– Forakten for gamle damer tyter ut

– For eldre kvinner er det ikke tillatt å vise lyst, men eldre kvinner onanerer og har orgasmer, sier forfatter Berit Hedemann (71). Teaterstykket som er basert på hennes roman om en kåt, eldre kvinne får nå gode anmeldelser.

EROTIKK HELE LIVET: Berit Hedemann (71) debuterte som romanforfatter og dramatiker etter pensjonsalder. I romanen Bjørnejegerskens bekjennelser, er en aldrende kvinnes seksualitet sentral. Foto: Julie Pike/Gyldendal
EROTIKK HELE LIVET: Berit Hedemann (71) debuterte som romanforfatter og dramatiker etter pensjonsalder. I romanen Bjørnejegerskens bekjennelser, er en aldrende kvinnes seksualitet sentral. Foto: Julie Pike/Gyldendal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Min generasjon har så mange regler som har overlevd siden 50-tallet. Mange blir innhentet av gamle konvensjoner når de mister østrogenet. Det er «eldre kvinner kan ikke kle seg sånn», «de kan ikke ha kort skjørt og ha slik sveis». Forakten for en selv og andre gamle damer tyter ut. De gamle reglene ligger der i sjela, sier forfatter og mangeårig radiodokumentarist Berit Hedemann (71) til Vi.no.

Hedemann tilhørte 68-erne. Seksuell frigjøring sto på agendaen, men ifølge henne ble ikke endringen når alt kom til alt så veldig stor. Hun mener det er større aksept for seksuelle lyster blant menn oppi åra enn for kvinner. Og kvinner med sterke seksuelle lyster har færre muligheter enn menn til å få sexpartnere.

– Har du opplevd alderisme?

– Ja ja, absolutt! Det står det mye om i boka. Det har hovedpersonen Birgit også opplevd. At kvinner blir usynlige idet østrogenet forlater dem. Det virker som om menn kan lukte det på flere hundre meters avstand, og at andre kvinner også gjør det. De ser raskt at den eldre kvinnen ikke er noen konkurrent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.