Kreftbehandling

Frykter forskjellsbehandling av kreftpasienter

Alvorlig syke kreftpasienter kan få vurdering av et eget ekspertpanel om det fins andre aktuelle behandlingsmetoder i Norge eller utlandet. Nå registrerer Ekspertpanelet selv at stadig færre sykehus følger deres råd - noe de mener kan føre til forskjellsbehandling av pasientene.

KREFTBEHANDLING: Ekspertpanelet, som gir råd om behandling til alvorlig kreftsyke, frykter forskjellsbehandling av pasientene. Illustrasjonsfoto: NTB
KREFTBEHANDLING: Ekspertpanelet, som gir råd om behandling til alvorlig kreftsyke, frykter forskjellsbehandling av pasientene. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ekspertpanelet er et nasjonalt organ for rådgiving ved alvorlig livsforkortende sykdom, og pasienter som ikke har flere etablerte behandlingsmuligheter igjen, kan få en siste vurdering fra Ekspertpanelet. Det er behandlende lege ved regions- eller universitetssykehus som i samråd med pasienten kan henvende seg til Ekspertpanelet, ifølge Kreftforeningen.

Nå varsler Ekspertpanelet at de frykter forskjellsbehandling av alvorlig syke kreftpasienter, ettersom flere sykehus ikke følger rådene de får av panelet, skriver Aftenposten.

Ifølge leder Halfdan Sørbye var det i fjor høst en økning i antallet saker der helseforetakene ikke fulgte Ekspertpanelets råd. Det ble gitt flere avslag i siste halvdel enn i første halvdel av året.

– Vi som er faste medlemmer i Ekspertpanelet har diskutert jevnlig om det er meningsfylt å fortsette hvis våre råd i stor grad ikke følges av helseforetakene, sier Sørbye til ap.no.

Fulgte ikke ekspertpanelets råd i flere tilfeller

  • I 2022 ga panelet 19 råd om at pasienter kunne delta i kliniske studier i Norge. 10 av rådene ble ikke fulgt.
  • Fire pasienter ble anbefalt å delta i studier i utlandet. For tre av dem ble rådene ikke fulgt.
  • For utprøvende behandling utenfor studier (såkalt off label) ble det gitt 23 råd om behandling. 10 sykehus fulgte rådene, i 8 saker ble det avslag. I 5 saker var ikke behandlingen lenger aktuell.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen reagerer sterkt på denne forskjellsbehandlingen.

– Det er helt hårreisende å se at enkelte sykehus nå behandler like pasienter ulikt på våren og på høsten, fordi man vektlegger økonomi tyngre på høsten.

– For pasientene blir det da helt «bingo» om man ender opp med å få en behandling Ekspertpanelet anbefaler. Det kan vi ikke leve med.

Forskjellsbehandling ved bruk av immunterapi

Også når det gjelder valg av behandlingsform for kreftpasienter frykter både Kreftforeningen og Legeforeningen forskjellsbehandling av pasientene:

Immunterapi regnes som et stort gjennombrudd i behandling av kreft, og Kreftforeningen er svært optimistisk med tanke på framtidas behandlingsmuligheter. Men spørsmålet er om ikke alle vil få tilgang på behandlingsmetoden.

- Nye medisiner og behandlingsmetoder, blant annet nye, avanserte immunterapier, er svært dyre, og det offentlige sliter med å finne penger til å finansiere det. Vi frykter at dette blir et privat tilbud til de som har råd til å betale for det, i stedet for at det blir et offentlig tilbud til alle, uttalte Sigrid Bratlie, molekylærbiolog og strategisk rådgiver i Kreftforeningen, til Vi.no i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.