Fordelene med å bli eldre

Selv om du fysisk nådde toppen allerede i 20-åra og det etter det bare har gått nedoverbakke for kroppen din, er det heldigvis også ting som blir bedre med alderen.

VOKSEN OG RIK PÅ ERFARINGER: Selv om kroppen fysisk sett var på høyden i 20-åra, er det likevel være mye som faktisk blir bedre med noen flere år på baken. Foto: NTB/Shutterstock
VOKSEN OG RIK PÅ ERFARINGER: Selv om kroppen fysisk sett var på høyden i 20-åra, er det likevel være mye som faktisk blir bedre med noen flere år på baken. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det trenger ikke bare gå utforbakke med alt, selv om kroppen din rent fysisk er på hell. Det handler først og fremst om ting på det mentale området - og her er det også muligheter for at ting ikke bade blir bedre - men også flere - om du jobber litt for det.

- Det aller beste ville vært, hvis vi kunne lage en person med fysikken og hjernekraften til en 20-25 åring - men med erfaringen til en 70-åring Nicklas Brendborg, forfatter av boka "Gopler de eldre baklengs"

Fram til 20-åra blir du bedre på en lang rekke fysiske områder. Folk i 20-åra er for eksempel de mest attraktive når det kommer til dating, viser forskning. De husker også andres navn bedre. De har de sterkeste musklene. Den beste balanseevnen. De er de beste maratonløperne. Ja, faktisk er hjernen på høyden allerede i en alder av 18 år, og knoklene dine var sterkest da du var 30.

Hvis du håper å finne noe som har blitt bedre med alderen, vil du ikke finne dem i det fysiske. Det kan vi like gjerne slå fast med en gang.

– Biologisk, fysiologisk sett kan du velge et hvilket som helst organsystem i kroppen - og du vil finne at det forverres med alderen. Det gjelder alt i kroppen din, fastslår biomedisiner Nicklas Brendborg, som er forfatter av boka «Gopler eldes baklengs», som handler om hvordan man skal ha et langt, godt liv.

Han skulle gjerne ha ramset opp de tingene som styrkes med alderen, men i beste fall er det bare ting som ikke forverres med alderen. Men selv ikke det finner man i vår del av verden. Dessverre.

- Når man har studert jeger- og sankersamfunn, som lever isolert fra omverdenen, kan man se at det er ting som ikke forverres med alderen i dem. Men det er fordi de har en sunnere livsstil. De får for eksempel ikke blodtrykksproblemer. Blodtrykket deres holder seg stabilt gjennom livet, mens det hos oss nesten uunngåelig øker med alderen, sier Nicklas Brendborg.

Samlet sett ser det altså ikke oppmuntrende ut for menneskenes aldring. Og det er uansett hvor på kloden vi ser.

– Den fysiologiske funksjonen, immunsystemet, beinmassen, hjernen – det går motsatt vei fot alt. Sånn sett finnes det en veldig god tommelfingerregel: At alt blir verre med alderen. Fysisk sett, fastslår han.

Flere erfaringer

Men hvordan kan det ha seg at du selv føler at du er på et «bedre sted», nå som du har fått noen år «på baken»? Ja, det skyldes helt andre deler av det å eldes, enn det fysiske. Noe som kan oppsummeres som: Dine erfaringer.

Det er det som gjør, at internasjonal forskning viser at du som 40-åring tjener mest; at du som 40-50-åring er best til å identifisere følelser; at 50-åringer er de beste lederne og at 70-åringer har det beste ordforrådet.

Det er nok også dine erfaringer som gjør at man kan identifisere åtte ting som statistisk sett blir bedre med alderen, etter funn fra danske folkehelsemålinger.

De danske undersøkelsene viser at andelen med dårlig psykisk helse synker med alderen, at vi plages mindre med å være nedtrykt, deprimert eller ulykkelig med alderen - og at stressnivået faller med alderen.

Norske undersøkelser skiller imidlertid på yngre eldre og eldre eldre, hvor de eldre eldre rapporterer om mer psykiske belastninger som ensomhet og depresjon.

– Når ordforrådet øker med alderen, er det et godt eksempel på noe vi blir bedre på fordi vi har samlet erfaring i løpet av livet. Større erfaring, større ordforråd. Og likeså: Mer erfaring, mer inntekt. Det tar tid å klatre på erfaringsstigen, akkurat som det tar tid å klatre på karrierestigen, forklarer Nicklas Brendborg.

Fordelen med erfaring er at vi samler den gjennom hele livet. Der det fysisk biologiske topper seg relativt tidlig, topper eller stopper erfaringsinnsamlingen aldri. Dette er kanskje også grunnen til at vi nok blir mer utadvendte med alderen. Kanskje som et resultat av at livserfaring gjør oss mer selvsikre.

- Det ser ut til at vi kanskje blir mer ekstroverte med åra. Akkurat som vi nok også blir mer ryddige og organiserte. Vi får mer «kontroll på ting», sier Nicklas Brendborg.

Avvikling eller utvikling?

Psykolog og psykoterapeut Sanne Neergaard, som har skrevet boka «Det er aldri for seint», har møtt mennesker i alle aldrer på klinikken sin opp gjennom åra. Og hun er helt enig i at det er ett viktig område som blir sterkere med alderen: Livserfaringen.

– På det området er eldre mennesker i ledelsen. Alt av opplevelser som vi samler med oss i minnene våre, er med oss, og det vokser gjennom livet. Livserfaringen bare øker med alderen, slår hun fast.

Dermed er hun helt enig i at det er noe med uttrykket «gammel og vis». Men spesielt visdom er noe inni oss, og det indre er ifølge psykologen en vanskelig størrelse å måle.

- Når man blir eldre kan man grovt sett velge om man vil se det som avvikling eller utvikling, forklarer hun. For selv om sunnhetsstatistikker viser at vi blir mindre stresset og triste med alderen, er det ifølge Sanne Neergaard ikke gitt at dette er noe som skjer med oss alle - bare fordi vi blir eldre. Antakelig skjer det med de som jobber med seg selv og «utvikler» seg – men ikke de som «avvikler» seg med alderen.

Psykologen Hanne Hostrup har skrevet ei bok som heter «Afvikling» (kun på dansk). Hun skriver at puberteten er bagateller sammenliknet med perioden fra man er 70 til man dør. Dette er fordi det er helt avgjørende hvordan du ser på aldring. Vil du få det beste ut av alderdommen? Hvis du mestrer livet godt, kan du bli et sterkere og lykkeligere menneske etter hvert som du blir eldre, sier hun.

Krever talent

Med mestring mener hun at du er god på å være takknemlig for mannen, barna, barnebarna, den ekstra fritida og vennene og interessene du har som eldre. Eller som du har hatt. For det handler også om å være takknemlig for det livet som allerede er levd.

– Jeg er takknemlig for at jeg fortsatt trengs av noen – som mor og bestemor, som kone, venn og psykolog. Det å bli elsket, å kunne hjelpe og til og med ha noen jeg kan be om hjelp, gir livet mitt mening og verdi, forklarer hun.

– Jeg vil kalle det et talent. Det å være takknemlig er et følelsesmessig talent for livsdugelighet. Noen har lettere for det enn andre. Men du kan øve deg på det. For eksempel ved å fokusere på «det som er», i stedet for å henge seg opp i «det som ikke er» eller «det jeg ikke har». Å kunne legge det fra seg og akseptere virkeligheten er en av veiene til større glede i livet. Det gode liv – også i alderdommen – kommer når du våger å være den du er. Med alt det innebærer, sier Sanne Neergaard.

Men for noen kreves det mot for å se på sitt eget aldrende liv, forklarer Sanne Neergaard.

- Verken talent eller mot kommer nødvendigvis med alderen. Mange må jobbe for det. Hvis du aldri har vært flink til å si nei, er det heller ikke noe du automatisk blir flinkere til bare ved å bli eldre. Dessverre. Det er en reise du må legge ut på hvis du skal bli flinkere til å si nei til å passe barnebarna. Det er det ganske mange besteforeldre som ikke tør. Mot til å si nei og sette grenser er ikke noe som faller opp i turbanen med alderen. Det kommer av at man kaster seg ut i personlig utvikling, mener den garvede psykologen.

Ung kropp, gammelt sinn

En kombinasjon av personlig utvikling og fysisk trening er nok den beste miksen hvis du ønsker optimal aldring. I hvert fall reduserer fysisk aktivitet dødelighet, sykelighet og risiko for skade, på samme måte som det fremmer fysisk og psykisk helse og forbedrer funksjonsevnen. Men fysisk aktivitet påvirker også det aldrende sinnet. Du får beviselig bedre humør, selvbilde og selvtillit av fysisk aktivitet.

Faktisk snakker man i eldrepsykologien om «optimal, vellykket, normal og sykdomsdominert aldring». Optimal aldring er når du som eldre oppnår det aller beste du kan og ønsker deg. Hvis du lykkes, kan dine fysiske prestasjoner som «optimalt aldrende» faktisk overstige gjennomsnittsprestasjonen til yngre mennesker.

– Det er derfor man kan se folk som plutselig løper maraton som 40-åringer. Hvis de ikke utnyttet sitt fulle fysiske potensial som ungdom, kan de godt bli sterkere i middelalderen enn de var som ungdom. Men potensialet øker ikke med alderen, forklarer Nicklas Brendborg.

Heldigvis kan du glede deg over at den fysiske forverringen som skjer i kroppen din allerede fra 20-30-årsalderen går veldig sakte for oss mennesker, fordi vi lever relativt lenge.

- Derfor er ikke forringelsen noe vi merker hver dag gjennom hele livet. Vi ser det mest når vi lager statistikk over mange mennesker på en gang, understreker Nicklas Brendborg.

Forfatteren av boka om å leve lenge er imidlertid ikke i tvil om hva som ville gitt det aller beste livet:

- Det ville vært om vi kunne lage en person som hadde kroppsbygningen og hjernekraften til en 20-25-åring, men erfaringen til en 70-åring. Kanskje, hvis vi lærer å bremse aldringsprosessen, kan det gjøres i framtida, avslutter han.

-

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.