Helse og regjeringen Støre

Fjerning av fritt behandlingsvalg: - Bekymret for konsekvensene

Regjeringen ønsker å fjerne ordningen med fritt behandlingsvalg fra 2023. Hva kan det bety for deg?

VEKK MED FRITT BEHANDLINGSVALG? Arbeiderpartiet har ønsket å skrote fritt behandlingsvalg siden Høyre-regjeringen innførte det i 2015. Og nå kommer det: Fra 2023 vil de avvikle godkjenningsordningen Fritt behandlingsvalg, som per i dag inkluderer offentlige behandlingssteder og 93 private virksomheter. Det skal fremdeles være mulig å velge blant offentlige og noen private - men nøyaktig hvordan dette blir, er ennå ikke klart. Foto: Arbeiderpartiet
VEKK MED FRITT BEHANDLINGSVALG? Arbeiderpartiet har ønsket å skrote fritt behandlingsvalg siden Høyre-regjeringen innførte det i 2015. Og nå kommer det: Fra 2023 vil de avvikle godkjenningsordningen Fritt behandlingsvalg, som per i dag inkluderer offentlige behandlingssteder og 93 private virksomheter. Det skal fremdeles være mulig å velge blant offentlige og noen private - men nøyaktig hvordan dette blir, er ennå ikke klart. Foto: Arbeiderpartiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Støre-regjeringen ønsker å avvikle ordningen med fritt behandlingsvalg slik den er i dag. Det uttalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i sykehustalen for 2022 nylig.

Nøyaktig hva dette vil komme til å innebære, er fremdeles uklart. Men pasientorganisasjoner og helseaktører uttrykker bekymring.

- Vi er skeptiske til endringer og er bekymret for at dette vil få negative konsekvenser, gi en dårligere behandling og en dårligere pasientopplevelse - og føre til lengre ventetider. Vi ser ingen fordeler ved at de innskrenker denne valgmuligheten for pasientene, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder samfunnskontakt i Blindeforbundet.

Han får støtte fra flere, blant annet Hagerup i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL):

- For pasientene kan en avvikling av ordningen isolert sett bety lengre ventetider og et svekket tilbud, sier Rune Hagerup, assisterende generalsekretær i LHL.

- Mulig å velge mellom offentlige behandlingssteder

Fritt behandlingsvalg handler om at pasienter kan velge om de skal bli behandlet på godkjent privat eller offentlig behandlingssted.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.