Coronavirus i Norge:

Fullvaksinert? Dette må du forholde deg til nå

Fullvaksinerte besteforeldre kan nå klemme barnebarn ei uke etter at de har fått siste vaksinedose. Ifølge Høie jobbes det også med en vurdering på om fullvaksinerte snart kan ta imot flere gjester.

NYE RÅD: Helse- og omsorgsminister Bent Høie har kommet med nye råd til fullvaksinerte i dag. Foto: Berit Roald NTB
NYE RÅD: Helse- og omsorgsminister Bent Høie har kommet med nye råd til fullvaksinerte i dag. Foto: Berit Roald NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie håper at andre del av gjenåpningen kan gjennomføres i siste halvdel av mai. Den største delen av risikogruppen vil da mest sannsynlig vil være ferdig vaksinerte.

Under regjeringens pressekonferanse i dag kommer Høie likevel med et forbehold:

– Åpner vi for tidlig risikerer vi en ny nedstengning, understreker han.

Like regler i det offentlige rom

Ifølge Høie vet vi nå at vaksinen beskytter mot sykdom og død.

– Men det vi ikke vet er om vaksinerte kan føre smitten videre til andre. Vaksinerte kan selv bli smittet og vaksinerte kan smitte andre selv om de ikke merker at de er blitt smittet, sier han.

Reglene for smittevern vil derfor fortsatt gjelde for vaksinerte og uvaksinerte i det offentlig rom. Det betyr at vi alle fortsatt må sørge for å holde avstand til hverandre og bruke munnbind der det er nødvendig.

Vaksinerte som har vært i nærkontakt med personer med smitte må fortsatt gå i karantene.

– To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse. Vi vet at vaksinen varer minst i et halvt år - kanskje lenger, sier Høie.

Lettelser for fullvaksinerte hjemme

Hjemme hos folk endres imidlertid rådene for fullvaksinerte.

– Hjemme hos folk er det mulig å lette på rådene for fullvaksinerte. Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med andre fullvaksinerte og uvaksinerte som ikke er i risikogruppa, sier Høie.

Også fullvaksinerte besteforeldre kan nå klemme barn og barnebarn som ikke er i risikogruppen så mye de vil.

Men: Ifølge Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, må du vente med å klemme barnebarn til ei uke etter du har fått siste vaksinedose.

I private hjem må fullvaksinerte fortsatt holde én meters avstand til uvaksinerte personer i risikogruppa som de ikke bor sammen med.

For fullvaksinerte kan det i nær framtid også se lysere ut med tanke på sosial omgang med flere. På spørsmål fra salen om fullvaksinerte kan ha flere gjester på besøk dersom alle er fullvaksinerte, svarte Høie at dette spørsmålet er under vurdering. Inntil videre gjelder fortsatt grensen for fem gjester i private hjem.

– Vi er ikke ferdige med det arbeidet ennå, men det pågår, sier Høie.

Fullvaksinerte må fortsatt også forholde seg til anbefalingene om å unngå unødvendige reiser. Reiser går under rådene for hvordan smittevern skal følges i det offentlige rom.

– Vi har ikke alle svarene på dette ennå, men vi håper å komme raskt med dem, uttaler Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.