Allergi og flått

Flått kan gi kjøttallergi

Allergien er lite kjent - og det er uklart hvor mange som egentlig har det i Norge.

ALLERGI FRA FLÅTT: Flåtten har et stoff i spyttet som kan gjøre at du utvikler allergi mot kjøtt. Kjøttallergi er lite kjent og ekspertene tror allergien er underdiagnostisert. Foto: Shutterstock/NTB
ALLERGI FRA FLÅTT: Flåtten har et stoff i spyttet som kan gjøre at du utvikler allergi mot kjøtt. Kjøttallergi er lite kjent og ekspertene tror allergien er underdiagnostisert. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De fleste forbinder kanskje flått og flåttbitt med faren for sykdommene borreliose og TBE (skogflåttencefalitt).

Kjøttallergi er en ganske ny og ukjent sykdom du kan få av flåttbitt.

- Alfa-gal-allergi - eller kjøttallergi - er en ukjent allergi for mange, og forekomsten i Norge er ukjent, forteller Ingvild Venås Roe, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund (Naaf).

- Allergien kan oppstå som følge av flåttbitt, og seinere gi allergisk reaksjon ved inntak av kjøtt og innmat fra pattedyr. Det antas at flåttbitt er den viktigste årsaken til allergien, forteller hun videre.

Dette bekreftes også av Flåttsenteret på Sørlandet sykehus HF, som nylig har publisert en lengre artikkel om denne allergien hvor de beskriver nettopp det Roe forteller. Der poengterer de at kjøttallergi er en sjelden, men alvorlig type matallergi og understreker at den ikke oppstår som følge av at vi spiser kjøtt - men altså av flåttbitt.

- Underdiagnostisert!

- Det at det kan gå lang tid fra inntak til reaksjon, og at mengden kjøtt eller innmat som skal til for å utløse en reaksjon kan variere, gjør at allergien kan være vanskelig å oppdage, forteller Roe til Vi.no

Det er en av grunnene til at både Naaf, Flåttsenteret og andre eksperter hevder at man ikke kan se bort fra at allergien kan være underdiagnostisert.

Ifølge Flåttsenteret kan utfordringen være at mange leger ikke kjenner til denne allergien, og derfor ikke tar den nødvendige blodprøven.

Symptomer på kjøttallergi

- Symptomene på alfa-gal-allergi oppstår vanligvis to til seks timer etter inntak av kjøtt fra pattedyr, noe som betyr at symptomene ofte starter om natta, sier Roe.

Blant symptomene på kjøttallergi er:

 • kløe
 • elveblest
 • angioødem
 • symptomer fra mage og tarm
 • anafylaksi

Symptomene varierer fra milde til alvorlige allergiske reaksjoner, slik som anafylaksi. Anafylaktisk sjokk, også kalt allergisk sjokk, er den sterkeste allergireaksjonen man kan oppleve etter å ha blitt eksponert for noe man er allergisk mot og betegnes ofte som akutt og livstruende.

Andre faktorer, som fysisk anstrengelse, alkohol eller betennelsesdempende medisiner (f.eks. ibux), kan senke terskelen for den allergiske reaksjonen, ifølge Flåtsenteret.

Flått er som oftest årsak til allergien

- Kjøttallergi skiller seg fra alle andre allergier vi kjenner til, fordi den utløses av et karbohydrat og ikke et protein, sier Roe til Vi.no.

Hun forklarer at «alfa-gal» finnes i spyttet til flått, og ved eksponering for alfa-gal via flåttbitt kan immunforsvaret begynne å produsere antistoffer mot alfa-gal.

Forløpet er litt som det du kanskje kjenner til fra noen andre allergier:

Du blir først utsatt for allergenet (her via flåttbittet) som dermed utløser en produksjon av antistoffer - og så er det først når du seinere kommer i kontakt med allergenet ved at du spiser kjøtt fra pattedyr eller blir utsatt for andre produkter som inneholder alfa-gal, at du kan få en allergisk reaksjon.

Berørte grupper er oftest voksne eller ungdommer og flåttbitt-hendelsen skjer vanligvis uker eller måneder før utviklingen av første allergiske reaksjon. Noen personer rapporter om stor lokal reaksjon med intens kløe som vedvarer i flere uker etter flåttbitt.

Dette reagerer kjøttallergikere på

Det er ved inntak av kjøtt eller fra pattedyr at kjøttallergikere vil få en allergisk reaksjon. Dette er kjøtt som:

 • biff
 • svinekjøtt
 • fårekjøtt
 • hest
 • tunge
 • innmat som nyrer og lever

Personer som utvikler pattedyrkjøttallergi kan fremdeles spise kjøtt fra fugl, for eksempel kylling, kalkun, and og rype - og fisk og skalldyr.

- Ved mistanke om kjøttallergi kan man ta kontakt med fastlegen sin for utredning. Symptomer kombinert med sykehistorie vil være en viktig del av utredningen, og legen kan ta en blodprøve som måler IgE (antistoffer, red.anm.) mot alfa-gal, forklarer Roe.

Slik ser en flått ut, og slik ser utslettet ut. Flåtten er aktiv spesielt langs kysten. Video: Lommelegen.no Vis mer

Mangler langtidsstudier

Ifølge Flåttsenteret har de god kompetanse på kjøttallergi ved Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet (RAAO) ved Haukeland universitetssjukehus, Oslo universitetssykehus, St. Olavs Hospital og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Flåttsenteret forteller også at den første pasienten med kjøttallergi ble henvist til Regionalt senter for astma, allergi og annen overfølsomhet ved Haukeland i 2009 - og at sentrene har utredet en rekke pasienter, flere med alvorlige anafylaksier av ukjent årsak, som viste seg å ha alfa-gal-allergi utløst av flåttbitt.

Roe i Naaf forteller at det finnes enkelte rapporter som tyder på at allergien kan være en forbigående allergi, men at man foreløpig ikke vet sikkert om dette er tilfellet - og man mangler studier med langtidsoppfølging av kjøttallergi.

Behandling av allergien

Ifølge Flåttsenteret, finnes det ingen kur mot kjøttallergi. Det er imidlertid vanlig å få resept på adrenalin autoinjektor (EpiPen, Jext eller Emerade) i tilfelle man skulle få en anafylaktisk reaksjon.

- For helt sikkert å unngå reaksjoner, må man slutte å spise kjøtt og innmat fra pattedyr. Hvordan kjøttet er tilberedt påvirker i liten grad om man får reaksjon eller ikke, skriver Flåttsenteret.

De forteller videre at melk og melkeprodukter, samt gelatin (i desserter, godteri og gelatinkapsler), også inneholder alfa-gal, men at disse produktene sjelden forårsaker allergiske reaksjoner ved alfa-gal-allergi.

- Enkelte legemidler inneholder alfa-gal og må ikke gis ved alfa-gal-allergi. Det gjelder blant annet cetuximab og gelatin-inneholdende kolloidløsninger, skriver Flåttsenteret.

De anbefaler generelt tiltak for å forebygge nye flåttbitt fordi antistoffene synker i tiden etter flåttbitt - men kan opprettholdes eller økes av nye bitt.

Ifølge svenske forskerne, er det ikke usannsynlig at forekomsten vil øke i framtida ettersom flått er et økende problem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.