«Folk tar seg en røyk med munnbindet på haka, for så å ta det på igjen»

KOMMENTAR: Hvordan i all verden skal vi klare å etterleve smittevernreglene når alle du snakker med har tolket dem litt forskjellig?

- Jeg føler meg ikke tryggere av at folk bruker munnbind. De holder jo ikke avstand. Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / NTB
- Jeg føler meg ikke tryggere av at folk bruker munnbind. De holder jo ikke avstand. Illustrasjonsbilde: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Statsminister Erna Solberg har gjentatte ganger uttalt at Regjeringen ønsker å ha forutsigbare regler under coronapandemien. Folkehelseinstituttet er opptatt av at reglene skal være forståelige for folk flest.

Sju måneder inn i denne unntakstilstanden som ser ut til å ha kommet for å bli, kan vi vel trygt slå fast at det har gått sånn passe. Denne uka registrerte jeg foreløpig bunnotering da jeg oppdaget at ingen jeg snakket med hadde oppfattet de nye reglene likt.

For hvor mange kan vi egentlig ha på besøk om gangen, fem eller ti? Og hvor mange kan vi møte i løpet av ei uke, i vår såkalte sosiale boble? Kan vi bytte ut hele bobla uka etter? Og hvordan var det nå med munnbind, hvor mange må vi egentlig ha med oss for en tur med bussen?

Falsk trygghet?

- Det er ingen som bruker munnbind riktig! raser min venninne, det selvutnevnte coronapolitiet.

- Selv Joe Biden og Donald Trump har munnbindet under nesa, folk som blir intervjuet på tv har det på haka, Abid Raja også da han ble avbildet sammen med Tom Cruise. Jonas Gahr Støre fikk kjeft for å ta t-banen uten munnbind, men hvis han holdt avstand - var han ikke da tryggere enn naboene med gjenbrukt munnbind som satt tett i tett?

Kulturminister Abid Raja måtte krype til korset for feilbruk ab munnbind etter dette bildet sammen med skuespiller Tom Cruise. Foto: Kulturdepartementet / NTB
Kulturminister Abid Raja måtte krype til korset for feilbruk ab munnbind etter dette bildet sammen med skuespiller Tom Cruise. Foto: Kulturdepartementet / NTB Vis mer

De første månedene av pandemien advarte FHI om at munnbind kunne gi falsk trygghet, fordi de regnet risikoen for feilbruk som høy. For det ER mye å huske på, med håndvask før og etter at du tar det på. Bruk og kast er det vi har øvd oss på å ikke gjøre, men som må gjennomføres om vi velger engangsmunnbind av papir. Velger vi munnbind av tøy må vi ha mange, siden de aldri skal brukes flere ganger uten å vaskes - ifølge retningslinjene.

Her finner du en guide til riktig bruk av munnbind.

Min venninne coronapolitiet er likevel mest oppgitt over hvordan vi oppfører oss når vi har munnbindet på:

- Folk med munnbind bryr seg ikke med å vike. De tar ikke et skritt til siden for å holde enmetersregelen når de passerer deg på fortauet eller går av bussen, mener hun.

- Jeg føler meg ikke tryggere av at folk bruker munnbind. Altså, jeg har sett folk ta seg en røyk med munnbindet på haka, for så å ta det på igjen.

Han har jo munnbind. Og det er nesten helt på. Foto: CHANDAN KHANNA/AFP/NTB
Han har jo munnbind. Og det er nesten helt på. Foto: CHANDAN KHANNA/AFP/NTB Vis mer

Lokale og nasjonale råd

Noen regler er tydelige. Andre etterlater oss som en nasjon av vandrende spørsmålstegn. Denne uka ble det innkalt til en ekstra pressekonferanse, ikke fordi myndighetene hadde noe nytt å komme med, men for å oppklare forvirringen den forrige skapte.

Helseminister Bent Høie delte NRKs nye coronaquiz, der du kan teste om du kan de nye retningslinjene, på sin egen Facebookside. Det samme gjorde mange av mine venner. Felles for dem var at ingen fikk alt rett. Ingen hadde altså forstått de nye retningslinjene, og forskjellen mellom nasjonale og lokale råd, fullt ut.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden bruker munnbind, men han justerer det til stadighet med hendene og tar det gjerne av og på igjen. Helt i strid med retningslinjer for riktig bruk. Foto: JIM WATSON/AFP/NTB
Demokratenes presidentkandidat Joe Biden bruker munnbind, men han justerer det til stadighet med hendene og tar det gjerne av og på igjen. Helt i strid med retningslinjer for riktig bruk. Foto: JIM WATSON/AFP/NTB Vis mer

Når det så viser seg at ingen har vært enige i utformingen av reglene, at motstanden mot tiltakene øker og at Helsedirektoratet og Oslo kommune ikke bare er uenige om hvilke regler som bør gjelde for hovedstaden men heller ikke klarer å enes om hva som gjør folk forvirret, ja så er det bare å finne fram popcornet.

Statsministerens mål er at de nye innstrammingene skal være så effektive at vi kan se fram til en tilnærmet normal julefeiring. Jeg gleder meg allerede til lokale retningslinjer fra ei bygd på vestlandet skal samles rundt bordet med lokale retningslinjer fra hovedstaden, og alle skal enes om hvordan serveringen skal foregå. Min venninne har allerede funnet sin løsning:

- Mamma klarer ikke å holde avstand uansett hva vi sier, og vil alltid servere alle andre. Den eneste løsningen er å plassere henne langt fra svigers.

President Donald Trump fjerner munnbindet demonstrativt så snart han ankommer Det hvite hus etter å ha vært innlagt med covid-19. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/NTB
President Donald Trump fjerner munnbindet demonstrativt så snart han ankommer Det hvite hus etter å ha vært innlagt med covid-19. Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.