Ukjente tegn på hjerteinfarkt:

- Flere burde vite om at de kan ha hjerteinfarkt uten brystsmerter

Hjerteinfarkt uten brystsmerter og alvorlig infeksjon uten feber: 1 av 3 eldre mangler typiske symptomer når de blir syke, viser ny rapport. Dermed kan hjerteinfarkt, hjerneslag og alvorlig infeksjon gå under radaren.

MANGLER TYPISKE SYMPTOMER: Eldre kan få hjerteinfarkt, hjerneslag og alvorlig infeksjon uten at det blir oppdaget. En av tre mangler de typiske symptomene når de blir syke. Foto: NTB
MANGLER TYPISKE SYMPTOMER: Eldre kan få hjerteinfarkt, hjerneslag og alvorlig infeksjon uten at det blir oppdaget. En av tre mangler de typiske symptomene når de blir syke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De mest kjente symptomene på hjerteinfarkt er akutte brystsmerter og ubehag, med strålende smerter i armer, hals og underkjeve.

Vi.no har tidligere skrevet om at symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner kan bli misforstått, fordi kvinner oftere har atypiske symptomer på hjerteinfarkt som kvalme, tungpust, armsmerter og ryggsmerter.

Nå viser en ny rapport at hjerteinfarkt, hjerneslag og alvorlig infeksjon hos eldre kan gå under radaren. Ifølge rapporten, som er laget av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NORCE) på oppdrag fra Helsedirektoratet, har også eldre mennesker ofte uspesifikke symptomer på hjerteinfarkt og alvorlige infeksjoner.

Akutt sykdom kan hos mange eldre kan i stedet vise seg som fall eller plutselig forvirring.

Rapporten er basert på studier fra andre land som er overførbare til norske forhold.

Akutt syk uten at det oppdages

Personer fra 65 år og oppover kan ha hjerteinfarkt uten brystsmerter og alvorlig infeksjon uten feber. 1 av 3 eldre mangler typiske symptomer når de blir syke. Eldre kan være akutt syke uten at det blir fanget opp fordi både folk flest og helsepersonell har for lite kunnskap, konkluderer rapporten.

Gjennomsnittsalder for å få hjerteinfarkt er 69 år for menn og 77 år for kvinner. Selv om brystsmerter er det vanligste tegnet på akutt hjerteinfarkt hos disse pasientene vil økende alder også øke andelen pasienter som får hjerteinfarkt uten brystsmerter.

Fall, plutselig forvirring, nyoppstått urinlekkasje og vansker med å ta til seg mat og drikke er vanlige, men ukjente måter, alvorlig sykdom som hjerteinfarkt kommer til uttrykk på hos eldre.

- Plutselig klarer du ikke å gjøre det du pleier. Det kan være vanskelig å oppdage hvis man ikke kjenner personen. Pårørende og helsepersonell må reagere dersom en eldre person blir akutt forvirret eller har problemer med å komme seg opp fra sengen om morgenen, og normalt er i stand til dette, sier Sebjørnsen.

Fravær av brystsmerter

Andre symptomer på hjerteinfarkt i fravær av brystsmerter kan være tungpust, tretthet og utmattelse, besvimelse og smerter andre steder enn i brystet.

Ifølge Sebjørnsen henger gjerne symptomene sammen med sykdomsbildet du har fra før. Hvis hjernen for eksempel allerede er svekket av demenssykdom, kan plutselig forvirring være tegn på at du er rammet av akutt sykdom.

- Vi preges av aldersforandringer og organer som forandrer seg. Det påvirker hvordan sykdommen kommer til uttrykk. Jo mer preget man er av alderdom og sykdom, jo mer sannsynlig er det at akutt sykdom vil vise seg på en annen måte. En sprek 80-åring kan ha de vanlige symptomene på hjerteinfarkt. De fleste 65-åringer ligner mer yngre voksne. De fleste av dem vil ha brystsmerter ved hjerteinfarkt, sier hun.

Også hjerneslag kan ramme eldre uten at det blir oppdaget.

Et vanlig tegn på hjerneslag er halvsidig lammelse av kroppen, men hjerneslag kan også ha skjedd hvis personen har falt uten å oppleve lammelser.

- Et slag i bakre del av hjernen kan føre til svimmelhet som resulterer i fall, forklarer Sebjørnsen.

Vanskelig for pårørende å skjønne

Sebjørnsen forteller at det kan være vanskelig å skjønne hva som skjer både for den som blir syk og for de pårørende. Hennes råd til pårørende er at de må være observante hvis de opplever at den eldre har en brå endring de ikke er vant til å se.

- Det kan også være endringer i hvordan den eldre fungerer i en samtale eller om han eller hun klarer dagligdagse gjøremål. Hvis du ser en akutt endring i dette, bør lege kontaktes. Endringen kan komme i løpet av et par timer eller mer gradvis over et par uker.

Sebjørnsen mener det er viktig at eldre og deres pårørende vet om at slike endringer kan være tegn på alvorlig sykdom.

- Flere burde vite om at de kan ha hjerteinfarkt uten brystsmerter. Det er veldig vanlig blant eldre at infarktet ikke kommer til uttrykk som klassiske brystsmerter. Ring helsetjenesten en gang for mye heller enn en gang for lite, råder hun.

Økt dødelighet

- Risikerer denne pasientgruppa å miste livet fordi de ikke får hjelp tidsnok?

- I studiene fant vi at det var økt dødelighet hos de som ikke hadde de typiske brystsmertene i forbindelse med hjerteinfarkt. For sen hjelp kan også føre til et lengre sykdomsforløp og at pasienten blir alvorlig syk. Det er veldig uheldig for eldre som ikke tåler sykdom så godt, sier Sebjørnsen.

Hun understreker at det derfor er svært viktig å fange opp sykdom tidlig for å kunne gi behandling så fort som mulig.

- Hovedbudskapet er at eldre ikke må vegre seg for å ta kontakt hvis de opplever en endring. Det kan redde liv og helse hvis de kommer i kontakt med helsevesenet tidlig.

- Jeg tror ikke så mange hadde vegret seg for å ringe hvis de fikk akutte brystsmerter, men terskelen for å ringe er høyere hvis du føler deg forvirret eller har problemer med å komme ut av senga. Dette gjelder også for pårørende, sier Sebjørnsen.

Ifølge Sebjørnsen viser en irsk studie at eldre mennesker også synes det er vanskelig å forklare symptomer på telefon. Hvis de blir bedt om å komme til legevakten, sliter de med å finne ut hvordan de skal komme seg dit.

Forskerne konkluderer også med at helsepersonell må få bedre kunnskap og at verktøy må tilpasses eldre bedre.

- Vi har en vei å gå, sier Sebjørnsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.