Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Vedfyring er en kilde til svevestøv, som bidrar til økt forurensning som kan være problematisk for helsa, og spesielt gamle vedovner slipper ut mye svevestøv. Etter at forbudet mot salg av ovner som ikke er rentbrennende kom på slutten av 1990-tallet, brennes det stadig mindre ved i gamle ovner, viser SSB-tall fra 2018.
Men fortsatt er endel eldre ovner i bruk, og både gamle ovner og feil fyring kan bidra til alvorlige helseplager, forteller Folkehelseinstituttet.
Helsefarlig svevestøv
Svevestøv fra vedfyring er knyttet til helseplager som luftveisplager, men også hjerteinfarkt og slag, ifølge FHI. Og ved bruk av en eldre ovn fra før 1997 frigjøres langt mer av det helsefarlige svevestøvet, enn med en rentbrennende ovn.
I 2016 hadde 480 000 av husholdningene som fyrte med ved, en ovn med gammel teknologi, skriver SSB. Da ble det brent 0,3 millioner tonn ved i slike ovner.
Norsk Varme opplyser til Vi.no at det anslagsvis er cirka 800.000 ildsteder produsert før 1998 i bruk i Norge, som tilsvarer 40-45 prosent av ildstedene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.