Listeria

Fire nordmenn på sykehus etter listeriasmitte

FHI mener de fire personene i alderen 50-80 år som ble innlagt på grunn av listeriasmitte, har hatt samme smittekilde.

LISTERIA: Røkt og gravet laks kan i verste fall inneholde listeriabakterier. Antakelig har det samme produktet vært smittekilden til alle de fire som ble innlagt på grunn av smitte. Illustrasjonsfoto: NTB
LISTERIA: Røkt og gravet laks kan i verste fall inneholde listeriabakterier. Antakelig har det samme produktet vært smittekilden til alle de fire som ble innlagt på grunn av smitte. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Alle fire ble innlagt i juni, men er nå friske og på bedringens vei.

Folkehelseinstituttet (FHI) har samarbeidet med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og aktuelle kommuneoverleger for å kartlegge om personene kan ha hatt en felles smittekilde. Tre av de fire personene oppgir å ha spist enten røkt laks eller røkt ørret fra samme produsent i tida før de ble syke.

Ifølge Mattilsynet hadde for mange produsenter av røkt og gravet laksefisk ikke tilstrekkelig overvåking av Listeria i produksjonen da de gjennomførte sin tilsynskampanje i 2021/2022, som ble publisert 3. juli i år.

Hvordan smitter listeria?

– Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsaklig rammer personer med nedsatt immunforsvar, eldre med svekket allmenntilstand og gravide. De bør være oppmerksomme på matprodukter som kan gi risiko for listeriose, for eksempel røkt, raket og gravet fisk og myke modningsoster, samt upasteurisert melk, noen sorter oppskjært kjøttpålegg og rått kjøtt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved FHI.

Ifølge FHI øker risikoen for listeria i denne typen kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid utover i lagringstida. Listeria kan dessuten formere seg i mange matvarer selv med god kjøling, men formerer seg raskere hvis temperaturen er høyere.

Selv om de fleste mennesker kan spise matvarer som inneholder Listeria-bakterien uten å bli alvorlig syke, tåler utsatte personer mindre av bakterien.

Måtte skjerpe rutinene

Som nevnt mener altså FHI at smittekilden i dette tilfellet har vært røkt laks eller ørret - matvarer som er kjent for å være risikoprodukter for listeriabakterien.

Mattilsynets rapport som kom tidligere i juli, der de undersøkte 43 av totalt 54 virksomheter som produserer røykt og gravet laksefisk, viser at det har vært for lite fokus på listeria blant en rekke produsenter:

Målet med Mattilsynets kontroll i 2021 og 2022 var å kontrollerte om virksomhetene hadde styring og kontroll med Listeria monocytogenes (Listeria) under produksjonen, tilstrekkelig dokumentasjon på overholdelse av grenseverdi og rutiner som hindrer at det blir omsatt produkter som ikke er trygge å spise.

Da kontrollene ble gjennomført kunne de færreste produsentene kunne dokumentere at Listeria ikke var til stede i det ferdige produktet. 34 av de 43 kontrollerte produsentene måtte derfor bedre rutinene sine og 20 produsenter fikk vedtak.

Den gode nyheten er at produsentene i ettertid har gjort nødvendige og tilfredsstillende tiltak, skriver Mattilsynet, og samtlige vedtak er nå lukket.

Siden oktober i fjor er følgende produkter trukket tilbake fra markedet på grunn av funn av eller mistanke om listeriabakterier i produktene: Disse salatproduktene, sylte og ribberull, følgende grillpølser, grill- og wienerpølser og sist røkt laks fra denne produsenten. Sistnevnte kan være smittekilden til de som nå er blitt smittet, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.