Smertestillende legemidler

Flere eldre kvinner dør av overdose

De som dør av overdose etter å ha tatt opioider er oftere eldre, og oftere kvinner, viser forskning fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo.

OPIOIDER: Flere nordmenn er blitt avhengige av sterke smertestillende og vanedannende medisiner de siste ti årene. Og andelen eldre og kvinner med kroniske smerter er stor blant de som dør av overdose ved bruk av slike legemidler. Foto: NTB
OPIOIDER: Flere nordmenn er blitt avhengige av sterke smertestillende og vanedannende medisiner de siste ti årene. Og andelen eldre og kvinner med kroniske smerter er stor blant de som dør av overdose ved bruk av slike legemidler. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Antall overdosedødsfall på grunn av reseptbelagte opioider er økende, også i Norge. Paralgin forte og Oxycontin er eksempler på reseptbelagte opioider.

Vi.no skrev i vinter om at det er en stor økning i pasienter som blir avhengige av vanedannende medisiner og som må ha hjelp for å slutte. Antall opioid-avhengige pasienter har økt med 65 prosent på ti år. Og en stor andel av disse nye pasientene er eldre.

– Samtidig har tallet på overdoser av reseptbelagt smertemedisin økt, og siden 2016 har sterke smertestillende piller vært den vanligste årsaken til overdosedødsfall i Norge, sier Svetlana Skurtveit, professor med UiO og forsker ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

Hun har sammen med andre forskere sett på hva som kjennetegner de som dør av overdose av reseptbelagte medisiner i Norge, med de som dør av overdose på grunn av for eksempel heroin.

Og det er eldre, og oftere kvinner, med høyere forekomst av kroniske smerter, som preger statistikken.

Overvekt av eldre kvinner med kroniske smerter

Den nye studien fra FHI og UiO er basert på data fra det sentrale helseregisteret i Norge, og er en del av et prosjekt finansiert av Forskningsrådet der tema er hvordan vi kan unngå en opioid-epidemi i Norge. Her har de gransket dødsårsaker fra 2010 til 2019 for hele befolkningen, hvor forskerne har kommet fram til at 1224 personer døde av overdose av reseptbelagte opioider. 1432 personer døde av overdoser av andre stoffer, som heroin, i samme periode.

Deres granskning viser blant annet følgende:

  • De som døde av overdose med reseptbelagte opioider var eldre, og oftere kvinner, enn den andre gruppen med overdosedødsfall.
  • Denne gruppen hadde også høyere forekomst av kroniske smerter, og kreftsykdom.
  • Gruppen som døde av reseptbelagte opioider hadde oftere fått forskrevet dette fra lege en måned før de døde, enn den andre gruppen med overdosedødsfall. Forskjellen var 38 prosent mot 12 prosent.
  • Gruppen som døde av reseptbelagte opioider brukte tre ganger så mye opioider foreskrevet av legen, som den andre gruppen med overdosedødsfall.
  • I gruppen som døde av reseptbelagte opioider, var oksykodon og fentanyl de vanligste pillene som var skrevet ut, mens kodein var vanligst i den andre gruppen.
  • De som døde av reseptbelagte opioider hadde sjeldnere mentale lidelser, eller tidligere kjent misbruker-historie, enn i den andre gruppen.

– Konklusjonen vår er at de som dør av overdose på grunn av reseptbelagte smertemedisiner er ofte eldre, de er ofte kvinner med kroniske smerter, og de bruker store doser av smertestillende medisiner, sier Svetlana Skurtveit til NRK.

Flere eldre får behandling mot avhengighet

I mars i år kom FHI med en rapport som viser utviklingen av antallet opioid-avhengige i Norge.

MEDISINER: Visste du at du kan levere medisinene dine til et apotek for destruksjon? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Rapporten sier også at den største andelen av nye pasienter som får helsehjelp på grunn av denne avhengigheten, er eldre:

  • Antallet pasienter som har vært til behandling for avhengighet av opioider har økt med 65 prosent på ti år: I 2010 fikk 5412 pasienter behandling for bruk av opioider, i 2020 hadde det økt til 8954 pasienter.
  • Blant nye pasienter med en opioiddiagnose var 62 prosent over 40 år.
  • Og den største andelen av de som var 60 år eller eldre, var i behandling for bruk av beroligende legemidler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.