Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Støre-regjeringen ønsker å avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg slik den er i dag. Det uttalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i sykehustalen for 2022 nylig.
Nøyaktig hva dette vil komme til å innebære, er fremdeles uklart. Men pasientorganisasjoner og helseaktører uttrykker bekymring.
- Vi er skeptiske til endringer og er bekymret for at dette vil få negative konsekvenser, gi en dårligere behandling og en dårligere pasientopplevelse - og føre til lengre ventetider. Vi ser ingen fordeler ved at de innskrenker denne valgmuligheten for pasientene, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder samfunnskontakt i Blindeforbundet.
Han får støtte fra flere, blant annet Hagerup i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL):
- For pasientene kan en avvikling av ordningen isolert sett bety lengre ventetider og et svekket tilbud, sier Rune Hagerup, assisterende generalsekretær i LHL.

Nå heves frikortgrensa: - De kronisk syke rammes hardest

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss- Mulig å velge mellom offentlige behandlingssteder
Fritt behandlingsvalg handler om at pasienter kan velge om de skal bli behandlet på godkjent privat eller offentlig behandlingssted.
Det er det offentlige som tar regningen, og pasientens rettigheter er de samme uansett hvilket behandlingssted pasienten velger.
Arbeiderpartiet har vært motstander av ordningen siden innføringen i 2015, og lovte å fjerne ordningen dersom de vant valget.
Kjerkhol understreker i sykehustalen at retten til å velge behandling blant de offentlige sykehusene og behandlingssteder som har avtale med de regionale helseforetakene, vil bestå, men at de vil avvikle godkjenningsordningen Fritt behandlingsvalg fra 2023.
Nøyaktig hva dette vil bety, utover det som Kjerkhol har uttalt i sykehustalen, er imidlertid ennå ikke klart.
- Regjeringen er klar på at den frie retten til å etablere privat helsevirksomhet på offentlig regning skal avvikles, men at det fortsatt skal være mulig å velge behandlingssted blant offentlige sykehus eller private aktører med avtale, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) til Vi.no.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussHan sier videre at en avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg vil kreve en lovendring.
- Det betyr at det i første omgang skal legges fram et høringsnotat om saken, slik at alle relevante interessenter kan uttale seg.
Ifølge HOD, er det per nå litt usikkert når høringsnotatet blir klart.
Regjeringen får støtte fra SV og Rødt:
– Det er på tide at regjeringen skroter fritt behandlingsvalg som var et eksperiment designet for private helseprofitører og ressurssterke brukere, sier SVs helsepolitiske talsperson Marian Hussein til NTB.
Høyre og FrP er på sin side sterkt imot fjerningen, og Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, omtaler det som en historisk svekkelse av pasienters rettigheter.

Datoene du må kunne i 2022
LHL: - Kan føre til at tjenester ikke kan opprettholdes
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har avtaler under fritt behandlingsvalg ved flere av klinikkene sine. LHL-klinikkene jobber med rehabilitering innenfor en rekke sykdomsgrupper, som ved kreftdiagnose, hjertesykdom, kronisk lungesykdom, sykelig overvekt og nevrologiske sykdommer. De har også et ganske nytt spesialistsykehus på Gardermoen med medisinsk poliklinikk, livsstilsmedisin og rehabilitering.
Rune Hagerup, assisterende generalsekretær i LHL, sier til Vi.no at de registrerer at ordningen er foreslått avviklet og at de legger til grunn at avviklingen ikke vil svekke tilbudet til pasientene.
- LHLs erfaring med ordningen er at pasientene som har fått hjelp gjennom ordningen har vært svært fornøyde og at ordningen har bidratt til å ta ned ventetid for mange pasienter.
Han sier videre at for LHLs klinikker så vil en avvikling av ordningen representere et bortfall av omsetning - som i verste fall vil kunne medføre at enkelte tjenester ikke kan opprettholdes.
- For pasientene kan en avvikling av ordningen isolert sett bety lengre ventetider og et svekket tilbud. LHL legger til grunn at behandlingen av pasienter som i dag kan benytte fritt behandlingsvalg, vil bli ivaretatt på annen måte og at det finnes kapasitet til å ivareta disse pasientene også etter en avvikling av ordningen, sier Hagerup.

Ellen overlevde brystkreft - måtte likevel gi opp karrieren
Vi PlussKreftforeningen: - Vil fortsatt få velge behandlingssted
Hvert år får over 35 000 en kreftdiagnose - og dette er pasienter som står foran både behandling og rehabilitering.
Kreftforeningen er imidlertid ikke bekymret for at endringen med fritt behandlingsvalg vil kunne svekke kreftpasienter.
– Det er viktig for oss at kreftpasienter skal kunne velge hvilket offentlig sykehus de skal behandles på. Det vil de fortsatt kunne gjøre, selv om ordningen med fritt behandlingsvalg avvikles, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.
Hun sier videre at alle har rett til å få behandling ved det sykehuset de selv ønsker men at de tror ordningen med fritt behandlingsvalg er lite kjent:
- Vi tror at mange ikke er klar over denne rettigheten, eller hvordan de går fram. Vårt mål er at alle skal få behandling ved det offentlige sykehuset de selv ønsker, og at behandlingen skal starte raskest mulig, sier Ross.

Smerter? Velg riktig trening
Vi PlussBlindeforbundet: - Bekymret for negative konsekvenser
Fuglerud i Blindeforbundet sier at de ennå ikke vet hvilke endringer som kommer, men at de er redde for at det kan få negative konsekvenser.
- Hvor dramatiske de eventuelle konsekvensene kan bli, vil avhenge av hvor store endringer som kommer. Men når du er pasient, er du i en veldig sårbar situasjon, og det å ha mulighet til selv å styre hvor du får behandling, betyr veldig mye, sier Fuglerud.

Sykdommen som aldri lar deg hvile
Vi PlussHan påpeker at synshemmede også er mer sårbare som pasientgruppe og at de på mange måter kan oppleve seg som overkjørt i helsesystemet.
- Det handler om hvordan man blir møtt som pasient på behandlingsstedet - og det kan være mangel på tilrettelagt informasjon om og under behandling. Det er viktig å ha en god relasjon og føle seg trygg og ivaretatt - som kan forsvinne dersom denne valgmuligheten blir borte, sier Fuglerud.
Han understreker at for synshemmede handler det også om viktigheten av å kunne velge et behandlingssted der man kanskje er kjent fra før og hvor man kanskje har relasjoner til folk i nærområdet.
- Dette er trygghet som avhenger av friheten til å velge, påpeker han.
Blindeforbundet har selv tre rehabiliteringssenter for opptrening til å takle et liv som synshemmet. Fuglerud tror ikke de varslede endringene vil påvirke disse.

Nei takk til alkohol? - Du skylder ingen en forklaring
Vi PlussBlå Kors: - Legger til grunn fortsatt behandling
- Dette var ikke uventet. Det som ikke har vært klart før nå er tidspunktet, sier Anita Ellingsen, direktør for divisjon behandling i Blå Kors, som kommentar til regjeringens utspill om fritt behandlingsvalg.
Blå Kors har en rekke behandlingstilbud flere steder i landet, og per i dag har de en klinikk for rusbehandling som er tilknyttet fritt behandlingsvalg. Fra mars kommer et behandlingssenter til under ordningen.
Hvordan skrotingen av fritt behandlingsvalg vil kunne påvirke Blå Kors' klinikker, kan de imidlertid per nå ikke si noe om.
- Sykehustalen til Kjerkol sier som sådan ikke sier noe hvordan ordningen skal termineres. Altså hvordan Fritt behandlingsvalg-plassene skal driftes videre, sier Ellingsen.
Hun kommenterer videre at de legger til grunn og jobber for at Blå Kors-sentrene som er tilknyttet fritt behandlingsvalg fortsatt vil kunne yte spesialisert rusbehandlingstjenester (TSB) også i framtida - og ivareta pasientenes behov.
- Hva kan det bety for pasientene?
- Det vet vi ikke, fordi innretningen ikke er presentert. Det er ikke gitt signaler om at tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal reduseres i omfang, tvert imot. Vår erfaring er at fritt behandlingsvalg-ordningen har vært en ordning med krevende betingelser i forhold til å yte forsvarlige pasienttjenester. Vi legger til grunn at regjeringen vil bedre pasienttilbudet, sier Ellingsen

Eksen kan arve pensjonen din. Slik hindrer du det
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.