Derfor får du ikke evig liv

Forklaringen på aldring: Når du leser dette, har du allerede hatt kreftsvulster

Skilpadder kan bli over 200 år, så hvorfor må vi nøye oss med å dø mye tidligere?

ET LIV MÅ SLUTTE: Vi skal alle gå bort en dag, og det er gode grunner til det. Her er noen vitenskapelige forklaringer. Foto: Scanpix.
ET LIV MÅ SLUTTE: Vi skal alle gå bort en dag, og det er gode grunner til det. Her er noen vitenskapelige forklaringer. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
PETTER BØCKMAN: Zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk Museum, ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO.
PETTER BØCKMAN: Zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk Museum, ved Universitetet i Oslo. Foto: UIO. Vis mer

- Aldring er ikke én problemstilling - det er en haug med biologiske problemstillinger. Vi kan hjelpe på noen av dem, men hele systemet bryter etter hvert sammen fordi vi ikke er laget for å leve så lenge. Vi er laget for å vokse opp fort og få unger - det er det pattedyr er bygget for, og vi mennesker er sørgelige slaver av evolusjonen på det området.

Det sier Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo.

Akkurat hva man dør av som gammel, varierer veldig av hvilken situasjon man er i. Men det som er sikkert er at jo eldre kroppen blir, jo mindre tåler den.

- Hvis du får et sår når du er fem år kontra når du er femti år, så gror såret fortere når du er fem, for eksempel, sier Bøckman.

Hard jobb å holde kroppen i live

Som kjent er mennesker pattedyr, og pattedyr har generelt et veldig kort livsløp.

- Grunnen til det er at i fire femdeler av pattedyrenes evolusjonære historie har pattedyr vært små dyr som har løpt rundt i buskaser og håpet å få prøvd seg før de blir spist opp av en dinosaur. Som et resultat av det har pattedyrene lagt vekta si på å vokse fort og formere seg tidlig, ikke på å leve lenge, forteller Bøckman.

Men sammenliknet med de fleste andre pattedyr, er mennesker store og langlivede organismer.

Problemet vårt er at vi da er utsatt for kreft, ifølge zoologen:

- Det betyr at vi er nødt til å ha et immunforsvar som holder kreften nede. Det er veldig begrenset hva cellene våre kan finne på av fornyelse og foryngelse av vevet. Hver eneste gang en celle deler seg, er det en sjanse for at det oppstår en kopieringsfeil et eller annet sted, og når nok celler har delt seg nok ganger, vil en organisme få kreft, forklarer han.

Vi har alle en begrenset mengde ressurser i kroppen til å overleve i evighet, de ressursene må vi bruke til å holde oss i live, og til å formere oss.

- De to tingene drar ressurser på hver sin måte, for hver dag du puster, må du bruke kroppen din på å holde deg ved like, bygge opp ting som er blitt ødelagt, slå i hjel små kreftsvulster - du og jeg har hatt et par kreftsvulster allerede uten å merke det, og da har kroppen tatt seg av dem. Det koster energi å ta seg av kreftsvulster på den måten, hvilket betyr at jo eldre du blir, jo mindre ressurser har kroppen å rutte med til blant annet formering, forteller Bøckman videre.

«Yngre» med kaffe?

Den svenske forskeren Stefan Enroth ved Institutt for immunologi, genetikk og patologi ved Universitetet i Uppsala, har sammen med kolleger gjennomført en studie hvor de så på modeller som kunne forutsi alder på mennesker, og om det var noen forskjell i aldersprediksjon mellom mennesker som røyker eller ikke, dem som drikker kaffe eller ikke, og dem som trener eller ikke.

Enroth forteller til Vi.no at noe av det forskerne observerte ikke var så veldig overraskende. For eksempel at røykere blir antatt å være eldre enn de faktisk er.

- Det vi også observerte var at de som drikker kaffe i moderate mengder virker yngre enn sin biologiske alder i forhold til dem som ikke drikker noe kaffe, sier Enroth.

Forskerne fant også at de som er i jevnlig fysisk aktivitet er «yngre» enn de jevnaldrende som ikke trener i det hele tatt, opplyser Enroth videre.

Her kan du lese om flere funn i studien.

Dør av kreft eller hjertesykdom

Som utallige andre forskningsstudier konkluderer med, så er en sunn livsstil veien å gå hvis du vil forebygge farlige sykdommer som kan komme med aldring.

Bøckmann mener at du kan leve så sunt du bare vil til du er godt over 80 år - forutsatt at du ikke får kreft.

Zoologen forklarer:

- Hvis du ikke dør av en hjertesykdom, så dør du av kreft når kroppen er så gammel at den har fått nok, sier Bøckman og legger til:

- Hvis det ikke hadde vært slik, så dør du av at hjernen din råtner. Og det er i alle fall ikke noe moro!

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.