Lårhalsbrudd

Forskning: Vegetarisk kosthold øker risikoen for lårhalsbrudd

Er du kvinne og vegetarianer? Da bør du passe litt ekstra på at du får i deg alle de viktigste næringsstoffene. En ny studie viser nemlig at kvinner som ikke spiser kjøtt eller fisk har 33 prosent økt risiko for lårhalsbrudd.

LÅRHALSBRUDD: Hoftebrudd, også kalt lårhalsbrudd, er svært vanlig blant eldre kvinner, og Norge er i verdenstoppen. Nå viser en ny studie at et rent vegetarisk kosthold øker risikoen for denne typen brudd. Foto: NTB
LÅRHALSBRUDD: Hoftebrudd, også kalt lårhalsbrudd, er svært vanlig blant eldre kvinner, og Norge er i verdenstoppen. Nå viser en ny studie at et rent vegetarisk kosthold øker risikoen for denne typen brudd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange gode grunner for å spise mer plantebasert. Blant annet gir et plantebasert kosthold en mindre belastning på miljøet enn å spise mye kjøtt, og et sunt kosthold med mye grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, diabetes og flere typer kreft, ifølge HelseNorge.

Men det finnes også noen ulemper: Ny forskning fra Storbritannia viser at kvinner som følger et vegetarisk kosthold uten fisk eller kjøtt, har økt risiko for lårhalsbrudd.

Lårhalsbrudd svært vanlig

Lårhalsbrudd er et av de vanligste bruddene hos eldre kvinner. Ifølge Store Norske Leksikon er Norge i verdenstoppen når det gjelder forekomsten av lårhalsbrudd, og omtrent to tredjedeler av pasientene er kvinner. Samme andel er over 70 år.

Hos eldre forekommer brudd i lårhalsen selv ved moderate fall, noe som i stor grad skyldes tap av beintetthet. Særlig kvinner etter overgangsalderen har høy risiko for å utvikle beinskjørhet, som fører til økt risiko for brudd.

33 prosent økt risiko for lårhalsbrudd

Studien, som nylig ble publisert i BMC Medicine og omtalt på det internasjonale forskningsnettstedet The Conversation, tok utgangspunkt i data fra cirka 35 000 kvinner i UK Women's Cohort Study, som alle hadde fylt ut et spørreskjema om kosthold mellom 1995 og 1998. Svarene deres ble sammenlignet med sykejournalene deres gjennom 20 år, for å se hvem som hadde opplevd hoftebrudd senere i livet.

Funnene viste at kvinner som oppga at de verken spiste kjøtt eller fisk, hadde 33 prosent økt risiko for lårhalsbrudd senere i livet. Det var ingen økt risiko hos de som spiste kjøtt av og til, eller hos de som spiste fisk.

Undervekt kan gi lav beintetthet

Forskerne kan ikke si nøyaktig hva årsaken til den økte risikoen er. Kostholdssammensetning, mulig undervekt og beintetthet kan ha noe å si. Også tidligere studier har vist at kvinner som er vegetarianere har noe økt risiko for lårhalsbrudd - samtidig som en annen studie konkluderte med at et kosthold med mye frukt og grønt faktisk kan minske risikoen for lårhalsbrudd.

Uansett anbefaler forskerne bak den nye studien at kvinner som har et vegetarisk kosthold passer på å spise variert, sørger for å få i seg nok proteiner og vitamin D og B12, og opprettholder en sunn vekt. Å være undervektig øker risikoen for lav beintetthet, som igjen øker risikoen for brudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.