Fall

Frykt for å falle øker risikoen for fall

Fall blant eldre kan føre til flere helserelaterte problemer. Nå viser en svensk studie at det å være redd for å falle kan øke risikoen for at det faktisk skjer.

FALL OG HELSE: Fallskader er en viktigere bidragsfaktur til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer, ifølge rapporten fra Kvinnehelseutvalget. Foto: NTB/Shutterstock
FALL OG HELSE: Fallskader er en viktigere bidragsfaktur til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer, ifølge rapporten fra Kvinnehelseutvalget. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Kvinnehelseutvalget utgjør fallskader nesten halvparten av alle ulykkesdødsfall og er en viktigere bidragsfaktor til helsetap enn både kreft og hjerte- og karsykdommer.

Nå viser en svensk studie publisert i det amerikanske Journal of American Medical Directors Association at frykten for å falle kan øke risikoen for skadelige fall blant eldre personer. Det gjelder spesielt for dem som ikke har en åpenbar fysiologisk risiko for å falle.

Frykt for fall til tross for god balanse

Karolinska Institutet i Sverige omtaler studien på sine nettsider. De forklarer at særlig personer under 70 år som i balansetest med å stå på ett ben ikke hadde dårlig balanse, derimot risikerte å falle fordi de bekymrer seg for det.

Studien er gjennomført ved at i alt 1281 personer i alderen 60 år eller eldre ble spurt om de føler uro for å falle, og man fulgte deretter med i en femårsperiode om de opplevde skadelige fall.

Vi.no har tidligere skrevet om ettbenstesten, og hva den avslører med tanke på mulige helseutfordringer.

Kan brukes til forebygging

De svenske forskerne mener kunnskap om i hvilken utstrekning og for hvem frykt for å falle kan utgjøre en risiko, kan brukes for å individtilpasse og forbedre fallprevensjonsarbeidet.

I Norge jobber Helsedirektoratet med nasjonale faglige råd for å forebygge fall hos hjemmeboende eldre.

Vi.no har tidligere skrevet om at rundt en tredjedel av hjemmeboende eldre over 65 år faller minst én gang i året, og at dette fører til blåmerker og brudd og i ytterste konsekvens til dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.