hva er det egentlig som trigger disse reaksjonene?

EKSPERTEN SVARER: Nina C. Bryhn, MD. ved DrDropin, legetjenesten som har klinikker i Oslo-området, Asker, Bergen og Trondheim. Foto: Lommelegen.no.
EKSPERTEN SVARER: Nina C. Bryhn, MD. ved DrDropin, legetjenesten som har klinikker i Oslo-området, Asker, Bergen og Trondheim. Foto: Lommelegen.no. Vis mer

Gåsehud oppstår fordi huden trekker seg sammen og små hårsekker strammer seg opp så hår kan stå opp. Hos andre pattedyr ser vi dette bedre enn hos oss mennesker som ikke har så mye kroppshår, ifølge lege Nina C. Bryhn ved legekontoret DrDropin.

- Gåsehud starter i det vi kaller det sympatiske nervesystemet. Denne delen av nervesystemet vårt sender signaler fra hjernen til kroppen, inkludert til huden vår. Gåsehud kan forekomme når vi er kalde eller når vi har sterke følelser, inkludert glede og frykt, forteller Bryhn.

- Når vi er kalde blir hår som står opp som et ekstra lag med isolering som hjelper oss å holde varmen. Da mennesker hadde mer hår på kroppen kunne det ekstra hårlaget få oss til å se større og skumlere ut overfor truende dyr eller mennesker, men i dag er det bare nuppene som er igjen for mange av oss.

Hjernen utskiller de samme kjemikaliene når vi er lykkelige eller hører musikk som berører oss.

Hvorfor får vi frysninger?

Frysninger er et tema som fremdeles diskuteres blant vitenskapsfolk, men én av teoriene er at følelsesutløste frysninger kommer fra dopamin i hjernen, ifølge Bryhn.

- Forskning viser at de som har tendenser til frysninger ved musikk og andre følelsesrelaterte opplevelser, har tettere sammenbinding mellom områdene i hjernen som styrer hørsel, syn og følelser. Når vi blir kalde trekker musklene våre seg sammen for å produsere varme og hjelpe oss å øke temperaturen i kroppen vår. Dette kan oppleves som en «frysning», sier legen.

Hikke kan være dødelig

Alle vet hva hikke er og hvordan det føles, men den medisinske beskrivelsen er at hikke er et raskt innpust som følge av en spasme i mellomgulvet. Når dette skjer drar vi inn luft fort, luften treffer stemmebåndene som lukker seg raskt og gir oss den karakteristiske «hikkelyden», ifølge Bryhn.

- Hikke har flere årsaker, noen er fysiske, andre er emosjonelle. Den underliggende grunnen er en irritasjon i nerver som forbinder mellomgulvet og hjernen, sier Bryhn.

Du kan få hikke hvis du spiser eller drikker for fort, hvis du drikker brus eller alkohol, stress, temperaturendringer, eller hvis du er nervøs eller opphisset.

Også noen medisiner kan gi hikke, og av og til kan man få hikke etter operasjoner hvor man får narkose, ifølge legen.

De fleste hikkeepisoder går over i løpet av kort tid, men av og til kan hikke vare lenge:

- Dette kan skyldes underliggende sykdommer i sentralnervesystemet, svulster i halsen, eller sykdommer som diabetes eller nyresvikt, forteller Bryhn.

Hvis hikke varer mer enn to dager eller man har magesmerter, feber, oppkast, føler seg kortpustet, eller hoster opp blod med hikke, er det bare én ting å gjøre, understreker Bryhn:

- Da skal man ringe lege øyeblikkelig.

...

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.