Alder og vektøkning

Går man lettere opp i vekt med alderen?

Vekta har det med å krype oppover med alderen, og stoffskiftet har skylda, hører vi stadig. Men stemmer det?

HØYERE VEKT MED ALDEREN? Det er lett å skylde på alderen når vekta kryper oppover, men det er ikke derfor du går opp i vekt, ifølge denne studien. Foto: NTB
HØYERE VEKT MED ALDEREN? Det er lett å skylde på alderen når vekta kryper oppover, men det er ikke derfor du går opp i vekt, ifølge denne studien. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rent intuitivt virker det naturlig: Alt i kroppen svekkes når vi blir eldre, dermed må vel dette også gjelde evnen til å forbrenne kalorier. Hva skulle ellers årsaken være til at det med årene oppleves stadig vanskeligere å kvitte seg med overflødige kilo?

Tidligere trodde også forskere at livssyklusendringer som pubertet, graviditet og overgangsalder påvirker stoffskiftet. Det har i tillegg vært antatt at forbrenningen synker når folk runder 30, og at dette kanskje har spilt en rolle i fedmeepidemien.

Men stemmer det at forbrenningen synker når vi blir eldre?

Presis måling

I vitenskapens verden tas ingenting for gitt før det er nøye undersøkt. En internasjonal forskergruppe bestemte seg derfor for å finne ut om antakelsen stemte, ved å analysere data fra en befolkningsundersøkelse som omfattet drøyt 6400 personer i alderen åtte dager til 95 år, fra 29 ulike land.

Disse hadde deltatt i en såkalt «dobbeltmerket vann»-undersøkelse, som regnes for å være en svært presis måling av hvor mange kalorier man forbrenner hver dag. Her dreier det seg om basalmetabolismen, også kalt hvilestoffskiftet, det vil si mengden energi kroppen forbrenner når den hviler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.