Demens og alzheimer

Forskning: Vitaminmangel kan føre til demens

I en ny studie fra Australia har forskerne funnet en direkte sammenheng mellom mangel på vitamin D og høyere risiko for demens.

VIKTIG VITAMIN MOT DEMENS: Ny forskning viser en klar sammenheng mellom mangel på vitamin D og økt risiko for demens. Foto: NTB
VIKTIG VITAMIN MOT DEMENS: Ny forskning viser en klar sammenheng mellom mangel på vitamin D og økt risiko for demens. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Demens er en folkesykdom som rammer både pasienten, pårørende og samfunnet hardt. 100 000 personer i Norge lever med demens, og forekomsten forventes å være fordoblet i løpet de neste tiåra. På verdensbasis regner forskerne med at forekomsten av demens vil tredobles innen 2050.

Men nå har forskere ved University of South Australia gjort en viktig oppdagelse som kan bidra til å redusere forekomsten betraktelig: Risikoen for å utvikle demens har en tydelig sammenheng med mangel på vitamin D.

Klar sammenheng mellom demens og vitamin D

Studien, som nylig ble publisert i The American Journal of Clinical Nutrition, viste at:

  • lave nivåer av vitamin D hadde sammenheng med lavere hjernevolum og økt risiko for demens og slag
  • genetiske analyser bekreftet at mangel på vitamin D kan føre til demens
  • i enkelte befolkningsgrupper kan opptil 17 prosent av demenstilfellene unngås ved å øke inntaket av vitamin D til et normalnivå

Forskerne analyserte prøver fra nærmere 300 000 personer via den britiske forskningsdatabasen UK Biobank, og undersøkte hvilken betydning lave nivåer av vitamin D hadde for risikoen for demens og hjerneslag. Sammenhengen mellom d-vitaminmangel og demens var tydelig: Lave nivåer av vitamin D, det vil si nivåer under halvparten av normalnivået, førte til mer enn 50 prosent økt risiko for å utvikle demens, sammenlignet med de som hadde normale nivåer av vitamin D.

Mange har for lave nivåer

Ifølge Helsedirektoratet 50 nmol/l vært definert som grenseverdi for tilfredsstillende vitamin D-status, mens 25 nmol/l har vært definert som vitamin D-mangel. Alle verdier under 50 anses å være for lavt, mens nivåer under 25 defineres som alvorlig mangel. Det optimale nivået anses å være mellom 50 og 125 nmol/l.

Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling), og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig mat eller kosttilskudd. Mangel på vitamin D kan føre til svakhet og smerter i skjelett og muskler, og kan påvirke immunforsvaret negativt. Svært mange nordmenn, særlig eldre, har lave nivåer av vitamin D, og det anbefales å ta kosttilskudd i vinterhalvåret.

Den generelle anbefalingen er å få i seg 10 mikrogram D-vitamin per dag for voksne og barn, mens voksne fra 75 år og oppover er anbefalt 20 mikrogram D-vitamin per dag.

Kan forebygge demens

Når det gjelder sammenhengen mellom D-vitaminmangel og demens, mener professor Elina Hyppönen, som ledet den australske studien, at funnene er svært viktige gitt den høye forekomsten av demens verden over.

- Demens er en progressiv og svekkende sykdom som er svært ødeleggende for både enkeltpersoner og familier. Hvis vi kan endre på dette ved å sikre at ingen av oss har alvorlig mangel på vitamin D, vil det ha mange fordeler og vi vil kunne forandre både helse og livskvalitet hos tusenvis av mennesker, har Hyppönen uttalt i et tidligere intervju.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.