Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog tåler dårlig varme. Ingen hunder tåler å gå langt på varmt underlag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog tåler dårlig varme. Ingen hunder tåler å gå langt på varmt underlag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Norgesferie med dyr:

Frykter heteslag og brente poter - disse hundene er mest utsatt

Veterinær advarer om ferieskader. - Flere har tenkt å ta med seg kjæledyrene på ferie i år siden de ikke skal reise så langt.

Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå som ferien er i gang for mange, opplever veterinær Anne Nornes ved Anicura dyresykehus at stadig flere spør hva de må tenke på før de tar med kjæledyrene sine på reise.

- Folk tar i mindre grad med seg dyr på utenlandsferie, men i år skal flere feriere innenlands. Da er de mer motivert for å ta med seg hunder og katter. De er jo en del av familien, mener Nornes.

- De spør hva de skal tenke på når de kjører langt i bil, eller lurer på om det er greit å ha dem med i båt. De fleste vet at du ikke skal reise langt utenlands før du må passe på, men det er flere ting du bør være obs på i Norge også.

Varme fortau og svaberg

Dyr som er med oss på ferie, blir ofte tatt med på alt familien deres gjør. Ofte er det snakk om lange dager utendørs. Veterinæren minner om at det kan by på utfordringer.

- Det kan oppstå mange slags skader på tur, nysgjerrige hunder har en tendens til å bli bitt av hoggorm eller stukket av veps. Dyra våre er også ekstra utsatt for flått, siden de beveger seg i samme høyde som flåtten befinner seg, forklarer hun.

Anne Nornes er veterinær. Foto: Anicura dyresykehus
Anne Nornes er veterinær. Foto: Anicura dyresykehus Vis mer

- I tillegg glemmer vi gjerne hvor varme asfalterte fortau og svaberg kan bli i solsteiken. Hvert år får vi inn hunder med brannskader under føttene. Huskeregelen her er å teste selv med dine bare føtter: Er det varmt for deg, er det varmt for hunden også. Hundepoter er grovere enn vår hud, men varme underlag kan skade dem.

Nornes anbefaler å legge de lengste lufteturene med hunden til tidlig morgen og sein kveld, når sola ikke står så høyt på himmelen. Kjølig gress er bedre å gå på enn varme veier. Dyr skal alltid ha tilgang på skygge og drikkevann.

Kortsnuter mer utsatt

- Lange turer til stranden bør alltid være på hundens premisser, mener hun.

- Er dere ved sjøen, så pass på å ha med drikkevann til hunden og ikke la den få drikke for mye saltvann. Noen hunder kan ha en tendens til det.

Veterinæren advarer om at sommervarmen kan være ekstra farlig for enkelte raser. Noen hunder har lettere for å få heteslag enn andre:

- Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog har dårligere varmereguleringsevne fordi de mangler evnen til å kvitte seg med overskuddsvarme gjennom de korte nesene sine. De har i tillegg trange luftveier, og kan få ganske store problemer. Har du en sånn type hund, skal du utvise stor forsiktighet.

Her er veterinærens sjekkliste før du tar med firbeinte venner på sommerferie:

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.