Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
En større analyse som Folkehelseinstituttet (FHI) nå omtaler, viser at det er en sammenheng mellom D-vitamin og risikoen for å bli smittet av luftveisinfeksjoner.
Eller med andre ord: Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner.
– Samlet tyder resultatene på at å ta tilskudd med D-vitamin kan gi beskyttelse mot akutte luftveisinfeksjoner, sier seniorforsker Kristin Holvik.
For de som lurer på hvordan dette kan virke inn på koronasmitten, er svaret at det vet man ikke:
- Relevansen av disse funnene for covid-19 er ikke kjent og krever ytterligere undersøkelser, skriver de i rapporten.
Men når det gjelder D-vitamin:
Nyere forskning viser også en direkte sammenheng mellom mangel på vitamin D og høyere risiko for demens. Forskning tyder også på at D-vitamintilskudd kan ha effekt som behandling av depresjon hos voksne.
Det er visse grupper som er mer utsatt for å få i seg for lite D-vitamin, blant annet eldre. Og høst og vinter, når det er lite sollys, er utfordringen størst.

Noen trenger dobbel dose

Nei, du blir ikke nødvendigvis slapp og gretten av D-vitaminmangel
Dobbel dose for eldre
Fisk og tran er gode kilder til vitamin D, sammen med sollys. Men FHI påpeker at det er generelt få gode kilder til vitamin D i kosten - og at det er vanskelig å få dekket D-vitaminbehovet om vinteren i Norge, om man ikke tar tilskudd.
- Det er derfor spesielt viktig å få i seg nok D-vitamin når høsten står for døra og luftveisinfeksjonene kommer hyppigere.
- Den gamle regelen om at man i måneder med «r» bør passe ekstra godt på vitamin D-inntaket, er fortsatt aktuell, har Magritt Brustad, professor i ernæringsepidemiologi ved Universitetet i Tromsø, tidligere uttalt til Vi.no.
Det betyr at det fra september er lurt å være bevisst på dette.

Slik kan du styrke immunforsvaret
Vi Pluss
Blir vinteren verre med alderen?
I analysen som FHI omtaler, konkluderer de med at den klareste sammenhengen mellom D-vitamin og luftveisinfeksjoner ble sett ved en daglig dose på mellom 10 og 25 mikrogram i opptil ett år - og at beskyttelsen var tydeligst blant barn og unge.
Men eldre er blant gruppene som er mest utsatt for mangel på vitamin D - og de skal også være oppmerksom på at de anbefales dobbel dose.
– Alle som har et lavt inntak av matvarer som inneholder vitamin D eller oppholder seg lite i sollys kan være utsatt for vitamin D-mangel. Særlig hos eldre, overvektige, innvandrergrupper fra Asia, Afrika og Midtøsten, og hos ungdom har en sett generelt lavere nivåer av D-vitamin, sier Holvik.
Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og voksne, og 20 mikrogram for de som er 75 år og eldre.
– Å ta tran eller annet tilskudd som inneholder vitamin D i anbefalt daglig dose i vinterhalvåret er trygt, sier Holvik.
Derfor er D-vitamin viktig
Vitamin D er nødvendig for å sørge for tilstrekkelig tilførsel av kalsium til skjelettet, og alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt og osteomalasi (mykt skjelett).
Vitamin D-mangel har i tillegg blitt satt i sammenheng med risiko for en rekke ulike sykdommer.

Forskning: Vitaminmangel kan føre til demens

Tror vitamin D kan behandle depresjon
- Det letteste er å være ute
– Det viktigste og letteste du kan gjøre for å få nok D-vitamin er å være ute i sollys, sier Holvik, og poengterer at tiden du trenger i sollys for å dekke ditt vitamin D-behov er kortere enn tiden det tar å bli solbrent.
Hun uttaler at solkrem reduserer dannelsen av D-vitamin, slik at en trenger lengre tid i sola for å danne samme mengde - men understreker samtidig at det er viktig å unngå å bli solbrent.
- En kan gjerne vente litt med å smøre kropp og armer, så har en sørget for en god dose D-vitamin.
Kroppen danner selv D-vitamin når UVB-strålene i sollys treffer kroppen og reagerer med stoffer i huden. Dette gjør at kroppen er ganske selvforsynt med D-vitamin så lenge vi er ute i sollys om sommeren - men om vinteren er det vanskelig å dekke behovet uten å ta tilskudd.
-

Sunt eller usunt? Fem matvarer som skaper usikkerhet
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.