Derfor får du gåsehud, frysninger og hikke

Gåsehud skal egentlig skal få deg til å se skumlere ut

Og visste du at temperaturendringer kan få deg til å hikke?

HVORFOR FÅR VI GÅSEHUD?: Egentlig er det urinstinktet i oss som dukker opp når gåsehuden kommer til syne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
HVORFOR FÅR VI GÅSEHUD?: Egentlig er det urinstinktet i oss som dukker opp når gåsehuden kommer til syne. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Kroppen vår har noen snåle funksjoner: Hvis noe føles frustrerende, skummelt, stressende, herlig eller fantastisk, vil hjernen pøse på med det ene og det andre hormonet som ofte gir synlige reaksjoner som gåsehud, frysninger og hikke.

Men hva er det egentlig som trigger disse reaksjonene?

Gåsehud oppstår fordi huden trekker seg sammen og små hårsekker strammer seg opp så hår kan stå opp. Hos andre pattedyr ser vi dette bedre enn hos oss mennesker som ikke har så mye kroppshår, ifølge lege Nina C. Bryhn ved legekontoret DrDropin.

- Gåsehud starter i det vi kaller det sympatiske nervesystemet. Denne delen av nervesystemet vårt sender signaler fra hjernen til kroppen, inkludert til huden vår. Gåsehud kan forekomme når vi er kalde eller når vi har sterke følelser, inkludert glede og frykt, forteller Bryhn.

- Når vi er kalde blir hår som står opp som et ekstra lag med isolering som hjelper oss å holde varmen. Da mennesker hadde mer hår på kroppen kunne det ekstra hårlaget få oss til å se større og skumlere ut overfor truende dyr eller mennesker, men i dag er det bare nuppene som er igjen for mange av oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.