Norgesferie med dyr:

Frykter heteslag og brente poter - disse hundene er mest utsatt

Veterinær advarer om ferieskader. - Flere har tenkt å ta med seg kjæledyrene på ferie i år siden de ikke skal reise så langt.

Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog tåler dårlig varme. Ingen hunder tåler å gå langt på varmt underlag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog tåler dårlig varme. Ingen hunder tåler å gå langt på varmt underlag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå som ferien er i gang for mange, opplever veterinær Anne Nornes ved Anicura dyresykehus at stadig flere spør hva de må tenke på før de tar med kjæledyrene sine på reise.

- Folk tar i mindre grad med seg dyr på utenlandsferie, men i år skal flere feriere innenlands. Da er de mer motivert for å ta med seg hunder og katter. De er jo en del av familien, mener Nornes.

- De spør hva de skal tenke på når de kjører langt i bil, eller lurer på om det er greit å ha dem med i båt. De fleste vet at du ikke skal reise langt utenlands før du må passe på, men det er flere ting du bør være obs på i Norge også.

Varme fortau og svaberg

Dyr som er med oss på ferie, blir ofte tatt med på alt familien deres gjør. Ofte er det snakk om lange dager utendørs. Veterinæren minner om at det kan by på utfordringer.

- Det kan oppstå mange slags skader på tur, nysgjerrige hunder har en tendens til å bli bitt av hoggorm eller stukket av veps. Dyra våre er også ekstra utsatt for flått, siden de beveger seg i samme høyde som flåtten befinner seg, forklarer hun.

Anne Nornes er veterinær. Foto: Anicura dyresykehus
Anne Nornes er veterinær. Foto: Anicura dyresykehus Vis mer

- I tillegg glemmer vi gjerne hvor varme asfalterte fortau og svaberg kan bli i solsteiken. Hvert år får vi inn hunder med brannskader under føttene. Huskeregelen her er å teste selv med dine bare føtter: Er det varmt for deg, er det varmt for hunden også. Hundepoter er grovere enn vår hud, men varme underlag kan skade dem.

Nornes anbefaler å legge de lengste lufteturene med hunden til tidlig morgen og sein kveld, når sola ikke står så høyt på himmelen. Kjølig gress er bedre å gå på enn varme veier. Dyr skal alltid ha tilgang på skygge og drikkevann.

Kortsnuter mer utsatt

- Lange turer til stranden bør alltid være på hundens premisser, mener hun.

- Er dere ved sjøen, så pass på å ha med drikkevann til hunden og ikke la den få drikke for mye saltvann. Noen hunder kan ha en tendens til det.

Veterinæren advarer om at sommervarmen kan være ekstra farlig for enkelte raser. Noen hunder har lettere for å få heteslag enn andre:

- Kortsnutede hunder som mops og fransk bulldog har dårligere varmereguleringsevne fordi de mangler evnen til å kvitte seg med overskuddsvarme gjennom de korte nesene sine. De har i tillegg trange luftveier, og kan få ganske store problemer. Har du en sånn type hund, skal du utvise stor forsiktighet.

Her er veterinærens sjekkliste før du tar med firbeinte venner på sommerferie:

 • Beskytt hund og katt mot flått. Det finnes både flåttmidler som dreper insektene så fort de biter seg fast, og andre som virker avvisende. Sjekk uansett dyra hver kveld for flått, andre parasitter og småsår når du er i områder der det finnes mye flått.
 • Husk at alle hunder og katter skal være ID-merket og ha eget kjæledyrpass utstedt fra veterinær hvis de skal utenlands. Sjekk også at chip'en til kjæledyret ditt er registrert med riktig kontaktinformasjon.
 • Ha gjerne en navnebrikke med navn og mobilnummer, hvis kjæledyret skulle ta seg en vandretur på egen hånd!
 • Gi forebyggende parasittbehandling om du skal utenlands. Du skal ikke lenger enn til Sverige og Danmark før man har funnet fransk hjerteorm, som kan gi livstruende sykdom.
 • Revens dvergbendelorm finnes i Sverige og de fleste andre europeiske land, og den kan også smitte mennesker. Hunden må være behandlet mot revens dvergbendelorm ved innreise til Norge, og behandling skal attesteres av veterinær i passet.
 • Tar du med deg hunden til Danmark skal den vaksineres mot rabies. Om hunden din ikke er vaksinert fra før må du vente 21 dager før rabiesvaksinen er gyldig.
 • Om du har en badeglad hund bør du være obs på våteksem, en vanlig infeksjon med væskende sår i huden hos hund. Forebygges ved å holde hunden tørr og flokefri. Hvis du mistenker våteksem kan du barbere pelsen på området og vaske med bakteriedrepende middel. Kontakt veterinær dersom sårene er store eller smertefulle.
 • Dyr kan bli både stressa og bilsyke på tur. Bruk et godt sikret bur i bilen. Tren på å være i bil, så du ikke får med deg en stressa hund og katt på ferie. Det finnes beroligende medikamenter hvis det blir nødvendig, men det er mye bedre å venne dyret til bilkjøring fra den er valp eller kattunge. Kvalmestillende medisiner mot bilsyke kan fås på resept fra veterinær.
 • Pass på at bilen har en behagelig temperatur, skjerm dyret mot direkte sollys, tilby vann underveis og følg med. Ta heller en ekstra pause på varme dager!
 • Husk førstehjelpsutstyr til sårstell og eventuelle medisiner på fjelltur. Hvis du går tur hvor det er mye sau og vilt, må hunden være i bånd.
 • Finn nummeret til veterinærvakta og nærmeste dyreklinikk ved hytta eller i feriekommunen din og lagre det på telefonen - så slipper du å lete etter det når du er stresset og redd dersom uhellet skulle være ute.
 • Ved hoggormbitt: Hold dyret rolig og få den til veterinær raskest mulig. Dyret skal helst bæres dersom mulig, eller evt. gå rolig. Varsle veterinæren om at dere kommer.
 • Spesielt katter liker ikke forandring. Noen ganger kan det være bedre å la dem være hjemme og bli passet på. Tar du med katten på ferie, er det smart å ha med den kattesanden og maten katten er vant med.
 • Sjekk på forhånd at overnattingsstedet tillater kjæledyr. Ikke forlat hunden i et fremmed rom før du vet at den føler seg komfortabel. Ta gjerne med en leke eller et teppe hjemmefra som skaper trygghet.
 • Husk at også hunden skal ha redningsvest ombord i båt! Den må eventuelt bindes fast, så ikke farlige situasjoner oppstår. Det kan være lurt at en person har litt ekstra ansvar for å følge med på den firbeinte ombord. Hunder og katter kan også bli sjøsyke - også her finnes kvalmestillende midler på resept, men for dyr som ikke trives i båt vil kanskje det beste være å få bli igjen på land.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.