Mørketid og vinterdepresjon

Føles vinteren tyngre jo eldre du blir?

Det er kanskje ikke så unaturlig, mener professor og psykologspesialist Catharina Elisabeth Arfwedson Wang ved Universitetet i Tromsø.

MØRKT, KALDT OG TUNGT: For mange føles vinterhalvåret stadig tyngre. Men hvordan du tenker på vinteren og den mørke årstiden kan ha stor betydning for hvor godt du takler den. Foto: NTB
MØRKT, KALDT OG TUNGT: For mange føles vinterhalvåret stadig tyngre. Men hvordan du tenker på vinteren og den mørke årstiden kan ha stor betydning for hvor godt du takler den. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Synes du vinterhalvåret blir tyngre for hvert år som går? Føles det som om høstmørket kommer stadig tidligere, at vinteren varer lengre, og at det blir verre å komme seg gjennom den mørke årstiden jo eldre du blir?

Det er kanskje ikke så unaturlig, mener professor og psykologspesialist Catharina Elisabeth Arfwedson Wang ved Universitetet i Tromsø.

- Om det foreligger noen vitenskapelig dokumentasjon på at tapet av lys påvirker eldre personer mer negativt enn yngre, vet jeg ikke. Men det er ikke vanskelig å tenke seg at den opplevde tyngden blir verre når man blir eldre, og det er jo like sant som om det rent objektivt sett er tyngre, sier hun.

Mer trøtt, mindre energi

Typiske symptomer som svært mange kjenner på når dagene er korte, er dårligere søvn, økt trøtthet, mindre energi, økt passivitet og økt søtsug.

- Mangelen på lys påvirker oss, særlig når det gjelder søvn, men det er individuelt hvor mye. Jeg er snart 60 år, og merker selv at vinteren føles tyngre nå enn da jeg hadde små barn, sier Wang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.