Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Vedfyring er en kilde til svevestøv, som bidrar til økt forurensning som kan være problematisk for helsa, og spesielt gamle vedovner slipper ut mye svevestøv. Etter at forbudet mot salg av ovner som ikke er rentbrennende kom på slutten av 1990-tallet, brennes det stadig mindre ved i gamle ovner, viser SSB-tall fra 2018.
Men fortsatt er endel eldre ovner i bruk, og både gamle ovner og feil fyring kan bidra til alvorlige helseplager, forteller Folkehelseinstituttet.

Dette gjør mange feil når de fyrer
Vi PlussHelsefarlig svevestøv
Svevestøv fra vedfyring er knyttet til helseplager som luftveisplager, men også hjerteinfarkt og slag, ifølge FHI. Og ved bruk av en eldre ovn fra før 1997 frigjøres langt mer av det helsefarlige svevestøvet, enn med en rentbrennende ovn.
I 2016 hadde 480 000 av husholdningene som fyrte med ved, en ovn med gammel teknologi, skriver SSB. Da ble det brent 0,3 millioner tonn ved i slike ovner.
Norsk Varme opplyser til Vi.no at det anslagsvis er cirka 800.000 ildsteder produsert før 1998 i bruk i Norge, som tilsvarer 40-45 prosent av ildstedene.

Risikoen øker med alder
Derfor er svevestøv fra vedfyring helseskadelig
- Det er mange befolkningsstudier som viser at svevestøv fra forskjellige kilder inkludert vedfyring er forbundet med forverring av sykdommer i luftveiene som KOLS, samt sykdommer i hjerte-karsystemet som hjerteinfarkt og slag, forteller seniorforsker Marit Låg ved avdeling for luftkvalitet og støy i FHI.
Hun forteller videre at befolkningsstudier generelt tyder på at eksponering for høye nivåer av svevestøv også fra vedfyring vil forverre sykdom og kan i ytterste konsekvens føre til for tidlig død hos personer som har KOLS.
- Personer med KOLS vil få luftveissymptomer tidligere og ved lavere svevestøvnivåer enn de friske, forklarer hun.
Låg påpeker at de fleste befolkningsstudiene omhandler helseeffekter av svevestøv som består av forbrenningspartikler mindre enn 2,5 mikrometer (PM2,5), mens det er mye færre studier hvor helseeffekter av spesifikke kilder som utslipp fra vedfyring er undersøkt. Partiklene i svevestøv varierer nemlig både i størrelse og sammensetning.
- Derfor vurderer vi at svevestøv fra de forskjellige kildene har tilsvarende helseeffekter.
Feil fyring og gammel ovn kan gi økte helseplager
Ved feil fyring eller bruk av ovner som gir høye nivåer av svevestøv i stua kan det føre til forverret sykdom hos de som har en luftveissykdom eller hjerte-karsykdom, forteller Låg.
Eksempelvis vil bruk av våt ved og dårlig trekk kunne gi økte mengder sot og større utslipp, ifølge Sintef.
Og dette kan påvirke negativt også innendørs, ifølge Låg.
- Eksperimentelle studier med frivillige forsøkspersoner har vist at vedfyringspartikler (240-280 mg/m3) aktiverer betennelsesreaksjoner og økt oksidativt stress i luftveiene, samt påvirker betennelses- og koagulasjonsprosesser i blod. Sett i sammenheng med studier av svevestøv i uteluft, indikerer disse studiene at vedfyringspartikler i nivåer som kan forekomme i røykfylte innendørsmiljøer kan påvirke utvikling av lunge- og hjerte-karsykdom, forteller Låg.
- En kanadisk undersøkelse indikerer også at vedfyring kan øke risikoen for luftveisirritasjoner og lungesykdom, hvis vedovner ikke vedlikeholdes eller brukes riktig, legger hun til.

Blir vinteren verre med alderen?
- Bytt ut den gammeldagse ovnen
For å sørge for et bedre inneklima dersom man benytter seg av vedfyring, er punkt nummer en å ha en rentbrennende ovn.
- Det aller viktigste rådet er å bytte ut en gammeldags ovn med en moderne, rentbrennende ovn. Moderne, rentbrennende peisovner har en etterbrenning av gassene. Her brennes gasser og partikler som kommer uforbrent ut av det første kammeret, sier Låg.
Hun forteller at bruk av moderne rentbrennende vedovner har stor betydning for utslippene, både ut fra pipa på taket og for inneklimaet i hjemmet ditt.
Låg viser til en studie gjort av norske boliger hvor det i boliger ved bruk av gamle vedovner produsert før 1997 var langt høyere nivåer av svevestøv enn i boliger med nye vedovner, der nivåene lå svært likt nivåer målt i hjem uten vedovner.
- I tillegg er det viktig å bruke tørr ved, samt benytte riktig metode for opptenning.
I denne videoen ser du hvordan man fyrer riktig i vedovn.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.