Pneumokokkvaksine

«Fristen» nærmer seg: - Altfor få tar vaksinen som anbefalt

Cirka 1,3 millioner nordmenn anbefales å ta pneumokokkvaksine, som er en vaksine mot blant annet lungebetennelse og alvorlig sykdom. Men kun tre av ti tar vaksinen. Og nå haster det, før vintersesongen setter inn.

LUNGEBETENNELSE VAKSINE: Pneumokokkvaksine anbefales til alle fra og med 65 år og eldre, samt flere risikogrupper, men kun en liten andel av målgruppa følger anbefalingen. Vaksinen bør tas i løpet av de neste ukene, slik at man er beskyttet før vintersesongen kommer, oppfordrer FHI. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
LUNGEBETENNELSE VAKSINE: Pneumokokkvaksine anbefales til alle fra og med 65 år og eldre, samt flere risikogrupper, men kun en liten andel av målgruppa følger anbefalingen. Vaksinen bør tas i løpet av de neste ukene, slik at man er beskyttet før vintersesongen kommer, oppfordrer FHI. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle personer over 65 år eller som har en sykdom eller tilstand som gjør at de har høyere risiko for å få alvorlig pneumokokksykdom, er anbefalt å ta pneumokokkvaksine, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er nemlig særlig de eldste og de yngste aldersgruppene, samt personer som er spesielt utsatt på grunn av andre sykdommer, som rammes av alvorlig pneumokokksykdom.

Pneumokokksykdom kan gi lungebetennelse og annen alvorlig sykdom, og dødeligheten er høy selv med antibiotikabehandling, ifølge FHI.

Hvem bør ta pneumokokkvaksine?

Jacob Dag Berild, spesialist i samfunnsmedisin ved avdeling for smittevern og vaksine, Folkehelseinstituttet, forteller til Vi.no at det er rett under 1 million personer som er 65 år eller eldre, og som dermed anbefales vaksinen.

- I tillegg regner vi med at det er minst 280 000 personer i aldersgruppen 5-64 år som bør vurdere vaksinen på grunn av sykdom eller annen tilstand, sier Berild.

Men vaksinasjonsdekningen er svært lav, både for de som er eldre og som anbefales vaksinen ut fra alder - men i enda større grad for de i øvrige risikogrupper.

- Det er dessverre altfor få som tar vaksinen som anbefalt. I aldersgruppen 65 år eller eldre er det kun opp mot 30 prosent som har tatt vaksinen som anbefalt, forteller Berild, med henvisning til tall fra vaksinasjonsregisteret SYSVAK.

- Vi har ikke veldig gode data på øvrige risikogrupper, men et grovt estimat for noen år tilbake viste at kun 15 prosent av disse har tatt vaksinen.

Hva er pneumokokkvaksine?

Pneumokokkvaksine er en vaksine mot pneumokokksykdom, som også ofte omtales som vaksine mot lungebetennelse. Og det er helt riktig at pneumokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse - men den kan også gi andre sykdommer som ørebetennelse eller bihulebetennelse, samt at den kan gi et alvorligere sykdomsforløp som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse.

Ifølge FHI er dødeligheten høy selv med antibiotikabehandling, cirka 20 prosent.

- Mange tilfeller med alvorlig pneumokokksykdom kunne vært unngått i Norge hvert år dersom flere hadde vært vaksinert, skriver Folkehelseinstituttet.

Når bør du ta vaksinen?

Vi nærmer oss høysesong for pneumokokksmitte: Som ved flere andre bakterier og virus er det sesongvariasjon med høyest forekomst av pneumokokksykdom om vinteren.

- Dersom man ikke er vaksinert vil det derfor være en fordel å ta vaksinen i løpet av de neste ukene, slik at man er beskyttet før vintersesongen begynner, sier Berild.

Du må imidlertid selv huske på å ta vaksinen.

- Det er per tid ingen automatisk påminnelse om å ta vaksinen, så man må selv huske på å ta dette opp med legen, sier Berild, og legger til at FHI nå er ute med informasjonskampanjer i media for å minne på å ta vaksinen.

FHI er også i gang med å utrede muligheten for en ordning med automatisk påminnelse om vaksinasjon til målgrupper på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Dersom du planlegger å ta flere vaksiner inn mot høsten og vinteren, som for eksempel influensavaksine og/eller koronavaksine, kan det også være greit å vite hvilke vaksiner du kan ta samtidig - og ikke:

  • Pneumokokk- og influensavaksine kan gis samtidig, men de bør gis i hver sin arm.
  • Det bør gå ei uke mellom koronavaksine og pneumokokkvaksine.

Hvor ofte må man ta pneumokokkvaksine?

Ifølge FHI tar det mellom 10 og 14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt. Effekten av vaksinen avtar over tid, men dette er ikke en vaksine du må ta årlig, som influensavaksinen.

- Beskyttelsen fra vaksinen varer i flere år, så det er ikke behov for å vaksinere seg hvert år. Vi anbefaler at man vaksinerer seg på nytt hvis det har gått mer enn 6. år siden forrige vaksine, poengterer Berild.

Dersom du ikke husker hvilke vaksiner du har tatt eller når du tok dem, kan du enkelt sjekke dette på helsenorge.no. Der må du klikke på boksen for «Vaksiner» (krever innlogging).

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.