Tsjernobyl-ulykken

Fortsatt høye nivåer av radioaktive stoffer i enkelte sopparter

36 år etter Tsjernobyl-ulykken er det fortsatt høye verdier av det radioaktive stoffet cesium-137 i sopp i enkelte deler av Norge. I større mengder er stoffet helseskadelig å innta.

BLEK PIGGSOPP: Piggsopp er en av soppartene hvor det kan være høye verdier av radioaktivitet i de områdene som ble mest utsatt for radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken. Foto: NTB
BLEK PIGGSOPP: Piggsopp er en av soppartene hvor det kan være høye verdier av radioaktivitet i de områdene som ble mest utsatt for radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Natt til 26. april 1986 eksploderte en av de fire reaktorene i atomkraftverket i Tsjernobyl som ligger i dagens Ukraina. Eksplosjonen var så voldsom at taket på reaktoren ble blåst av, og enorme mengder radioaktivitet ble sluppet ut i atmosfæren og ført med vinden til andre områder - deriblant til flere områder av Norge.

Områdene der det regnet i dagene etter ulykken ble mest forurenset, og områdene nordvest på Østlandet, nord i Trøndelag og sør i Nordland ble hardest rammet av det radioaktive nedfallet, ifølge Miljøstatus. Fortsatt finner man spor etter ulykken som fant sted for snart 40 år siden i disse områdene - blant annet om man sanker sopp.

Sopp tar opp mye radioaktivitet

Ifølge Miljøstatus ble det etter ulykken målt høye nivåer av forskjellige radioaktive stoffer i lav, sopp, ferskvannsfisk, reinsdyr og utmarksbeitende sau i tiden etter ulykken. På lang sikt er det ett av disse stoffene, cesium-137, som har vært spesielt problematisk fordi det har en halveringstid på 30 år - det vil si at dette er tiden det tar før den radioaktive strålingen fra stoffet er redusert til halvparten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.