Lårhalsbrudd

Forskning: Vegetarisk kosthold øker risikoen for lårhalsbrudd

Er du kvinne og vegetarianer? Da bør du passe litt ekstra på at du får i deg alle de viktigste næringsstoffene. En ny studie viser nemlig at kvinner som ikke spiser kjøtt eller fisk har 33 prosent økt risiko for lårhalsbrudd.

LÅRHALSBRUDD: Hoftebrudd, også kalt lårhalsbrudd, er svært vanlig blant eldre kvinner, og Norge er i verdenstoppen. Nå viser en ny studie at et rent vegetarisk kosthold øker risikoen for denne typen brudd. Foto: NTB
LÅRHALSBRUDD: Hoftebrudd, også kalt lårhalsbrudd, er svært vanlig blant eldre kvinner, og Norge er i verdenstoppen. Nå viser en ny studie at et rent vegetarisk kosthold øker risikoen for denne typen brudd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange gode grunner for å spise mer plantebasert. Blant annet gir et plantebasert kosthold en mindre belastning på miljøet enn å spise mye kjøtt, og et sunt kosthold med mye grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, diabetes og flere typer kreft, ifølge HelseNorge.

Men det finnes også noen ulemper: Ny forskning fra Storbritannia viser at kvinner som følger et vegetarisk kosthold uten fisk eller kjøtt, har økt risiko for lårhalsbrudd.

Lårhalsbrudd svært vanlig

Lårhalsbrudd er et av de vanligste bruddene hos eldre kvinner. Ifølge Store Norske Leksikon er Norge i verdenstoppen når det gjelder forekomsten av lårhalsbrudd, og omtrent to tredjedeler av pasientene er kvinner. Samme andel er over 70 år.

Hos eldre forekommer brudd i lårhalsen selv ved moderate fall, noe som i stor grad skyldes tap av beintetthet. Særlig kvinner etter overgangsalderen har høy risiko for å utvikle beinskjørhet, som fører til økt risiko for brudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.