Blærekatarr rammer både kvinner og menn

Føles som å tisse piggtråd. Slik blir du kvitt blærekatarren

Det svir og du flyr på do! Blærekatarr rammer plutselig og synderen er som oftest nærliggende bakterier.

PASS PÅ: Den vanligste årsaken til blærekatarr er bakterier fra endetarmen. Så tørk riktig vei! FOTO: NTB scanpix
PASS PÅ: Den vanligste årsaken til blærekatarr er bakterier fra endetarmen. Så tørk riktig vei! FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Blærekatarr kan være veldig smertefullt, og er en vanlig plage hos kvinner. Men også menn rammes, og da er det gjerne i sammenheng med prostataproblemer.

Den vanligste årsaken til blærekatarr er hissige bakterier som holder til rett i nærheten der du opplever plagene som verst – nemlig i endetarmen. Når bakteriene kommer derfra og opp i urinrøret, kan de forårsake intense plager.

Typiske symptomer på blærekatarr er at det svir når du tisser, og du har ikke mer enn reist deg fra doskåla, før du må dit igjen.

– Yngre kvinner har en naturlig barriere som beskytter slimhinnene, men etter menopausen (når menstruasjonen opphører), blir slimhinnene i underlivet tynnere på grunn av at kroppen ikke lenger produserer østrogen, sier Anders Bærheim, professor emeritus i allmennmedisin. – Tørre slimhinner kan lettere føre til bakterievekst. Derfor kan lokalbehandling med østrogenstikkpiller virke forebyggende.

Maks tre dager

Ubehandlet blærekatarr går som regel over av seg selv etter en ukes tid. Ved antibiotikabehandling opplever de fleste bedring etter et par timer, men noen kan være plaget opptil en uke.

– Egenbehandling av akutt, ukomplisert blærekatarr er ganske vanlig, mange kvier seg for å ta antibiotika. Men ved riktig behandling over kort tid, maks tre dager, rekker ikke bakteriene å utvikle resistens, opplyser Bærheim.

Eldre risikogruppe

Opp mot halvparten av de svakeste eldre, og de som bor i sykehjem, har bakterier i urinen uten at de er syke. Dette kalles asymptomatisk bakteriuri og skal ikke behandles med antibiotika.

RISIKOGRUPPE: - Lite aktive eldre er en utsatt gruppe, sier sykehjemsoverlege Kjellaug Enoksen.
RISIKOGRUPPE: - Lite aktive eldre er en utsatt gruppe, sier sykehjemsoverlege Kjellaug Enoksen. Vis mer

– Sykehjemspasienter er i en risikogruppe fordi de er lite aktive. Skrøpelige eldre som bor hjemme er også mer utsatt enn de som er friske og oppegående. De bruker i tillegg ofte medikamenter som kan gi urinveisinfeksjoner som en bivirkning, forklarer Kjellaug Enoksen, sykehjemsoverlege og spesialist i indremedisin og infeksjonssykdommer.

– Årsaken til blærekatarr i eldre år henger ofte sammen med for lav væsketilførsel. Med årene får vi mindre tørstefølelse, så det viktigste er å drikke nok, sier Enoksen.

Halvannen liter vann

– Drikk minst halvannen liter vann i døgnet, og tiss ofte. Undersøkelser viser at de som bare tisser tre ganger i døgnet, lettere pådrar seg blærekatarr enn de som later vannet oftere, sier Anders Bærheim. – Har du mistanke om at du har en pågående blærekatarr, må du drikke mer. Og tisse oftere, gjerne annenhver time. Den sterile urinen skyller ut bakteriene, som sitter på overflaten av slimhinnen i urinrøret, påpeker han.

Menn mindre utsatt

Årsaken til at blærekatarr blir betraktet som en typisk «kvinnelidelse», er fysiologisk.

– Menn har et lengre urinrør, og bakteriene har dermed lenger vei til blæren. Til gjengjeld kan menn være mer utsatt for urinrørskatarr, som oftest skyldes seksuelt overførte infeksjoner som klamydia eller gonoré. Hos en godt voksen mann vil vi oftest tenke prostataplager, sier Bærheim.

Menn som har symptomer på blærekatarr oppsøker gjerne ikke lege før plagene har vart en stund. Da kreves som regel grundigere undersøkelser for å avdekke mulige årsaker. Infeksjon i urinveiene kan også skyldes svulster.

– Heldigvis kan blærekreft i en tidlig fase behandles. Kong Harald er jo åpen om at han har hatt kreft i urinblæren, men er friskmeldt fra kreften.

Oppsøk lege

UTEN VIRKNING: Ifølge en rekke studier hjelper ikke tranebær mot blærekatarr.
UTEN VIRKNING: Ifølge en rekke studier hjelper ikke tranebær mot blærekatarr. Vis mer

Blod i urinen forekommer hos en av fem med blærekatarr, og ikke nøl med å oppsøke lege hvis det skjer. Er blodet friskt rødt, stammer det fra nedre urinveier. Mer brunfarget blod kommer fra øvre urinveier og kan skyldes nyrestein eller andre sykdommer i nyrene.

Denne artikkelen har tidligere vært publisert i Vi over 60.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.