Fugleinfluensa 2021

For 15 år siden fryktet verden en fugleinfluensa-pandemi. Hva nå?

Forrige uke ble det for første gang i Norge påvist fugleinfluensa i et kommersielt fjørfehold. Hva betyr dette, og bør vi frykte smitte til mennesker slik vi husker fra tidlig 2000-tall?

FUGLEINFLUENSA: Frykten for en fugleinfluensa-pandemi var stor etter at det brøt ut smitte i Asia på tidlig 2000-tall. Norge hamstret store mengder Tamiflu, men noen pandemi ble det aldri. Nå er det oppdaget smitte i Norge. Hva betyr det i praksis? Foto: Qilai Shen/REX/NTB
FUGLEINFLUENSA: Frykten for en fugleinfluensa-pandemi var stor etter at det brøt ut smitte i Asia på tidlig 2000-tall. Norge hamstret store mengder Tamiflu, men noen pandemi ble det aldri. Nå er det oppdaget smitte i Norge. Hva betyr det i praksis? Foto: Qilai Shen/REX/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

11. november kunne Mattilsynet varsle om at det er påvist fugleinfluensa i en besetning med verpehøns i Klepp kommune i Rogaland. For de av oss som har levd en stund husker vi frykten for smitte til mennesker da influensaviruset ble påvist i Asia i 2005/2006.

Men hva er konsekvensene av smitte påvist i Norge? Og var frykten vi opplevde for 15 år tilbake, reell?

Frykt for fugleinfluensa-pandemi

Påvisningen av H5N1-viruset har foreløpig ført til portforbud for fjørfje og andre i fugler i fangenskap i 15 Rogalandskommuner. Mattilsynet opplyser til Vi.no at det også er opprettet en risikosone (3-kilometerssone) og en observasjonssone (10-kilometerssone) i området der smitten er påvist, og i disse sonene er det nå en rekke restriksjoner og bestemmelser for de som har fjørfe og andre fugler i fangenskap.

Frykten for nettopp fugleinfluensaviruset var stor etter at det brøt ut i Sørøst-Asia i 2003, og spredte seg i 2005 nord- og vestover til land i Asia, Afrika og Europa. Dette skapte frykt for en større pandemi over store deler av verden, som blant annet førte til at norske myndigheter sikret seg store mengder doser med legemiddelet Tamiflu, skrev Aftenposten i 2006.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.