Ørespesialist advarer:

- Folk bruker skruer, binders og skrujern

Etter den søte kløe kommer den sure svie. Bruker du Q-tips i øret er du ikke alene, men å pirke i øregangen med Q-tips eller andre gjenstander kan få store konsekvenser.

VIKTIG ORGAN: Det er viktig å ta vare på hørselsorganet vårt, men alt for mange av oss klarer ikke å la vær å bruke Q-tips eller verre ting i øregangen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock
VIKTIG ORGAN: Det er viktig å ta vare på hørselsorganet vårt, men alt for mange av oss klarer ikke å la vær å bruke Q-tips eller verre ting i øregangen. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De aller fleste av oss har Q-tips på badet og er du en som ikke klarer å la være å bruke den i øret så er du overhodet ikke alene. Men du har sikkert hørt det før: At du ikke skal putte noe mindre inn i øret enn tuppen på albuen.

Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen bekrefter dette. I tillegg bannlyser han Q-tipsen.

- Q-tips burde vært på resept. Det blir så mye tull med at folk bare dytter ørevoksen innover og pakker ørene fulle. Det hoper seg opp og øret blir så tett at du hører dårlig. Det kan også bli betennelser, sier han til Vi.no.

Han understreker at øret er et hørselsorgan og svært viktig å ta vare på. Gjennom sin praksis i Bergen og Kristiansand har han også erfart at folk også har brukt skarpere gjenstander enn q-tips til å rense ørene.

- Huden i øregangen er tynn. Bruker du skarpe gjenstander som skruer og binders og skraper inne i øregangen så ødelegges hudbarrieren. Da kan du få øregangsbetennelse som kan være veldig smertefullt. Øregangen hovner opp og tettes igjen. Da må du enten til fastlege eller spesialist, sier Steinsvåg.

Han forteller at han hver dag ser folk med øregangsbetennelser.

- Folk pirker seg alt for mye i ørene og de bruker alle tenkelige ting for å komme seg inn i øregangen. Folk bruker skruer, binders, skrujern og all verdens tenkelige ting for å komme seg inn i øregangen, sier Steinsvåg.

Den søte kløe

- Hvorfor gjør vi dette?

- Mange opplever behag med å klø seg i ørene. Det er nok for å tilfredstille trangen for en god opplevelse. Det er akkurat som å ha et sår et sted som vil gro. Det er fristende å klø av skorpa. Sånn er det også i øregangen, men når du kjenner noe ligge der så må du la det være, sier Steinsvåg.

- Men hvordan skal du unngå at øret blir tett av ørevoks?

- Det beste er å la øret være i fred. Kroppen lager hele tida nye celler mot trommehinnen. Etter hvert som det lages nye celler så dyttes de gamle utover. De tar med seg ørevoksen som dannes inni øret. Dette er et selvrensende system, sier Steinsvåg.

Han forklarer at du forstyrrer denne naturlige transporten hvis du bruker Q-tips.

- Da hoper det seg opp vokspropper og betennelser, sier han.

- Men det kan jo føles ekkelt når du vet du har ørevoks i øret. Er det ikke noe å gjøre med det?

- Hvis det er synlig helt ytterst i øregangen kan du selvfølgelig ta det vekk, men du skal ikke dytte ørevoksen vider innover i øregangen. Det går greit når foreldre fjerner det som ligger helt yttest på egne barn. Det er vanskelig å se inn i eget øre, så trenger du å få noe fjernet selv så kan du til nød la en partner eller veldig god venn hjelpe deg, sier Steinsvåg.

Få profesjonell hjelp til å fjerne vokspropp

Hva gjør du så hvis du har syndet og endt opp med en ørevokspropp som sitter fast i øret?

- Det er ikke så mye å gjøre selv. Du må gå til fastlegen for å få den ut. De fleste fastleger vil skylle den ut med vann i en sprøyte, sier Steinsvåg.

Du skal ikke skylle selv, men du bør i forkant dryppe øret med olje i noen dager slik at voksen løser seg opp og blir enklere å få ut. Legg hodet på siden og drypp et par dråper med vanlig husholdningsolje i øret. Ligg litt med det på siden og putt en bomullsdott i øret slik at oljen ikke renner ut. Sitter ørevoksen fortsatt bom fast etter besøk hos fastlegen er neste stopp spesialhelsetjenesten.

- Når de kommer til oss så sitter voksen så fast at det gjør forferdelig vondt å få den ut. Vi bruker mikroskop, mekaniske instrumenter og sug for å få ut voksen, sier Steinsvåg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.