Flere nordmenn dør av hjerte- og karsykdommer

Etter mange år med nedgang i dødsfall som følge av hjerte- og karsykdom, øker antallet nordmenn som dør som følge av hjerterelatert sykdom i 2022.

ØKNING: Etter at antall dødsfall med bakgrunn i hjerte- og karsykdommer har gått ned de siste 50 årene, ser man i både 2021 og 2022 nå en økning. Foto: NTB
ØKNING: Etter at antall dødsfall med bakgrunn i hjerte- og karsykdommer har gått ned de siste 50 årene, ser man i både 2021 og 2022 nå en økning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

FHIs rapport over dødsårsaker i Norge for 2022 viser ikke bare at antallet dødsfall har økt totalt sett.

Det var også langt flere som døde av hjerte- og karsykdommer i fjor, enn de to foregående årene - uten at FHI kan forklare årsaken til økningen.

Flere døde i 2022

Totalt sett var det 45 947 registrerte dødsfall i Norge i 2022. Dette er et vesentlig høyere antall dødsfall enn de foregående årene, sier FHI.

Noe av skylden får covid - 2022 var nemlig et år med mange covid-19 assosierte dødsfall og nærmere to tredjedeler av de covid-19-assosierte dødsfallene registrert til nå skjedde i 2022, skriver FHI.

Den sykdommen som forårsaket flest dødsfall i 2022 var derimot kreft, og dødsfall som følge av både kreft og hjerte- og karsykdommer har bidratt til at det i 2022 var fllere dødsfall enn det trenden i perioden 2010-2019 skulle tilsi.

«Det var en signifikant økning i antall dødsfall relatert til kreft og hjerte-karsykdommer sammenlignet med forventet variasjon», skriver FHI i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.