Tarmkreft

Forskning: Ikke for sent å endre livsstil i 60-årene

Risikoen for å få tarmkreft påvirkes i stor grad av livsstil og usunne vaner, og selv små endringer kan gi stor helsegevinst. Men når er det for sent å gjøre noe med? Trolig aldri, viser en ny studie.

MINDRE RISIKO FOR TARMKREFT: Selv små endringer mot en sunnere livsstil, også om du er passert 60, kan gi betydelig lavere risiko for tarmkreft, viser ny forskning. Foto: NTB
MINDRE RISIKO FOR TARMKREFT: Selv små endringer mot en sunnere livsstil, også om du er passert 60, kan gi betydelig lavere risiko for tarmkreft, viser ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenker du av og til at du sikkert burde hatt en sunnere livsstil, men at det uansett er for sent å få noen helsegevinster av det nå som du er godt voksen? Og at du da like gjerne kan fortsette å leve usunt?

Da tar du feil. Det er ikke for sent å forbedre livsstilen din, selv om du er langt opp i 60-årene, viser ny forskning. I hvert fall når det gjelder risikoen for å få tarmkreft, skriver Forskning.no.

Røyking, alkohol og overvekt

Tarmkreft er en av kreftformene som i stor grad påvirkes av livsstil, og Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder forekomst. Det er kjent at usunne livsstilsvaner som røyking, høyt alkoholforbruk, overvekt og lite fysisk aktivitet øker risikoen for å få tarmkreft betydelig.

Det beste er selvfølgelig å ha en sunn livsstil hele livet. Men klarer du å endre de usunne vanene dine, vil du kunne redusere risikoen for å få tarmkreft - og jo før du gjør endringen, jo bedre. Men når blir det egentlig for sent?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.