Musikk og alzheimer

– For oss er dans god medisin

Kari Eriksen (78) hadde aldri trodd at hun skulle ta fram sangboka og synge til ektemannen Bjørn (78). Men det var før musikk ble en viktig del av hverdagen til ekteparet.

SVINGOM: Kari og Bjørn har danset mye gjennom livet. Bjørn finner raskt trinnene og rytmen etter musikken og svinger Kari rundt omkring i stua. Foto: Ellen Jarli
SVINGOM: Kari og Bjørn har danset mye gjennom livet. Bjørn finner raskt trinnene og rytmen etter musikken og svinger Kari rundt omkring i stua. Foto: Ellen Jarli Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– «Godnatt min prins» er en sang som Bjørn liker godt, forteller Kari der hun sitter i sofaen i den hyggelige leiligheten hun deler med ektemannen på Sætre i Hurum. Fra stua har de panoramautsikt mot båthavna og livet på sjøen som begge elsker.

Det er onsdag. På stuebordet ligger en stabel sangbøker og ved siden av Kari og Bjørn sitter musikkterapeut Kristi Stedje. Kristi er doktorgrads-stipendiat ved Norges musikkhøgskole og en av flere forskere som tester effekten av musikk på personer med demens som bor hjemme.

Studien «Homeside» er et internasjonalt prosjekt med rundt 1000 deltakere rettet mot hjemmeboende personer med denne diagnosen. Bjørn har alzheimer, og er også rammet av afasi. Ekteparet ble med i «Homeside» i fjor høst, og er siden mars fulgt opp hjemme av Kristi.

For Kari og Bjørn Eriksen er musikkterapeuten en slags coach som på en myk og tilforlatelig måte pusher dem til å bruke musikk mer aktivt. Det kan være å lytte til musikk, synge, bevege seg og eventuelt spille et instrument, alt for å stimulere til en annen type kommunikasjon og kontakt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.