Fritt behandlingsvalg: Dette har du rett på

Mange er ikke klar over retten til fritt behandlingsvalg - og andre blir motarbeidet av henvisende lege.

FRITT BEHANDLINGSVALG: Enn så lenge har du rett på fritt behandlingsvalg. Fra 2023 vil Arbeiderpartiet endre ordningen slik den er i dag. Veldig mange vet ikke om retten til fritt behandlingsvalg eller hvordan den fungerer. Foto: NTB/Shutterstock
FRITT BEHANDLINGSVALG: Enn så lenge har du rett på fritt behandlingsvalg. Fra 2023 vil Arbeiderpartiet endre ordningen slik den er i dag. Veldig mange vet ikke om retten til fritt behandlingsvalg eller hvordan den fungerer. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Støre-regjeringen ønsker å avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg slik det er i dag, med bakgrunn i at de ikke ønsker en privatisering av helsetjenesten. De ønsker heller å bruke pengene på å bygge ut det offentlige helsevesenet.

Dette skaper reaksjoner blant pasientorganisasjoner og drivere av private behandlingssteder - og flere uttrykker bekymring for hvilke konsekvenser dette kan få for pasientene.

Nøyaktig hva den varslede fjerningen av fritt behandlingsvalg vil bety, utover det som Kjerkhol har uttalt i sykehustalen, er imidlertid ennå ikke klart. Men det som ifølge sykehustalen er klart, er at endringen skal skje fra 2023.

Enn så lenge, ut 2022, er det altså fritt behandlingsvalg etter «gamle» regler som gjelder - og som du kan lese om her.

En av utfordringene med fritt behandlingsvalg slik det er i dag, er imidlertid manglende kunnskap om det hos pasientene.

Dette kommenterer også generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.