Ibux eller Paracet

- For de fleste er paracetamol et bedre valg

Ifølge Norsk forening for allmennmedisin vil paracetamol for de fleste være et bedre valg av smertestillende enn ibuprofen - av flere årsaker, og ikke minst hvis man bruker enkelte andre medikamenter.

IBUX: Ibux inneholder virkestoffet ibuprofen, som man bør unngå hvis man kan, ifølge Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Berit B. Njarga
IBUX: Ibux inneholder virkestoffet ibuprofen, som man bør unngå hvis man kan, ifølge Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både Paracet og Ibux selges over disk på dagligvarebutikker og kiosker landet over, og kanskje gjør det at vi ikke tenker over at også dette er legemidler vi bør være forsiktige med: Blant annet kan de gi forskjellige bivirkninger, som beskrevet i denne artikkelen (krever abonnement).

- Veldig mange tenker at de skal ha Paracet eller Ibux eller noe slikt, og tenker at dette er medisiner som kan kjøpes uten resept og dermed er helt ufarlige å bruke. Generelt er det best å unngå smertestillende medikamenter hvis det kan være andre tiltak som gir like god smertelindring, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for Allmennmedisin til Vi.no.

Hun sier videre at hun tror veldig mange ikke tenker over at det er forskjell på de to typene smertestillende som kan kjøpes over disk i butikk. Men dét er det.

Derfor bør man velge paracetamol framfor ibuprofen

Kvittum Tangen tror det er veldig mange som ikke reflekterer over at det er forskjell på virkestoffene ved bruk av Ibux eller Paracet. Og ibuprofen, som er virkestoffet i eksempelvis Ibux, er knyttet til større risiko på flere områder.

- Hvis man trenger smertestillende er paracetamol-preparater for de fleste et bedre valg enn Ibux og andre NSAID. Her har vi i Norsk forening for allmennmedisin en helt tydelig anbefaling gjennom den internasjonale Gjør Kloke Valg-kampanjen, sier hun.

Deres generelle råd er at ibuprofen og andre NSAIDs bør unngås hvis det ikke er en spesiell grunn til å velge akkurat den medikamenttypen og hvis andre smertestillende gir like god effekt.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Selv om alle medikamenter kan ha uønsket virkning, sier Kvittum Tangen at paracetamol sjeldnere virker negativt sammen med andre medisiner, og dessuten gir færre bivirkninger.

Også Legemiddelverket har tidligere uttalt til Vi.no at deres anbefaling er å bruke paracetamol som førstevalg for alle, både til barn, voksne, gravide og eldre.

Derfor kan ibuprofen være problematisk

Generelt er det flere som bør unngå ibuprofen og andre NSAIDs, ifølge Kvittum Tangen.

Hun ramser opp: Gravide, eldre, pasienter med allergi/astma, hjertesykdom, magesår, ukontrollert høyt blodtrykk eller blødningstendens.

Også Legemiddelverket ved Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler, har kalt Ibux «et middel som kan være ganske skummelt».

I tillegg til de nevnte gruppene, kan bruk av Ibux eller andre legemidler som inneholde ibuprofen være problematisk for de som bruker andre medikamenter hvor det er uheldig med ibuprofen samtidig, understreker Allmennmedisinforeningen.

- De mest brukte blodtrykksmidlene i Norge i dag er såkalte ACE-hemmere og angiotensin reseptorblokkere - som ikke skal kombineres med Ibux/ibuprofen, forklarer Kvittum Tangen.

Også Finckenhagen har tidligere advart mot å kombinere Ibux med medisiner mot høyt blodtrykk eller hjertesvikt.

Han sier at for en godt voksen som bruker legemidler mot høyt blodtrykk eller hjertesvikt, kan samtidig bruk av Ibux svekke nyrefunksjonen og forverre både nyresvikt og hjertesvikt.

Kan gi flere bivirkninger

Andre bivirkninger ved bruk av NSAIDs, ibuprofen inkludert, er for eksempel magesmerter, kvalme, hodepine og hudutslett.

Allmennmedisinforeningens leder understreker at det i alle medisinpakninger ligger et informasjonsskriv der står det listet opp hvem som bør være ekstra forsiktig, hvilke andre medisiner det ikke bør kombineres med og hva som er de vanligste bivirkningene. Kvittum Tangen trekker frem økt risiko for magesår og forverring av nyresvikt og hjertesvikt.

- Det er også flere som kan reagere allergisk på ibuprofen enn på paracetamol, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.