Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
At gjennomgått covid 19-sykdom kan gi plager og symptomer i lang tid etter den akutte sykdomsfasen, er velkjent. De vanligste symptomene på senfølger etter covid-19 er ifølge FHI utmattelse og trøtthet, tung pust, angst og søvnproblemer, men også muskelsvakhet, hodepine, smerte, svimmelhet, depresjon og langvarig hoste. Risikoen for å utvikle senfølger etter covid-19 er størst hos de som fikk et alvorlig sykdomsforløp og ble innlagt på sykehus for intensivbehandling.
Heldigvis opplever de aller fleste sykdommen som mild og forbigående, omtrent som en vanlig forkjølelse eller influensa.
Men - og dette kan være noe å ha i bakhodet nå som influensasesongen er på trappene - det er flere studier som nå antyder at selv det å ha vært mildt og forbigående covid-syk kan ha en negativ påvirkning på immunforsvaret ditt. Og det kan vare i flere måneder etter at symptomene på covid-19 har gitt seg, skriver det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation.

Slik kan du styrke immunforsvaret
Vi Pluss
Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi PlussNye virusinfeksjoner
I en studie fra Australia fant forskerne at infeksjon med covid-19 fører til en endring i kroppens sammensetning av immunceller i så mye som seks måneder etter at man er blitt frisk av infeksjonen - kanskje enda lenger.
Studien fant at forholdet mellom forskjellige typer immunceller var endret hos personer som hadde blitt friske av covid-19, sammenlignet med friske personer som aldri var blitt smittet.
Dette kan forklare grunnen til at noen opplever vedvarende symptomer etter sykdommen, ofte kalt long-covid, mener forskerne, samtidig som det kan påvirke hvordan tidligere covid-pasienter reagerer på nye virusinfeksjoner i tiden etterpå.

Koronasymptomer du må se opp for nå

Gir hvitløk bedre helse, eller er det en myte?
Vi PlussFærre og dårligere immunceller
En annen studie konsentrerte seg om dendrittiske celler, en type immunceller som kan forklares som en slags frontlinje av fotsoldater som skal slå alarm og forsvare kroppen mot nye infeksjoner. Studien viste at personer som hadde hatt covid-19 hadde færre av disse cellene etter at de var blitt friske. I tillegg var de blitt dårligere til å aktivere de viktige T-cellene - en slags krigerceller som med samme metafor kan forklares som spesialsoldater som går til angrep på viruset og sørger for at du blir frisk og at kroppen din blir immun mot inntrengeren.
Andre forskningsstudier har funnet at covid-19 kan påvirke også andre deler av immunforsvaret negativt. Blant annet antyder en studie at gjennomgått infeksjon kan gjøre at de viktige B-cellene, som blant annet sørger for produksjon av antistoffer, kan bli «utbrent» og fungere dårligere etter gjennomgått covid-infeksjon, og dermed ikke klare å bekjempe andre, påfølgende infeksjoner.

Den beste helsekosten vokser gratis i hagen din

Viktig om de oppdaterte vaksinene du får nå: Bivirkningene, forskjellene, rådene
Svekker immunforsvaret
Med andre ord: Covid-19 kan etter disse studiene å dømme svekke flere viktige deler av immunforsvaret ditt.
Det er fortsatt for tidlig å konkludere, og mer forskning vil være nødvendig for å kunne si noe sikkert om hvordan covid-19 påvirker immunforsvaret vårt på lang sikt.
Men har du vært smittet av corona det siste halve året, og det føles som om du har vært rammet av den ene virusinfeksjonen etter den andre i tiden etterpå, er det ikke usannsynlig at det faktisk er en sammenheng.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.