Forskning: Økt demensrisiko blant yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå

Høy fysisk aktivitet i arbeidslivet er forbundet med høyere risiko for demens og kognitiv svikt, viser en ny studie fra FHI. Forsker etterlyser at arbeidslivets parter må ta ansvar, i tillegg til helsevesenet.

ØKT DEMENSRISIKO: Butikkpersonell, assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere og renholdere er blant de som nevnes å være i risikogruppa yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå, som ifølge en ny studie fra FHI er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter 70 år. Foto: NTB/Shuterstock
ØKT DEMENSRISIKO: Butikkpersonell, assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere og renholdere er blant de som nevnes å være i risikogruppa yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå, som ifølge en ny studie fra FHI er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter 70 år. Foto: NTB/Shuterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å jobbe i yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå er assosiert med en høyere risiko for å få demens eller mild kognitiv svikt etter fylte 70 år, ifølge resultater i en ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).

FHI forteller at typiske yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå kan være assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, mekanikere, bygningsarbeidere, renholdere og butikkpersonell.

Avsløringen er omtalt i forskningsprosjektet "Changing lives, changing brains", nylig publisert i det medisinske magasinet Lancet (klikk her for å se artikkelen).

- At høy fysisk aktivitet i arbeidslivet er forbundet med høyere risiko for demens og kognitiv svikt, kan virke som et paradoks siden fysisk aktivitet i fritiden er forbundet med lavere risiko for demens, påpeker FHI i omtalen av studien (FHI.no). Du kan lese mer om hva forskerne sier om paradokset lenger nede i artikkelen.

Forskning og forebygging

Demens er en sykdom som rammer stadig flere. Ifølge en studie fra i sommer, topper demens lista over sykdommer som koster det norske samfunnet mest. En studie fra UIO gjennomført i 2020 viste at antall personer med en demenssykdom i Norge er beregnet til å være 101 000 personer. Forskerne anslår også at antall personer med demens vil øke til 235 000 i år 2050 og til 380 000 personer i år 2100.

Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende, etterspør mer forskning på demens og større fokus på forebygging, og påpeker at det haster.

- Demens koster mer enn alle krefttyper til sammen, likevel forskes det mye mindre på demens, sier generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen til Vi.no i denne artikkelen.

Det er behovet for heldøgns omsorg som er årsaken til at kostnadene forbundet med demens er så høye.

Det er forsket endel på forebygging av demens, og blant det forskningen viser kan forebygge er det som FHI også omtaler som paradokset: Fysisk aktivitet. Andre risikofaktorer for å utvikle demens - og som er mulig å påvirke, er ifølge en større studie: Lav utdanning, høyt blodtrykk, hørselshemming, røyking, fedme, depresjon, fysisk inaktivitet, diabetes, lav sosial kontakt, overdrevent alkoholforbruk, traumatisk hjerneskade og luftforurensning.

Forskjellen på fysisk aktivitet på jobb vs på fritida

Tilbake til den ferske FHI-studien og aktivitetsparadokset om fysisk aktivitet i arbeidslivet vs på fritida:

– Det kan være ulike forklaringer på fysisk aktivitetsparadokset, for eksempel er varighet av fysisk aktivitet på jobben lengre og hyppigere enn varighet av fysisk aktivitet i fritiden. De som har denne type jobb har ikke mulighet for å komme seg mellom øktene, eller jobben er samtidig forbundet med forhold som er negativt for helsa på sikt som støy eller forurensing, sier forskningsleder Vegard Skirbekk ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.

Forekomsten av demens etter fylte 70 år er på 15,4 prosent hos de med fysisk krevende yrker, mens den er 8,8 prosent i mindre krevende fysiske yrker, eller for personer som ikke hadde fysisk krevende arbeid i siste del arbeidslivet sitt, ifølge FHI-studien.

Det er data fra HUNT-studien (Helseundersøkelsen i Sør-Trøndelag) som er brukt i undersøkelsen.

- Arbeidslivets parter må også ta ansvar

FHI-forskerne peker på flere andre faktorer som kan forklare forskjellen på demensrisikoen:

  • Større fysiske krav og mangel på nok hvile kan påvirke hjernehelsen negativt.
  • Vanlige yrker blant de med middels eller høy yrkesmessig fysisk aktivitet er assistenter i pleie- og omsorgssektoren, sykepleiere, renholdere og butikkpersonell. Disse jobbene kan være preget av mangel på autonomi, hardt arbeid, stress, ubeleilige arbeidstider samt .
  • Personer som jobber i fysisk krevende yrker kan også være forskjellige når det gjelder andre faktorer som er relatert til demens, slik som genetikk, sosioøkonomiske faktorer og miljøeksponeringer.
  • Yrker med lave fysiske krav, som ingeniør, administrasjon og undervisning, er ofte mer kognitivt stimulerende enn yrker som krever høy fysisk aktivitet. Det kan bidra til økt intellektuell stimulering som del av arbeidet, som igjen kan redusere risikoen for demens.

– Derfor kan faktorer som ikke bare handler om hvor fysisk krevende jobben er være viktige for sammenhengen mellom yrke, hjernehelse og risikoen for demens. Våre resultater framhever behovet for å følge opp personer med fysisk krevende yrker, fordi de på gruppenivå har større risiko for å utvikle demens i høy alder. En slik oppfølging er ikke begrenset til helsevesenet, her må også arbeidslivets parter ta ansvar, sier Vegard Skirbekk ved FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.