Ibux eller Paracet

- For de fleste er paracetamol et bedre valg

Ifølge Norsk forening for allmennmedisin vil paracetamol for de fleste være et bedre valg av smertestillende enn ibuprofen - av flere årsaker, og ikke minst hvis man bruker enkelte andre medikamenter.

IBUX: Ibux inneholder virkestoffet ibuprofen, som man bør unngå hvis man kan, ifølge Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Berit B. Njarga
IBUX: Ibux inneholder virkestoffet ibuprofen, som man bør unngå hvis man kan, ifølge Norsk forening for Allmennmedisin. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både Paracet og Ibux selges over disk på dagligvarebutikker og kiosker landet over, og kanskje gjør det at vi ikke tenker over at også dette er legemidler vi bør være forsiktige med: Blant annet kan de gi forskjellige bivirkninger, som beskrevet i denne artikkelen (krever abonnement).

- Veldig mange tenker at de skal ha Paracet eller Ibux eller noe slikt, og tenker at dette er medisiner som kan kjøpes uten resept og dermed er helt ufarlige å bruke. Generelt er det best å unngå smertestillende medikamenter hvis det kan være andre tiltak som gir like god smertelindring, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for Allmennmedisin til Vi.no.

Hun sier videre at hun tror veldig mange ikke tenker over at det er forskjell på de to typene smertestillende som kan kjøpes over disk i butikk. Men dét er det.

Derfor bør man velge paracetamol framfor ibuprofen

Kvittum Tangen tror det er veldig mange som ikke reflekterer over at det er forskjell på virkestoffene ved bruk av Ibux eller Paracet. Og ibuprofen, som er virkestoffet i eksempelvis Ibux, er knyttet til større risiko på flere områder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.