Tarmkreft

Forskning: Ikke for sent å endre livsstil i 60-årene

Risikoen for å få tarmkreft påvirkes i stor grad av livsstil og usunne vaner, og selv små endringer kan gi stor helsegevinst. Men når er det for sent å gjøre noe med? Trolig aldri, viser en ny studie.

MINDRE RISIKO FOR TARMKREFT: Selv små endringer mot en sunnere livsstil, også om du er passert 60, kan gi betydelig lavere risiko for tarmkreft, viser ny forskning. Foto: NTB
MINDRE RISIKO FOR TARMKREFT: Selv små endringer mot en sunnere livsstil, også om du er passert 60, kan gi betydelig lavere risiko for tarmkreft, viser ny forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenker du av og til at du sikkert burde hatt en sunnere livsstil, men at det uansett er for sent å få noen helsegevinster av det nå som du er godt voksen? Og at du da like gjerne kan fortsette å leve usunt?

Da tar du feil. Det er ikke for sent å forbedre livsstilen din, selv om du er langt opp i 60-årene, viser ny forskning. I hvert fall når det gjelder risikoen for å få tarmkreft, skriver Forskning.no.

Røyking, alkohol og overvekt

Tarmkreft er en av kreftformene som i stor grad påvirkes av livsstil, og Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder forekomst. Det er kjent at usunne livsstilsvaner som røyking, høyt alkoholforbruk, overvekt og lite fysisk aktivitet øker risikoen for å få tarmkreft betydelig.

Det beste er selvfølgelig å ha en sunn livsstil hele livet. Men klarer du å endre de usunne vanene dine, vil du kunne redusere risikoen for å få tarmkreft - og jo før du gjør endringen, jo bedre. Men når blir det egentlig for sent?

Trolig aldri.

Liten endring gjør stor forskjell

Slik kan man i hvert fall tolke en ny studie, der forskerne analyserte svarene fra nesten 300.000 europeere mellom 35 og 70 år, blant dem rundt 23.000 norske kvinner, som hadde svart på to spørreundersøkelser om flere livsstilsfaktorer.

Spørreundersøkelsene ble gjort med seks års mellomrom. 2799 av deltakerne fikk tarmkreft innen åtte år etter at den andre spørreundersøkelsen var gjennomført. Men forskerne fant at det var signifikante forskjeller ut fra hvilke endringer deltakerne hadde gjort mellom den første og den andre spørreundersøkelsen.

Bare det å bedre livsstilen litt mellom første og andre gang deltakerne ble spurt, hadde nemlig effekt på tarmkreftrisikoen. Selv små endringer som å drikke litt mindre alkohol eller bevege seg litt mer, ga utslag på risikoen for å få tarmkreft.

23 prosent lavere risiko for tarmkreft

Forskerne delte også deltakerne inn i tre grupper: de som hadde en lite god livsstil, de som hadde middels god livsstil og de som hadde god livsstil.

Dersom man startet med god livsstil men forverret den mye før neste undersøkelse, økte tarmkreftrisikoen med 34 prosent større i etterkant.

Motsatt fant de at deltakere med usunn livsstil som gjorde endringer slik at de havnet i den sunneste gruppen ved neste undersøkelse, hadde 23 prosent mindre risiko for tarmkreft sammenlignet med de som fortsatte som før.

Resultatene gjaldt for alle aldersgrupper, også de eldste deltakerne.

Med andre ord: Det nytter å gjøre endringer, uansett hvor gammel du er. Det er aldri for sent å begynne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.