Forskning: Dette holder demensen unna

Bruker du et par timer av dagen din på internett hver dag? Det kan faktisk bidra til å holde hjernen din frisk lenger, viser en ny studie.

SURFING MOT DEMENS: Å bruke internett regelmessig reduserer risikoen for å utvikle demens. Men også her gjelder det å ikke overdrive. Foto: NTB
SURFING MOT DEMENS: Å bruke internett regelmessig reduserer risikoen for å utvikle demens. Men også her gjelder det å ikke overdrive. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Av alle ting som forskning har vist at kan minske risikoen for demens, er kanskje dette blant de mest overraskende: Internettsurfing.

En ny studie viser nemlig at eldre som bruker internett opptil to timer daglig, har lavere risiko for å utvikle demens enn de som ikke bruker internett i det hele tatt, skriver Medical News Today.

Lavere demensrisiko

Studien, som nylig ble publisert i Journal of the American Geriatrics Society, analyserte data om den kognitive helsen til mer enn 18 000 personer, gjennom opptil 17 år. Personene i studien var i alderen 50 til 65 år da studien startet. Ingen av dem hadde demens ved oppstart av studien.

Da studien ble avsluttet, hadde 4,68 prosent av deltakerne fått en demensdiagnose. Og det var tydelige forskjeller når det gjaldt hvem av deltakerne som hadde utviklet demens.

Forskerne fant nemlig en klar sammenheng mellom bruk av internett og risiko for å utvikle demens: De som regelmessig brukte internett - uavhengig av hva de brukte det til - hadde 43 prosent lavere risiko for å utvikle demens enn de som ikke brukte internett i det hele tatt.

Ideell tid

Studien avdekket også en slags «idealtid» for hvor mye internettbruk som er det ideelle for vår kognitive helse: mellom 10 minutter og to timer daglig. Surfer du mindre eller mer enn dette, vil den gunstige effekten forsvinne.

For som med det meste annet her i livet: Det gjelder å ikke overdrive. Eldre som tilbrakte mer enn to timer om dagen på nettet, mistet den potensielle «beskyttelsen» mot demens som internettbruk ser ut til å kunne gi, og hadde samme risiko som de som ikke brukte internett i det hele tatt.

Bedre kognitiv helse

Nøyaktig hvorfor bruk av internett ser ut til å kunne beskytte mot demens, er vanskelig å si. Men man kan tenke seg at det å bruke internett regelmessig kan bidra til god kognitiv helse både ved at man lærer noe nytt og ved at man får gode råd om hvordan ta vare på egen helse.

I tillegg kan bruk av internett være en fin måte å holde kontakt med andre på, og dermed styrke tilknytning til andre og dempe følelser av ensomhet.

Samtidig bekreftet studien at det å bruke store deler av dagen til formålsløs scrolling er nettopp det de fleste av oss har hatt en følelse av at det er: Bortkastet. For mye av det gode er fortsatt for mye, også når det gjelder moderne teknologi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.