Trene opp hukommelsen

Forsker: - Det viktigste for å beholde en god hukommelse

– Det er flere eldre som har bedre hukommelse og evne til nylæring enn de fleste unge, sier hjerneforsker.

FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo.
FORSKER PÅ HUKOMMELSE: Anders Fjell, professor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det viktigste for å ha god hukommelse i høy alder er nok å holde seg aktiv og frisk. Alt som er bra for hjertet er bra for hjernen.

Det forteller Anders Fjell.

Han er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, og han har forsket på hukommelse i flere år. Fjell har også, sammen med ektefellen Kristine Walhovd, mottatt pris for dette, og de har begge blitt utpekt som verdensledende hjerneforskere.

Noe av det de to har funnet gjennom flere studier på hukommelse, er at det nødvendigvis ikke er slik at aldring fører til dårligere husk.

– Kan ha bedre hukommelse enn unge

Jo da, de fleste vil huske dårligere etter hvert som de blir eldre enn det de gjorde da de var unge, og professoren har vanskelig for å tro at det finnes 95-åringer som husker like godt som da de var 25.

Men ifølge Fjell er det imidlertid store forskjeller på folk, og noen opplever større eller mindre endringer enn andre.

– Vi ser også at det er det betydelig grad av stabilitet mellom folk gjennom livet, så de som har god hukommelse som unge vil ofte ha det som eldre også. Når vi studerer folk over tid, er det noen som viser like god hukommelse etter mange år som de gjorde da de kom til oss første gang, sier Fjell til Vi.no.

Så understreker han:

– Samtidig er greit å være klar over at det er eldre som har bedre hukommelse og evne til nylæring enn de fleste unge.

Ifølge professoren finnes det mange måter å trene hukommelsen, og disse er effektive også når man blir eldre, mener han.

Her får du noen tips!

Friske hjerneceller hos eldre

Det er ikke bare Fjells forskning som underbygger at hukommelsen kan holdes i sjakk i eldre alder. En nyere studie viser at hukommelsen ikke nødvendigvis blir så mye verre med alderen, faktisk produserer man nye hjerneceller i eldre alder også – som gjør at man husker godt.

Dette har Forskning.no tidligere omtalt i denne saken.

Forskning.no skriver: Amerikanske og makedonske forskere dissekerte hjernene til 28 mennesker som hadde dødd brått da de var mellom 14 og 79 år gamle.

De fant tusenvis av ferske nerveceller hos folk i alle aldre kort tid etter dødsfallet.

Forskerne så heller ingen forskjeller i størrelsen på området dentate gyrus innenfor hippocampus, den delen av hjernen som tar seg av korttidshukommelsen.

Forskerne tror funnene betyr at eldre kan være bedre rustet til blant annet å huske nye ting enn forskere tidligere har trodd, skriver Forskning.no videre.

Hjernetrim gjennom jobben

Herdis Palsdottir er 67 år og fremdeles aktiv i full jobb som terapeut. Og hun er overbevist om at dette er noe som hjelper henne med å være frisk og rask.

TRIMMER HJERNEN: Å være aktiv i jobben er noe av det som holder hjernen klar også i eldre alder, mener Herdis Palsdottir (67). Foto: Privat.
TRIMMER HJERNEN: Å være aktiv i jobben er noe av det som holder hjernen klar også i eldre alder, mener Herdis Palsdottir (67). Foto: Privat. Vis mer

Og ikke minst: klar i topplokket.

– Jeg tenker at hjernen er som alle andre muskler – så lenge jeg bruker den så vil den fungere, sier Palsdottir.

Opprinnelig er hun fra Reykjavik, Island. Men hun vokste opp som diplomat-barn og har av den grunn bodd i flere ulike land som barn.

– Jeg tilegnet meg flere språk i ung alder, og jeg tror også dette er noe som hjelper på å holde hjernen skarp og klar gjennom hele livet, sier hun.

67-åringen frykter ikke at det å bli eldre er noe som skal gjøre hjernen og sinnet sløvere. Hun tror at dette er noe man i stor grad kan velge at skal skje eller ikke.

– Det kommer jo en tid hvor jeg må trappe ned. Men da er det fordi jeg ønsker å ha fokus på andre ting i hverdagen. Ikke nødvendigvis for å sitte i en gyngestol!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.