Kalde hender og føtter

Fryser du lett på føttene?

Det kan være flere årsaker til at man har kalde føtter, og hos enkelte kan det være tegn på sykdom.

KALDE FØTTER: Noen fryser lettere på føtter og hender enn andre, og hos noen kan det være tegn på sykdom. Foto: NTB
KALDE FØTTER: Noen fryser lettere på føtter og hender enn andre, og hos noen kan det være tegn på sykdom. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alltid kald på føttene enten du er hjemme i stua, ute og går eller på skitur?

Hvor lett vi fryser og hvor lett vi får kalde føtter varierer veldig fra person til person, påpeker Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin og leder Norsk forening for allmennmedisin.

Kalde føtter kan i noen tilfeller også skyldes sykdom. Dessuten kan kalde føtter være en bivirkning av medisinene man tar.

Pass på sirkulasjonen

Ifølge Kvittum Tangen er det viktig med god sirkulasjon til bena for å ikke fryse på føttene.

- Det er blodstrømmen som gjør at vi holder temperaturen. Hvis blodårene klemmes av, for eksempel ved altfor trange bukser eller stillongser eller sokkestrikker, klemmes blodstrømmen av og føttene blir kaldere, forklarer hun.

Regelmessig fysisk aktivitet er også viktig for ikke å fryse på føttene.

- Det er viktig å bruke kroppen slik at sirkulasjonen også trimmes.

Dessuten kan røyking gi kaldere hender og føtter.

- Røyking gjør at blodårene i føtter og hender trekker seg sammen, slik at man fryser lettere. Det er mange gode grunner til å slutte å røyke, og hvis man har kalde føtter og røyker er første tiltak røykeslutt, sier hun.

Hold deg varm

Når vi blir kalde, prioriterer kroppen å holde sentrale organer varme, som hjerte, mage og hjerne, og da nedprioriteres hender og føtter, forklarer Kvittum Tangen.

- Jeg bruker ofte å si at det viktigste for ikke å fryse på bena er å ha på seg lue. Mye av varmetapet vårt skjer fra hodet, så om vi klarer å holde oss generelt varme blir vi mindre kalde på føttene også, påpeker hun.

Samtidig er det viktig med varme sokker, gjerne i ull, og gode sko med varme såler, for å unngå å fryse på beina. Hun anbefaler også varmesåler som kan hjelpe når man skal ut eller gå på ski, blant annet finnes det noen som er oppladbare.

Kalde føtter som tegn på sykdom?

Ifølge lederen i Allmennlegeforeningen finnes det noen sykdommer som gir kalde føtter.

- Det er viktig å være oppmerksom på om det er én fot som er kaldere enn den andre, det er et tegn på at man bør oppsøke lege for å få det undersøkt. Det samme gjelder om man får smerter i lår eller legger ved aktivitet og som går over ved hvile, eller om det er sår eller eksem på føttene, understreker Kvittum Tangen.

Hun sier videre at det i noen tilfeller kan være akutt og alvorlig med plutselig oppstått ensidig kald fot, da må lege kontaktes raskt. Da kan det nemlig være snakk om blodpropp i en av årene som fører blod til foten.

Disse sykdommene kan gi kalde føtter

Kvittum Tangen forklarer at mange får nedsatt sirkulasjon med økt alder, og noen har påleiringer i blodårene som fører blod til bena. Dette kalles claudicatio intermittens.

- Det er mulig å måle sirkulasjonen til bena ved å ta en enkel undersøkelse hos fastlegen (ankel-arm-index). Noen ganger er det grunnlag for å behandle påleiringene i årene, sier hun.

Rundt 5 prosent av befolkningen har dessuten en sykdom som heter Raynauds fenomen som kan gi både kalde føtter og hender.

- Det er vanligere med økt alder og vi vet ikke årsaken til det vi kaller primær Raynauds fenomen. Da trekker blodårene seg sammen, vanligvis i fingre eller tær, og det utløses ofte av kulde og er smertefullt. Fingrene eller tærne blir helt hvite, og så blir de helt røde igjen når de blir varme, forklarer Kvittum Tangen.

Vi.no har tidligere skrevet om hvordan denne sykdommen kan gi likfingre, som enkelte sliter med selv om de ikke har Raynauds fenomen.

Også lavt stoffskifte kan gi kalde føtter og hender, det samme gjelder de med reumatiske sykdommer, betennelser i blodårer samt en del sjeldne sykdommer som kan ha kalde føtter som symptom.

- Noen har dessuten plager etter skader, hvis de har hatt frostskader på føttene tidligere eller om de har hatt operasjoner eller akutte skader i vevet i bena, legger hun til.

Kalde føtter kan være en bivirkning

Ifølge Allmennlegeforeningen kan noen medisiner også gi kalde hender eller føtter som bivirkning.

- Hvis du tror det kan være bivirkning av medisiner som er årsaken er det viktig at du tar opp dette med fastlegen din. En av de vanlige medisinene som gir kalde hender eller føtter er beta-blokkere, som Metoprolol og SeloZok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.