Problemer med skjoldbruskkjertelen:

Flest kvinner rammes av stoffskifteproblemer

Smerter i kroppen og følelsen av å være trøtt og deprimert kan handle om skjoldbruskkjertelen. Med riktig behandling kan flere få et bedre liv.

REDUSERT LIVSKVALITET: Skjoldbruskkjertelproblemer påvirker livet til de som rammes. Foto: Shutterstock NTB
REDUSERT LIVSKVALITET: Skjoldbruskkjertelproblemer påvirker livet til de som rammes. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Problemer med skjoldbruskkjertelen rammer som oftest kvinner. Nærmere 240 000 nordmenn er rammet av ulike stoffskiftesykdommer, og lavt stoffskifte er den mest utbredte.

Legen Helena Rooth Svensson har de siste 40 årene spesialisert seg på skjoldbruskkjertel-problemer og brenner for å gi pasientene bedre behandling. Interessen kom da hun selv ble rammet som ung kvinne og gikk, som veldig mange andre, rundt med symptomer i mange år før hun fikk diagnosen hypotyreose – lavt stoffskifte.

- Jeg mistenkte lenge at symptomene skyldtes skjoldbruskkjertelen, men blodprøvene viste ingenting. Jeg klarte å kare meg fram med halv energi, og fikk mange forskjellige symptomer, men ingen forsto hva det var. Ikke jeg heller. Først etter 15 år begynte hormonnivået å gi resultater på blodprøvene. Da fikk jeg medisin og ble bedre. Men symptomene ble bare redusert med rundt 40 prosent, så jeg føler veldig sterkt med denne gruppen, sier Helena.

Hun er i utgangspunktet spesialist innen allmenmedisin, men har tilegnet seg omfattende spesialkunnskap om alt relatert til skjoldbruskkjertelen. Hun har også skrevet boka «Sköldkörteln och mycket mer».

Mulig å forbedre helsa

Skjoldbruskkjertelhormon er viktig for alle kroppens organer og vev.

- Med riktig behandling vil flere pasienter få forbedret helse og velvære, og samfunnet ville spart store summer gjennom reduserte kostnader på sykefravær, sier Rooth Svensson.

Det er flest kvinner som rammes av skjoldbruskkjertelproblemer.

- Skjoldbruskkjertelproblemer kan gi samme symptomer som blant annet depresjon og autoimmune ledd- og muskelsykdommer.

Årsaken er at kvinnens immunsystem er annerledes enn mannens. I tillegg endres immunsystemet i forbindelse med graviditet. I forbindelse med graviditet kan kvinners immunsystem begynne å kjempe mot kroppens eget vev. At det dannes antistoffer mot skjoldbruskkjertelen er vanlig. Antistoffene kan stimulere til økt hormonproduksjon eller blokkere produksjonen.

Flere og flere lider av skjoldbruskproblemer og diagnosene innenfor skjoldbrusksykdommer har økt de siste ti årene. Det er ikke noe klart svar på hvorfor.

- Det er mange forklaringer, blant annet kan økt stress påvirke hormonproduksjonen. Mengden av kjemiske rester vi får i oss har også en negativ innvirkning. Det er bevist i tung internasjonal forskning at det påvirker skjoldbruskhormonene, sier Rooth Svensson.

Tegnene

Ifølge Rooth Svensson øker skjoldbrusklidelser voldsomt blant yngre mennesker, inkludert menn. Mange opplever at de ikke får tilstrekkelig hjelp.

- Problemet er at de fleste leger utelukkende stoler på blodprøvene. Mange har ikke vanen og kunnskapen til å føle på pasientenes muskler, ledd og bevegelsesmønster. Et tydelig tegn er når bevegelsen av å løfte armen rett opp, går langsomt og stivt. Dette er forårsaket av stiv muskulatur, forklarer Rooth Svensson.

Også på føttene kan du se endringer hos personer som har problemer med skjoldbruskkjertelen.

- Hvis du tar en titt på fotsålen, kan du ofte se at det stripete mønsteret, papillær- mønsteret, er borte. Neglene er ofte bølgete eller tynne og flisete ettersom de ikke vokser normalt. Har man hatt pasienter med noe av dette, lærer man seg å kjenne det igjen. Å lytte til symptombeskrivelsen og undersøke pasienten er avgjørende for å sette diagnose.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.