Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Regjeringen lovte å styrke fastlegeordningen. Men den fikk ingenting i tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet og ingenting nå i revidert statsbudsjett. Løftene er tonet helt ned. Og vi ser dessverre at det går ut over pasientene. Det er ikke en fastlegekrise - men en pasientkrise, sier Klev i Almennlegeforeningen til Vi.no.
Fastlegeordningen fikk ingen midler i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram torsdag. Det mener Legeforeningen er alarmerende:
– Det er oppsiktsvekkende ambisjonsløst og skuffende at regjeringen ikke evner å prioritere en eneste krone til en kriserammet fastlegeordning, sier Anne-Karin Rime, president i Legeforeningen.
De poengterer at regjeringen Støre gikk til valg på å redde fastlegeordningen men at ytterligere 30 000 personer nå står uten fastlege siden valget i fjor høst.
Nå er det totalt over 150 000 som ikke får oppfylt retten til fastlege.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Vanedannende medisiner: - Kan bli en livsfarlig kombinasjon
Vi Pluss- Enda flere vil miste fastlegen sin
– Regjeringen framstår helt handlingslammet. Nå vil enda flere miste fastlegen sin. Det er regjeringens ansvar, uttaler Klev.
Han begrunner dette med at fastlegen over de siste åra har fått flere og flere oppgaver. De jobber i gjennomsnitt 55 timer per uke.
- Mange orker ikke mer og slutter. Mange søker seg heller til sykehus eller over i andre stillinger der det større forutsigbarhet med tanke på arbeidsbelastning. Det er behov for flere fastleger - men vi greier ikke å rekruttere nok når så mange slutter, sier Klev.
Han forteller at det er nesten like mange som slutter som de som rekrutteres som fastlege. Og det er alarmerende at over halvparten av de som slutter er under 50 år.

Mangler diagnose og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får
Vi Pluss
Uføre med spesialfordeler
Vi Pluss- Det haster
Helsedirektoratet viser til at statsforvaltere og kommuner som uttrykker bekymring for fastlegeordningen og beskriver den som alvorlig - både i by- og distriktskommuner. Det er problemer med rekruttering og med en aldrende fastlegestand.
Legeforeningen etterlyser en vilje til å satse på fastlegeordningen og et nasjonalt løft. De viser til at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol uttalte i valgkampen at det mest effektive tiltaket er å øke basistilskuddet, og det kunne man raskt gjøre i en tilleggsproposisjon.
– Vi er innforstått med at fastlegekrisen ikke løses i revidert nasjonalbudsjett. Men det er full enighet om at det haster med et betydelig løft for å løse den kritiske situasjonen i fastlegeordningen. Vi forventer derfor at regjeringen bruker enhver anledning til å styrke ordningen. Vi har etterlyst en offensiv og varig satsing. Hittil har den uteblitt, uttaler Rime.
- Jeg er redd for at en del av de legene som nå har gått og ventet på ekstra bevillinger for å øke antallet fastleger, nå kaster inn håndkleet, sier Klev.
- Fastlegen er viktig
Alle innbyggere som ifølge folkeregisteret er bosatt i en norsk kommune, har rett til en fastlege. Det er kommunene som er ansvarlig for fastlegeordningen i sin kommune og som skal sørge for at det er nok fastleger i en kommune.
Klev forteller om viktigheten av å ha en fastlegeordning.
- Vi vet at når man har hatt samme fastlege over år så synker forbruket av andre helsetjenester - og dødeligheten går ned. Vi ser at det er en effektiv og fin måte å organisere legetjenesten på, som sparer samfunnet for kostnader ved at mer kan løses i kommunene, sier Klev.
Han forteller at statistikkene viser at det er rundt 30 prosent færre innleggelser på sykehus og tilsvarende redusert bruk av legevakt hos pasienter som har hatt samme fastlege i 15 år.
Det er også 25 prosent redusert dødelighet i den gruppen sammenliknet med de som bare har hatt samme lege et år, som han kommenterer betyr at det er store gevinster i å ha en godt fungerende fastlegeordning.

Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.