Derfor får du ikke evig liv

Forklaringen på aldring: Når du leser dette, har du allerede hatt kreftsvulster

Skilpadder kan bli over 200 år, så hvorfor må vi nøye oss med å dø mye tidligere?

ET LIV MÅ SLUTTE: Vi skal alle gå bort en dag, og det er gode grunner til det. Her er noen vitenskapelige forklaringer. Foto: Scanpix.
ET LIV MÅ SLUTTE: Vi skal alle gå bort en dag, og det er gode grunner til det. Her er noen vitenskapelige forklaringer. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Aldring er ikke én problemstilling - det er en haug med biologiske problemstillinger. Vi kan hjelpe på noen av dem, men hele systemet bryter etter hvert sammen fordi vi ikke er laget for å leve så lenge. Vi er laget for å vokse opp fort og få unger - det er det pattedyr er bygget for, og vi mennesker er sørgelige slaver av evolusjonen på det området.

Det sier Petter Bøckman, zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo.

Akkurat hva man dør av som gammel, varierer veldig av hvilken situasjon man er i. Men det som er sikkert er at jo eldre kroppen blir, jo mindre tåler den.

- Hvis du får et sår når du er fem år kontra når du er femti år, så gror såret fortere når du er fem, for eksempel, sier Bøckman.

Hard jobb å holde kroppen i live

Som kjent er mennesker pattedyr, og pattedyr har generelt et veldig kort livsløp.

- Grunnen til det er at i fire femdeler av pattedyrenes evolusjonære historie har pattedyr vært små dyr som har løpt rundt i buskaser og håpet å få prøvd seg før de blir spist opp av en dinosaur. Som et resultat av det har pattedyrene lagt vekta si på å vokse fort og formere seg tidlig, ikke på å leve lenge, forteller Bøckman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.