Lungekreft behandling

Flere overlevde aggressiv lungekreft

Ifølge ny kreftstudie overlever flere den mest aggressive formen for lungekreft med høydose strålebehandling.

SÅRBART ORGAN: Lungekreft er den mest dødelige kreftformen vi har i Norge. Illustrasjonen er av friske lunger. Foto: NTB Shutterstock
SÅRBART ORGAN: Lungekreft er den mest dødelige kreftformen vi har i Norge. Illustrasjonen er av friske lunger. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge en ny kreftstudie overlever flere den mest aggressive formen for lungekreft hvis de får høydose strålebehandlig med to stråledoser per dag. Det melder Helse Midt-Norge i en pressemelding.

Ifølge lege og kreftspesialist Bjørn Henning Grønberg ved St. Olavs hospital, som har ledet studien, er det tydelig at høyere stråledose gir lengre overlevelse for personer med småcellet lungekreft. Studien viser også at høyere stråledoser ikke gir mer bivirkninger.

170 pasienter fra Norge, Sverige og Danmark har deltatt i studien. To år etter behandlingen var 74 prosent av pasientene som fikk høydosebehandling i live sammenlignet med 46 prosent i kontrollgruppen. De endelige resultatene av studien, som ble presentert i 2020, kommer i 2023.

Flere studier på gang

Grønberg har selv behandlet rundt 20 pasienter i studien. Han forteller at det har vært spennende å følge med på at pasientene har det bra og at de har vært uten tegn til sykdomsaktivitet over lang tid.

- Vi begynte denne studien for mange år siden, så mange av pasientene mine er blitt helt friske, sier han.

SYK: Den kjente TV-profilen Geir Børresen har fått tykktarmskreft. Video: Se og Hør Vis mer

Tradisjonelt har pasienter med småcellet lungekreft kun fått behandling med cellegift. Det er også blitt vist at immunterapi, i tillegg til cellegiftbehandling også gir en overlevelsesgevinst.

Grønberg forteller at det vil bli flere studier på behandling av småcellet lungekreft. Studiene vil inkludere cellegiftbehandling, strålebehandling og immunterapi.

Underprioritert pasientgruppe

Grønberg mener pasienter med lungekreft er en underprioritert pasientgruppe.

- Vi forsker også på hvordan vi kan identifisere de pasientene som har størst nytte av hver enkelt behandling. Det er viktig for å nå målet om bedre behandling til denne pasientgruppen, sier han.

Lungekreft er den formen for kreft som forårsaker flest dødsfall i Norge. 3300 pasienter får diagnosen årlig og 2200 dør av sykdommen. Den mest aggressive formen for lungekreft er småcellet lungekreft (SCLC).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.